Over mediation

03 05 06 - 12:50





De laatste maanden heb ik mij uitvoerig verdiept in het vak mediation (en heb net gezien dat ik het ruimschoots gehaald heb). Ik wilde dat graag doen als onderdeel van mijn rechtenstudie omdat ik denk dat buitengerechtelijke afdoening - mits op de goede manier ingericht - voor veel problemen en conflicten een hele goede oplossing zou kunnen bieden. Veel mensen denken dat mediation ook gedaan kan worden door de buurman of een goede vriend. Het is niet zo dat dit nooit zou kunnen maar onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid zijn cruciale begrippen om een mediation te laten slagen en dat kan met een (goede) bekende al problemen geven. Ook moet glashelder zijn dat de beoogde mediation absoluut geen belang (ook niet indirect) heeft bij het al dan niet welslagen van de mediation of betrokken is bij de belangen van één van beide partijen.
Belangrijke voordelen van mediation zijn de lage kosten en de snelle afwikkeling en dat kan voor veel kwesties een groot voordeel zijn. Ook de drempel om naar een mediator te gaan is veel lager dan bij een gang naar de rechter.

vijf reacties

Petra

Het lijkt mij een heel goede methode. En inderdaad niet door de buurman…

Petra (URL) - 03-05-’06 13:00
brigitte

Lijkt me wel wat voor jou, mediator zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 03-05-’06 20:09
V@nM@n

Ik denk ook dat de niet strafrechterlijke kant van de zaak voordelen kan bieden…

V@nM@n (URL) - 03-05-’06 21:26
ingrid

een heel dikke proficiat voor je cijfers
en ivm mediation zit ik op jouw golflengte, en denk dat dit nog aan belang gaat winnen. ik denk ook dat dit een belangrijk handvat is om de samenleving “menselijk” en minder anoniem te maken (houden?)
dat stemt ons een beetje triest…aan de andere kant,deze overpeinzing,mag geen ekskuus zijn om mediation af te wijzen maar maar moet een reden zijn, om het ten volle te gebruiken en uit te bouwen
succes

ingrid (E-mail ) - 03-05-’06 21:35
Mieke

@ VanMan: in het strafrecht wordt mediation alleen nog maar incidenteel gebruikt en alleen naast de rechter in het kader van genoegdoening richting het slachtoffer. Dat wordt in experimentele settingen gedaan met name met jeugdige delinquenten die daar zelf voor voelen. Want vrijwilligheid is een andere belangrijke pijler van een goed mediationtraject en met gedwongen mediation zou je die pijler weghalen.

Mieke - 03-05-’06 22:33


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.