Het ezelsproces

10 04 06 - 15:40De zaterdag overleden schrijver Gerard Reve voerde in het gedicht 'Paradijs' (uit de bundel Nader tot u) God als een ezel ten tonele en dat niet alleen maar bezat deze ezel ook nog driemaal achtereen in zijn 'geheime opening' (NRC?next heeft vandaag een lezenswaardig rijtje van de woorden die Reve gebruikte voor het mannelijk geslachtsdeel, het achterwerk en de daad). Dat werd het Tweede-Kamerlid Van Dis (SGP) te gortig dus deze daagde Reve voor de rechter op beschuldiging van godslastering. In zijn uitspraak op 2 april 1968 oordeelde de Hoge Raad, dat de aanklacht niet ontvankelijk was. De rechtbank oordeelde in dat jaar dat passages in het werk van Reve weliswaar godslasterlijk waren, maar geen smalend karakter hadden. Reve was van mening dat wet een onzinnig onderscheid maakt tussen het lasteren van personen die als God worden vereerd en het uitschelden van bijvoorbeeld Maria, Boeddha, of Krishna, die immers niet als goden worden beschouwd door onze Nederlandse wet. Fokke en Sukke maakten er vandaag een cartoon over (klik klik).

zeven reacties

brigitte

De cartoon is leuk!

brigitte (E-mail ) (URL) - 10-04-’06 16:02
Petra

Fokke en Sukke zijn geweldig! Ik draai altijd eerst de krant om…

Petra (URL) - 10-04-’06 17:57
Rosalie

Ja, het ezelsproces. Uitevoerig besproken in een eerstejaarscollege, waar wij van de docent ook het volgende leerden:

Mullis is vullis, Reve is leven!

Wat dan op het moment weer een beetje gek is, eigenlijk… :-S

Rosalie (URL) - 10-04-’06 18:06
V@nM@n

Ik had niet zoveel met Reve, toch stond zijn visie tegen het leven mij wel aan…

V@nM@n (URL) - 10-04-’06 22:28
Renesmurf

Reve wist altijd wel voor opschudding te zorgen, dat was precies zijn bedoeling.

Renesmurf (URL) - 10-04-’06 23:31
Mieke

Ik moest wel weer erg lachen om al die fragmenten die voorbij kwamen van zijn uitspraken in de loop der jaren. Hij kon de gevestigde orde goed tegen de schenen schoppen. :-)

Mieke - 10-04-’06 23:40
Chantal

Fokke en Sukke blijven leuk en actueel……

Chantal (E-mail ) (URL) - 11-04-’06 12:21


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.