Auteursrecht in de praktijk - deel III

27 01 06 - 00:01

Het verhaal gaat verder: Van 8WEEKLY kreeg ik vanavond de mailcorrespondentie waaruit overduidelijk blijkt dat zij gevraagd hebben aan Idol Media om rechtenvrije foto's voor bij hun artikel over Wende's DVD. Ook blijkt daaruit dat ondermeer mijn foto naar aanleiding van die vraag werd verstuurd door een medewerker van Idol Media aan 8WEEKLY.
Dit mailverkeer vond plaats rond de perspresentatie van de DVD van Wende Snijders dus ik vermoed dat nog wel meer exemplaren van mijn foto in die periode in omloop zijn gebracht. Als Idol Media geen dossier heeft waaruit het aantal keren blijkt zal ik daarvan dus een inschatting moeten maken. Wie heeft daarover een verstandige suggestie? Hoeveel mensen worden er uitgenodigd op zo'n perspresentatie bijvoorbeeld? Hoeveel relevante media zijn er om een 'rechtenvrije' foto naar op te sturen? Wie geeft mij een advies?
Ik heb e.e.a. nu doorgestuurd aan Idol Media met de mededeling dat ik een rekening ga maken op basis van de richtprijzen (zie vorige aflevering) en ben van plan nog dit weekend die rekening te versturen. Ik vermoed echter dat ik eerst nog wel een mailtje terug zal krijgen van Idol Media nu ik ze geconfronteerd heb met de mails die namens hen zijn verstuurd.
Deze foto van Wende werd gemaakt op de Uitmarkt 2005 (klik voor groter). Wordt vervolgd...

dertien reacties

Renesmurf

Ik denk dat ze wel weten wat ze doen.
Ze konden geen bron vinden of zo, en klaar.
Maar wie weet.

Renesmurf (URL) - 27-01-’06 00:09
brigitte

Ja spannend hoor, en echt iets voor jou om je in vast te bijten.

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-01-’06 07:05
Petra

Ik ben echt benieuwd of ze er nog onderuit kunnen.

Petra (URL) - 27-01-’06 09:56
ferrie

je verhaal begint een beetje op de omgekeerde bewijslast te lijken. in die valkuil zou ik niet springen. laat je tegenpartij maar bewijzen wat ze precies gedaan hebben. het gelijk staat echt aan jou kant.
los daarvan zou ik hoog inzetten. alle foto’s die je gemaakt hebt neem je in je declaratie mee, voor de maximale verspreiding. dan krijg je vast een beter inzicht, wat ZIJ nu echt hebben gedaan met je werk, want dan moeten ZIJ zich gaan verantwoorden.
succes met de strijd, en uh doorzettuuhhhh

ferrie (E-mail ) (URL) - 27-01-’06 10:24
Chantal

Ik ervaarde zelf van de week iets positiefs op het gebied van copyright. Lees mijn weblog van gisteren…..

Chantal (E-mail ) (URL) - 27-01-’06 10:58
Mieke

@ Ferrie: wat bedoel je met omgekeerde bewijstlast. Ik eis dus ik moet bewijzen. Als ik niet kan bewijzen dan moet ik aannemelijk maken. Als zij geen dossier hebben van het aantal publicaties dan kan er een inschatting van maken door bijvoorbeeld het aantal genodigden op de perspresentatie als uitgangspunt te nemen.

Mieke - 27-01-’06 16:07
Eljo (Morpurgo.nl)

Dit moet je aan een advocaat over laten aangezien er geen onderhandeling hoort te zijn. Omdat ze weten dat je geen rechtspersoon bent openen ze nu het boekje genaamd “met een kluitje in het riet”. Een officieel document van een advocaten kantoor zal de boel danig veranderen.

Eljo (Morpurgo.nl) (E-mail ) (URL) - 28-01-’06 01:00
Mieke

@ Eljo: ik ga niet onderhandelen maar gewoon een rekening sturen :-)

Mieke - 28-01-’06 03:10
Mevrouw Mikmak

gelij heb je Mieke, andersom zouden ze daar oook niet moelijk over doen, en het aantal keren dat een uitnodiging verstuurd wordt is minimaal 20 of 30 keer

Mevrouw Mikmak (E-mail ) (URL) - 28-01-’06 10:00
ingrid

mieke, die tip om eens met een advocaat te praten vind ik niet zo gek. er zijn voor jou veel vraagtekens die je op korte tijd zou moeten doorgronden om een billijke eis, (lees dat je jezelf niet tekort doet) te kunnen formuleren.
hier komt dan mijn tip: kijk eens bij je verzekeringspolissen,woon, auto, persoonlijke aansprakelijkheid… hier in belgi? zit er vaak gratis rechtsbijstand bij, en een eerste (en waarschijnlijk voldoende) consult is gewoonlijk ook niet duur (vaak ook gratis) (en reken je mee natuurlijk…)

ingrid - 28-01-’06 11:15
Stro

Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat aflopen! Interessante materie en bovenal schitterende feuteus van Wende! Ga voor maximaal, suuk6.

Stro (URL) - 28-01-’06 15:37
Gypsy

Wat een gedoe zeg! Heb even teruggelezen, en oh, wat zou ik trots zijn als mijn foto aan het Concertgebouw hing! Ik ben naar die voorstelling geweest en de foto was me echt opgevallen. Succes met dit issue.

Gypsy (URL) - 28-01-’06 17:04
henriette

Ik vind het wel interessant, maar zijn jullie geen lid van een vakorganisatie die daar antwoord op of ondersteuning in kan geven. Ik kan me niet voorstellen dat jullie de enige zijn die daarmee zitten.

henriette (URL) - 29-01-’06 00:29


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.