Sommige dingen verleer je nooit
09 01 06 - 00:25
Ze zeggen dat je fietsen niet snel verleert, net als skiën, paardrijden en schaatsen. Dat geldt echter ook voor punniken heb ik nu ontdekt. Ik heb dit weekend voor het eerst sinds mijn jeugd weer gepunnikt. De aanleiding daarvoor was dat we zaterdag in een handwerkwinkel terecht kwamen omdat ik Amanda haken wilde leren en we op zoek waren naar haaknaald en haakkatoen voor een eerste project voor haar. En daar hadden ze - naast heel erg veel en veelkleurige bolletjes, lapjes, broderie en goudgallon - ook schitterend garen met bijbehorende perspex punnikklosje. Prachtige snoeren lagen er naast als voorbeeld van punnikproduct. En dan krijg ik iets hebberigs dus we kwamen niet alleen thuis met haakgerei maar ook met punnikspullen.
Ik heb vroeger heel wat afgepunnikt. Wij hadden zo'n houten garenklosje waarin mijn vader vier koperen spijkertjes had geslagen (later kon je in de winkel van die paddestoelen kopen) en daarmee punnikten we de hele wolmand van mijn moeder en oma leeg. Hele vloerkleden werden er door ons geproduceerd en alle vrienden en familie werden getrakteerd op zelfgepunnikte onderzetters. Met drie meiden in huis kun je meters per week punniken als er eenmaal een rage is uitgebroken. En we punnikten tegen de buurjongens op die er ook wat van konden.
Wie had ooit kunnen denken dat ik nu met een designerpunnikklosje (klik klik) en glittergaren weer aan het punniken zou slaan? Ik heb trouwens in het foldertje dat ik mee kreeg ook ontdekt dat men in het Frans spreekt over 'tricoter' en in het Duits over 'stricken'. Maar wie weet wat punniken is in het Engels?
vijftien reacties
@ Zezunja: het is natuurlijk ook een soort rondbreien maar dan zonder pennen. Het staat echt zo in de folder!
Mieke - 09-01-’06 00:47Dit is wel een hele mooie punnikklos inderdaad. Ik had ook zo;n houten klosje met spijkertjes vroeger. Leuk dat je amanda leert haken. Dat vond ik ook zo leuk om te doen. En punniken is inderdaad rondbreien. Dat kan ik ook met vier breinaalden zonder knop en ik kon zelfs sokken breien. Of ik dat nu ook nog zou kunnen betwijfel ik.
brigitte (E-mail ) (URL) - 09-01-’06 07:29Heb nooit gepunnikt. Wel gebreid. Geleerd van m’n oma. Die kwam altijd op maandagmiddag bij ons voor haar watergolf en heeft mij toen ik eens ziek was, leren breien. Tis slechts bij een paar voorpanden van truien gebleven!
Mo (URL) - 09-01-’06 07:56Ik heb ook heel wat afgepunnikt. Maar wat ga je nu met de nieuwe sliertjes doen?
Petra (URL) - 09-01-’06 08:09breien, haken, punniken, spinnen, borduren, mazen …
ik heb het allemaal gedaan, heerlijk meditatief …
Punniken heb ik echt nog nooit gedaan. Ik zag het vroeger altijd anderen doen, maar op de een of andere manier had ik er nooit zin in. Misschien toch maar eens proberen? Zo’n designerklosje is wel erg hip.
Oh, in het Duits is breien trouwens ook stricken. Ik denk dat wij weer het enige land zijn die een extra woord vor punniken hebben… :) Mijn oma noemde haar breiwerk vroeger altijd al strikwerk (wat Limburgs is) maar ik realiseer me nu eigenlijk pas dat dat dus gewoon van stricken komt… :)
Ik was het al bijna vergeten. Maar vroeger heb ik dat ook wel gedaan in de wintermaanden.
V@nM@n (URL) - 09-01-’06 21:06Ik weet het ondertussen… in het Engels is het spoolknitting!
Fantastisch woord he?
En wat ik met die sliertjes ga doen?
Ik zal het laten zien als het iets geworden is!
Ik heb ook van die slierten gemaakt. In meerdere kleuren, de kinderen punniken ook weleens.
henriette (URL) - 09-01-’06 23:44Punniken in het engles is eigenlijk “Spool Knitting (or Corking)”. De groeten uit het VS! (Mijn vrouw is uit Damwoude geweest)
Kelly McDonald (E-mail ) - 04-07-’06 14:05je kan er ook mooie juwelen me maken
sien (E-mail ) - 22-10-’06 11:31
Dus in het frans zijn breien en punniken hetzelfde?
Verwarrend hoor.
Ik benijd je, met je punnikklos.
Zezunja (E-mail ) (URL) - 09-01-’06 00:42