Gestolen ziel?
10 01 06 - 16:55
Er zijn culturen waarin men gelooft dat je door een foto van iemand te nemen en stukje van diens ziel neemt. Geldt dat nou ook voor andere registraties die er van je worden gemaakt? De Amerikaan Steve Gibson is van mening van wel. In zijn artikel 'The Ethics of Anonymous Surveillance for Profit' stelt hij dat bedrijven door consumentenprofilering en -monitoren de unieke identiteit van die consument stelen door die te codificeren in hun databases. En daarmee hebben ze niet alleen zijn privacy geschonden, zo vindt Gibson, maar ook zijn wezen aangetast en gedevalueerd. Hij is van mening dat het verzamelen van gegevens over consumenten vanuit commerciƫle motieven en zonder hun toestemming daarom fundamenteel verkeerd, onethisch en kwaadaardig is. En dat vind ik ook!
Ik denk dat veel mensen zich niet eens bewust zijn van het gevaar dat ze lopen of wat er met de gegevens gebeurt die er - al dan niet met hun medewerking - over hen wordt verzameld. Ben jij je bewust van de risico's die je loopt en wat doe jij om dat te voorkomen?
negen reacties
Je kunt zo’n kaart ook anoniem nemen. En niet koppelen aan je airmileskaart (anders werkt het nog niet)! En het is duur voordeel als je het moet bekopen met het feit dat je alleen nog maar jazz CD’s kunt kopen en geen klassieke muziek omdat dat in je klantenprofiel staat.
Mieke - 10-01-’06 17:53Ik laat in ieder geval wel de bonusaanbiedingen aan mij voorbij gaan omdat zelfs dan AH duurder is dan andere supermarkten. Maar waar dit mailtje echt over gaat boezemd mij ook vrees in. Ik denk dat zonder wij het weten “de overheid” veel meer over ons weet dan ons lief is.
brigitte (E-mail ) (URL) - 10-01-’06 18:47Ik bedacht me dat laatst ook toen ik geld wilde halen uit een willekeurige pinautomaat en deze mij via het beeldscherm begroette met: “Goedemorgen mevrouw SmaRts”. Er bekroop mij toen een lichtelijk Orwelliaans ‘Big Brother is watching you’-gevoel. Zeer waarschijnlijk is het erg klantvriendelijk bedoeld, maar toch…
SmaRts (E-mail ) (URL) - 10-01-’06 20:13Ik wil niets te verbergen hebben, van mij mogen ze alles weten…
V@nM@n (URL) - 10-01-’06 21:01@ VanMan: het gaat er niet om of je iets te verbergen hebt maar je laat de deur van je huis toch ook niet wagenwijd open staan om iedereen maar mee laten genieten van wat jij allemaal verzameld hebt? Het kan gewoon zover gaan dat als uit je bonuskaart blijkt dat je wel erg veel wijn koop, of erg veel sigaretten je straks meer premie moet gaan betalen voor je ziektekostenverzekering.
Mieke - 10-01-’06 21:12Ik wiebel een beetje tussen ‘ik heb niets te verbergen’en ‘het ‘Big Brother is watching you’ gevoel.
Aan bonuskaarten doe ik niet, maar wel aan enquetes, als deze betrouwbaar overkomen. Hierbij heb ik zelf in de hand wat ik wel en niet invul, maar kan ik ook mijn eigen mening over zaken laten horen.
marieke (E-mail ) (URL) - 10-01-’06 22:04Het probleem is d?t ze al zoveel van je weten. Een anonieme bonuskaart is een leuk idee, maar alleen als je contant betaalt. En dan eigenlijk ook maar alleen als je betaald met geld dat je niet net gepind hebt.
Neem nu het sluiten van loketten bij de spoorwegen, vaak kun je alleen nog met pinnen een kaartje kopen. Weten “ze” wanneer wie een kaartje naar waar heeft gekocht, en met de verplichte ov chipknip wordt het alleen maar erger.
Niks te verbergen V@nMan? Kijk nog eens de film “Enemy of the state”.
Dan zou je je dus op moeten sluiten in huis zonder internet of telefoon. Want ik weet nog een voorval dat men zelfs in de supermarkt cameras hadden hangen. Overal wordt alles van je geregisteerd. Wat is je gedrag in de metro (camera’s). Wat koop ik bij bol.com (moeten ze ook alles echt van je weten). Ik zou denk ik geen ziel meer hebben.
sabdesigns (URL) - 11-01-’06 10:42
Daar heeft hij een punt, maarrrr!!!! Laat jij de bonus aanbiedingen van ah aan je voorbij gaan?
Ronald (URL) - 10-01-’06 17:37