Mediation

11 01 06 - 13:23



De komende periode ga ik mediation doen. Dat is geen verplicht vak voor mij (mijn laatste verplichte vak 'Recht van de Sociale Verzekeringen' is pas in periode vier) maar als ik toch nog ingeschreven sta doe ik graag wat nuttigs. Bovendien kan ik in mijn werk goed gebruik maken van deze kennis en vaardigheden.
Mediaton is een onderhandelingsproces waarbij een onafhankelijke deskundige wordt ingeschakeld om beide partijen te helpen een oplossing te zoeken die voor beiden bevredigend is. Mediation is een alternatief voor een gang naar de rechter en verschilt daarvan omdat niet zozeer wordt gekeken naar formele standpunten maar meer naar de verschillende belangen van betrokkenen. Bij de rechter is de uitkomst ook eigenlijk altijd dat er één partij gelijk krijgt en de andere partij het onderspit moet delven. Bij een geslaagde mediation is het win-win. Een belangrijk kenmerk van mediation is de vertrouwelijkheid en de daaruit voortvloeiende geheimhouding (voor partijen én voor de mediator), waarmee wordt beoogd dat partijen vrijuit met elkaar kunnen praten. Voor de mediator geldt dat het van belang is dat hij/zij zelf geen partij is in het conflict of belangen heeft bij het resultaat of de gekozen oplossing.
Jammer genoeg zie je maar al te vaak dat er de hand wordt gelicht met bovengenoemde uitgangspunten met als gevolg dat iedereen nog verder van huis is en er extra complicaties bovenop het reeds bestaande conflict zijn gestapeld. Natuurlijk kan het in sommige situaties best nuttig zijn om een vriend in te schakelen die het vertrouwen van beide partijen geniet maar het risico van partijdigheid of belangenverstrengeling - en daarmee een kapotte vriendschap - is niet ondenkbeeldig.

tien reacties

brigitte

Dat lijkt mij nou ook heel interessant.

brigitte (E-mail ) (URL) - 11-01-’06 14:30
Petra

Het lijkt me heel zwaar in de praktijk. Echt iets waardoor je je werk mee naar huis neemt. Maar vreselijk nuttig!

Petra (URL) - 11-01-’06 15:14
marieke

Heel bevredigend, als je tot een win-win oplossing kunt komen.

marieke (E-mail ) (URL) - 11-01-’06 16:03
Anne-Lise

Ik heb laatst wat technieken geleerd om dat bij leerlingen toe te passen. Hartstikke handig. Net nog toegepast bij twee jongetjes die tegen elkaars tassen zaten te schoppen waardoor het uit de hand liep en er een pakje drinken in de tas van de ene kapot ging.

Anne-Lise (URL) - 11-01-’06 17:47
V@nM@n

Ik ben een keer bemiddelaar geweest in een echtscheidingsprocedure. Het resultaat was destijds voor beide partijen gelukkig bevredigend.

V@nM@n (URL) - 11-01-’06 20:48
Irene

Grappig. Niet denkbeeldig, bedoel je. Maar niet on- klinkt eigenlijk erger. ;-)

Irene (URL) - 11-01-’06 22:21
Mieke

@ Irene: ik bedoel echt niet ondenkbeeldig hoor met andere woorden ik acht het zeer denkbeeldig dat er een vriendschap verloren gaat in zo’n geval.

Mieke - 11-01-’06 23:35
Chantal

Mediation kun je volgens mij altijd wel gebruiken, overal.

Chantal (E-mail ) (URL) - 12-01-’06 12:48
mh

welke studie volg je?

mh (URL) - 21-01-’06 17:49
Mieke

@ mh: ik doe rechten in deeltijd (een project dat in het totaal zeven jaar in beslag neemt).

Mieke - 21-01-’06 22:57


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.