't Kofschip

08 09 06 - 19:33





Weet jij nog wat het verhaal was achter 't kofschip? Of 't fokschaap, dat mag ook. Ik heb het onlangs aan Amanda uitgelegd en die snapte het meteen terwijl haar Nederlandse leraar het haar niet duidelijk had kunnen maken (wie zei ook al weer dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit ging?).
Een kofschip is volgens de grote Van Dale een "zeilschip voor binnen- en kustvaart met ronde voor- en achtersteven, platte bodem, meestal twee masten, zonder zwaarden, veel lijkend op een smak" (klik voor groter). Een schaap behoeft geen toelichting.
Ik ben benieuwd...

vijf reacties

Anne-Lise

Haha, ik zal je maar niet vertellen welk woord wij af en toe gebruiken om de leerlingen het te laten onthouden. Dat komt vast niet door je spamfilter heen. Een leerling heeft het verzonnen. Maar het gevolg is dat als wij het over taxikofischip (dan heb je meteen een WW als faxen erbij) hebben, dat lln wel weten waar het over gaat.

Anne-Lise (URL) - 08-09-’06 21:36
Mieke

@ Anne-Lise: je kunt het wel schrijven hoor maar dan moet je spaties tussen de letters doen. Ik wil het nu natuurlijk wel weten! (devil)

Mieke - 09-09-’06 00:10
edwin

wanneer je leerlingen in het onderwijs enige fonologische basiskennis bij zou mogen brengen, kun je ze de ware regel leren. taalkunde is jammer genoeg zo goed als wegbezuinigd ten faveure van de taalbeheersings- en literatuurdoelstellingen.

edwin (E-mail ) - 09-09-’06 00:38
Anne-Lise

Mieke: ok?, hier komt 'ie: u i t s c h u i f p i k s e x. Edwin: correctie, taalkunde heeft er op de manier die jij voorstelt nooit ingezeten. En in de onderbouw hebben scholen nog best wat vrijheid. Bij ons op school besteden we ong. een derde van onze tijd aan traditionele grammatica. Maar het is jammer dat er geen ruimte is voor de ‘wetenschappelijke’ taalkune. Maar hetzelfde geldt voor letterkunde.

Anne-Lise (URL) - 09-09-’06 09:58
Petra

Haha ik heb wel reuze lol om het woord van Anne-Lise!!!

Petra (URL) - 09-09-’06 10:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.