Sensitive skin

27 07 06 - 13:10

Niet alleen is er op de dinsdagavond de bloedstollende serie State of Play maar meteen erna is de Engelse miniserie Sensitive Skin te zien op Nederland 3. In de hoofdrollen Joanna Lumley en Denis Lawson en alles waar deze zestigers mee te maken krijgen passeert de revue. Ik had helaas te laat door dat het afgelopen dinsdag al begon maar vanaf komende dinsdag zit ik aan de buis gekluisterd. Hieronder een stuk van het Belgische Radiovisie over de serie.

Al (Denis Lawson) en Davina Jackson (Joanna Lumley) zijn actieve en redelijk succesvolle jonge zestigers. Al werkt als politiek analist voor een kwaliteitskrant en wordt betaald om overal en altijd de vinger op de wonde te leggen. Davina werkt in een kunstgalerij en wordt betaald om het leven mooier te maken. Ze is net zestig geworden, al is dat helemaal niet aan haar te merken. Ze ziet er ? mede dankzij jaarlijkse hormonenkuren - nog altijd stralend en tiptop uit, net als Al overigens, met wie ze ondertussen ruim dertig jaar getrouwd is. Ze hebben net hun grote familiehuis verkocht en dat heeft hen de financiële armslag gegeven om hun levensstijl een nieuwe boost te geven, met ondermeer een hip appartementje in centraal Londen en een retro Rolls Royce uit de jaren ?70. En toch is het leven van een jonge zestiger niet altijd even mooi en makkelijk.

Zo hebben Al en Davina nogal wat problemen met hun disfunctionele dertigjarige zoon Orlando (James Lance), die maar niet volwassen wil worden en per se wil terugkeren naar de ouderlijke woonst om zijn verloren jeugd terug te vinden. De Jacksons voelen zich ook geïntimideerd door Davina?s zuster Veronica (Maggie Steed) en haar echtgenoot Roger (Nicholas Jones). Met hun zelfverzekerde en gecontroleerde greep op het leven en hun pedante kritiek op de beperkte pensioenverzekering van Al en Davina brengen ze hun (schoon)zus en zwager ertoe zich te bezinnen over die ene, ultieme vraag: Heeft het leven haar echt wel gebracht wat ze er dertig jaar leden van had verwacht?

Joanna Lumley en Denis Lawson zijn bijzonder goed gecast in de rollen van Davina en Al. Beiden zien ze er nog bijzonder knap en fit uit ?voor hun leeftijd?. Denis Lawson (58) is vooral bekend als gevechtspiloot Wedge Antilles in de Star Wars films en als de oom van superster Ewan McGregor. Lawson was eerder op Canvas te zien in Hornblower, Cold Feet en The Ambassador.

Joanna Lumley (59) begon haar carrière in de jaren ?60 als fotomodel om daarna wereldberoemd te worden als Purdy in The New Avengers en twintig jaar later nog wereldberoemder als de immorele Patsy in Absolutely Fabulous. Over haar rol in Sensitive Skin zegt ze: ?Ik moet dit personage niet acteren, want in vele aspecten bén ik Davina?. Toch is dit ongetwijfeld één van de moedigste rollen die Lumley ooit gespeeld heeft. Want, hoe goed ze er ook nog uitziet, met de harde belichting doen de makers geen enkele toegeving aan haar leeftijd of pogingen om de lijnen op haar gelaat te verbergen. Ook de sterke en gesofisticeerde dialogen winden geen doekjes om de realiteit van het ouder worden Scenarist Hugo Blick: ?Tegenwoordig proberen mensen tot ver na hun zestig hun jeugdige levensstijl te bewaren. De economische macht ligt bij zestig plussers en die zijn al lang niet meer tevreden met pantoffels en een sigaar. Maar op televisie merk je daar nauwelijks iets van?. En daar brengt Sensitive Skin nu verandering in.

Bron: Radiovisie.be

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.