Hotel Rwanda

25 01 06 - 15:00

  

Ik had hem al een tijdje liggen maar gisteren heb ik deze DVD eindelijk gekeken. Wat een overweldigende film. Het is zo'n groot drama dat in beeld wordt gebracht - de beestachtige moord op bijna 1 miljoen mensen in Rwanda terwijl de rest van de wereld werkeloos toekijkt - dat ik er diep van onder de indruk was. 't Is dat ik het nog weet uit het nieuws toen en later maar anders zou je bijna niet geloven dat dit echt gebeurd is. We hebben in de westerse wereld afgesproken "Dat nooit meer", maar het is onder onze ogen en oren in Rwanda gewoon weer gebeurd. En nu niet met gaskamers maar met machetes (en dan ook nog vooral de kinderen, want dat is de volgende generatie).
Hoofdpersoon van het verhaal is Hutu Paul Rusesabagina die manager is van het prestigieuze Hotel de Milles Collines, eigendom van Sabena. Paul is getrouwd met een Tutsivrouw dus op het moment dat de burgeroorlog uitbreekt is ook zíjn gezin in gevaar. Hij stelt alles in het werk om ze te redden maar niet alleen hen, hij biedt in het hotel onderdak aan duizenden Tutsi-vluchtelingen. Onder deze vluchtelingen zijn niet alleen leden van de Tutsi-elite, die een belangrijk doelwit vormen voor de Hutu's, maar ook kinderen uit een Tutsi-weeshuis en vele anderen. Alle blanken verdwijnen uit het hotel en uit Rwanda en Paul blijft achter met de vluchtelingen die hij onder zijn hoede heeft en een handjevol VN-militairen om ze te beschermen.
Naar mijn mening is deze film verplichte kost voor iedereen die zijn ogen niet wil sluiten voor de realiteit in de wereld. Hoewel het einde wel wat zoetsappig is en wat mij betreft wel weggelaten had mogen worden, stoort dat op het geheel van de film nauwelijks.

Geïnteresseerd in de DVD?
Hotel Rwanda<br  />
Hotel Rwanda

tien reacties

Pike

Het is ??n van de beste films die ik de laatste jaren gezien heb. En een bijzonder aangrijpende film, vond ik persoonlijk. Onvoorstelbaar dat dat zomaar heeft kunnen gebeuren en 98% van de wereld eigenlijk gewoon toekijkt.

Pike (URL) - 25-01-’06 17:03
brigitte

Als ik dit zo lees moet ik hem z?ker ook maar eens zien.

brigitte (E-mail ) (URL) - 25-01-’06 17:16
Leibele

Mijn boekenkasten puilen uit met ego-docu,s en meer over de Shoa.Ik heb het Calendarium van Auschwitz,een soort dagboek dat het hele bestaan van dat kamp sinds zijn oprichting van dag tot dag beschrijft.Dus kompleet met de transporten met aantallen iedere dag.Mij hoeven ze niets wijs te maken.Het is heel makkelijk om te zeggen “dat nooit meer”, maar ik geloof daar niet in.De Shoa was mogelijk, de genocides die erna plaatsvonden ook.Mijn vertrouwen in een wereld die dat onmogelijk heeft gemaakt heb ik al lang niet meer.Films maken als waarschuwing,boeken schrijven als waarschuwing is op zich heel nobel maar helpen doet het niet.

Leibele (URL) - 25-01-’06 18:22
Sillyfish

Indrukwekkende film..Ik heb ‘m in de bioscoop en op dvd gezien…prachtig geacteerd! Erg heftig!

Sillyfish (URL) - 25-01-’06 21:01
Danniëlle

Heb hem ook laatst pas gezien, inderdaad erg indrukwekkend al moet ik je gelijk geven wat betreft het einde.

Danniëlle (URL) - 25-01-’06 22:11
Puur Kaat

Ik vond ‘m zo shocking dat de tranen in m’n ogen sprongen. Een juweeltje.

Puur Kaat (URL) - 25-01-’06 23:37
Petra

Nooit gezien, maar via je linkje wel meteen besteld! (En ik was zelfs nog nooit bij Bol geweest…)

Petra (URL) - 26-01-’06 09:46
Chantal

Klinkt wel als iets voor mij.

Chantal (E-mail ) (URL) - 26-01-’06 12:04
GeeSpot

o jee, mijn ‘nog te zien’-lijstje wordt almaar langer ipv korter ;o)

GeeSpot (E-mail ) (URL) - 26-01-’06 12:33
marieke

Klinkt als een film die ik wil zien, maar waarbij het wel van belang is het juiste moment te bepalen.
Films als deze kunnen mij sterk aangrijpen, dus geen film om te kijken als ik niet lekker in m’n vel zit. Ook dit is echter realiteit, daar moet je in ieder geval weet van hebben. Je ogens luiten is niet goed, maar verdrinken in de machteloosheid zet ook geen zoden aan de dijk.

marieke (E-mail ) (URL) - 26-01-’06 21:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.