Het trauma van de nepvlechten

30 03 06 - 11:38Mannen vragen zich over het algemeen af waarom vrouwen hun haar verven. Waarom ze niet tevreden zijn met hun eigen kleur. Ook in mijn vorige logje kwam die vraag naar voren. Daarom maar eens even een tipje van de sluier...
Vrouwen verven hun haar om dezelfde reden waarom ze nieuwe make-up kopen of andere kleren, af en toe eens naar de schoonheidsspecialiste gaan of hun haar laten knippen. Omdat ze er leuk uit willen zien en af en toe eens wat anders willen. Maar in mijn geval speelt er ook nog wel een klein jeugdtrauma mee.
In de zesde klas van de lagere school bestond de vereniging waarvan onze school deel uitmaakte 50 jaar. Ter ere daarvan verzorgden de zesde klassen van alle scholen een gezamenlijk optreden in het plaatselijke theater. Wij zouden met onze klas liedjes zingen van vroeger en van nu. Voor die van vroeger moesten we allemaal vlechten hebben, echt of nep. Veel kinderen uit mijn klas hadden lang haar maar ik niet. Mijn haar krulde te veel en ik mocht mijn haar niet laten groeien van mijn moeder omdat het dan zo'n enorme bos werd. Dus ik moest nepvlechten.
Sommige ouders maakten zich met een Jantje van Leiden van zo'n opdracht af maar niet mijn ouders. Met verve werd gezocht naar passende goede oplossingen voor het vlechtenvraagstuk. Er werden experimenten gedaan met wol en raffia maar die konden allemaal de toets der kritiek niet doorstaan. Gelukkig ontdekte mijn vader een stuk oud springtouw van ons in de schuur. Dat werd met engelengeduld helemaal uitgeplozen, in strengen neergelegd en tot twee perfect vlechten ineen gevlochten. Ze hadden echt de dikte en het uiterlijk van echte vlechten zij het dan dat ze wat stugger aanvoelden. Maar het traumatische gedeelte was dat, toen ik ze eenmaal op mijn hoofd had bevestigd, iedereen dacht dat het mijn eigen vlechten waren. Arrgh, mijn haar had de kleur van uitgeplozen touw!!! Ik kan jullie verzekeren dat zo'n ontdekking op je 12e nou niet bepaald goed is voor je zelfvertrouwen qua haar. Voeg daarbij dat in die tijd het lange sluike haar in was en ik gezegend was met korte krullen en je begrijpt hoe ik me voelde.
Dus als het gaat om mijn haarkleur dan laat ik het graag aan de kapper over om er een iets levendiger tintje van te maken dan het van nature heeft. Ik denk dat ik daarmee door ga tot ik grijs ben. Nou maar hopen dat het een mooie kleur grijs wordt en niet van dat gelige want dan moet ik helaas doorgaan met verven.

elf reacties

Petra

Mijn grijs dus. Dat begon toen ik 18 was. Maar ik kan het niet verven want dan valt het uit. Aan mij vraagt dus iedereen waarom ik het niet verf, want grijs haar op je 40ste dat vinden mensen pas erg!

Petra (URL) - 30-03-’06 12:30
Chantal

Ik verf het altijd zelf (manlief dan wel te verstaan). Heb van mezelf een saaie kleur vind ik (donkerblond.bruinig) en dat vind ik niets…. nu heb ik robijnrood en dat is veel warmer en sprekender, ik zou niet zonder kunnen hoor. Het is een deel van me.

Chantal (E-mail ) (URL) - 30-03-’06 13:00
brigitte

Ik krijg ook erg vaak de vraag waarom ik mijn haren eens niet ga verven, omdat ik al wat grijs begin te worden. Maar ik heb daar helemaal geen zin in. Ik vind uitgroei in geverfd haar vaak erg lelijk en ik heb er helemaal geen zin in om iedere zes weken die zooi in mijn haar te smeren. Dus ik ben bewust uit eigen vrije wil grijs aan het worden. Het maakt mij helemaal niks uit. Andere mensen lijken zich er soms wel aan te storen maar ik vind het alleen maar jammer dat er tegenwoordig zo naar uiterlijk gekeken wordt in plaats van naar de mens zelf.

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-03-’06 14:59
Mieke

Ik vind grijs wel mooi hoor Petra en Brigitte. Alleen bij mij zijn het nog maar enkele plukken en die vallen tussen al die krullen helemaal niet op. Ik ken een paar relatief jonge vrouwen met een prachtig grijze kop met haar. Heel apart vind ik dat! Dat zou ik best willen (nou ja, ik ben niet zo piep meer trouwens!).

Mieke - 30-03-’06 15:51
Renesmurf

Ik vraag me toch af waar de nieuwe pruikentijdperk blijft.
Dan kan je elke dag een andere model nemen, net zoals je een trui uitzoekt, en er zijn ook wel pruiken met vlechten!

Renesmurf (URL) - 30-03-’06 17:29
brigitte

@Renesmurf: Heb je wel eens een pruik gedragen? Die dingen jeuken als een gek, ik moet er niet aan denken.

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-03-’06 22:09
Janneke

Ik moet altijd lachen om mijn moeder. Jarenlang heeft ze een strijd gestreden tegen Het Verven Van Haar. Een aantal vrouwen liet na een discussie met haar zelfs het haar niet meer verven en liep opeens met een grijze kop rond. En nu… idd, nu verft ze het zelf. Wel mooi hoor, gewoon haar eigen kleur, ze heeft de pech een nogal grauw gezicht te hebben en met grijzend haar wordt dat alleen maar erger.
Maar in mijn vriendenkring ben ik volgens mij de enige meid die nog nooit haar haar heeft geverfd. Dat wat jij zegt over vrouwen die nieuwe make up kopen enzo slaat dan ook totaal niet op mij. Uiterlijk boeit me maar weinig.

Janneke (URL) - 01-04-’06 10:43
Mieke

@ Janneke: Als jij zo happy bent, dan lijkt me dat prima. Ik heb het ook jaren niet geverfd maar heb op een bepaald moment ontdekt dat het toch wel veel voor je kan doen en (net als bij jouw moeder) je gezicht kan opfleuren.

Mieke - 01-04-’06 13:50
V@nM@n

Toch best een idee, van die leuke pruiken die er echt als pruik uitzien. Van die 17e eeuwse gevallen… Speciaal voor de mannen dan.

V@nM@n (URL) - 01-04-’06 16:40
Anouk

Kan iemand mij hlepe
ik wil me haar orantje/blond amar dat lukt niet ik hep me haar gisteren en vdaag totaal bij elkdaar 7 keer geverft..
ik ben zelf ?igelijk donkerblond maar hep het dus bruin geverft ik ben dus 7 keer me haar aant verven gweest en nu ist superlijk tis nu rood/bruin weetiemand hoe ik dat blond ik me haar krijgg?!!!! please help me want ik loop vet vorsgut nu groetjes anouk w

Anouk (E-mail ) - 04-05-’06 23:23
dese

Wie kan mij helpen ik heb al jaren mijn haar geverfd ik ben nu he;lemaal grijs weet ik maar ik wil eigenlijk niet meer verven maar hoe ga ik dat doen want het uitgroeien is ook niet leuk
Wie weet er een handige tip

dese (E-mail ) - 07-01-’07 12:50


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.