Zuco103 Acustico Nieuwjaarsconcert in Bimhuis

05 01 06 - 12:15


Door Mieke Kreunen met foto's van Hans Speekenbrink. (klik voor vergroting)

In een afgeladen Bimhuis, waar we verwelkomd werden met een glas champagne, vond gisteren het nieuwjaarsconcert plaats van Zuco103 Acustico. De zaal was uitverkocht en gevuld met publiek waarin allerlei leeftijdsgroepen vertegenwoordigd waren (van twintigers tot vijftigers).
Van Zuco103 wordt wel beweerd dat ze de beste live-act van dit moment in Nederland zijn en daarmee is niks te veel gezegd. Vanaf het eerste nummer 'Maracantu Atomico' swingt het optreden en kan ook menigeen niet stil blijven zitten op zijn stoel bij de mengeling van salsa, latin, funk, jazz en drum 'n' bass die Zuco103 ons voorschotelt. Het geluid van de band wordt vooral bepaald door - van oorsprong Braziliaanse - zangeres Lilian Vieira, Stefan Kruger drums en Stefan Smid keyboards. Beide Stefans hebben een jazzachtergrond (ze speelden allebei ooit in the New Cool Collective) en dàt, gemixt met het Braziliaanse ritme en Lilians zang, bepaalt voor een groot deel de groove van Zuco103.
Bij 'Duelle le' schuift jazzsaxofonist Jasper Blom aan, die met zijn geheel eigen stijl en electronische experimenten nog extra impuls geeft aan het concert. In de funky nummers zoals 'Espero' en 'Nha' kan toetsenist Schmid zich helemaal uitleven met Fender Rhodesvariaties die hij lardeert met micro-KORG-geluidjes en op de vleugel die hij op sommige momenten bijna gebruikt als percussie. In de ballad-achtige nummers zoals 'Jussara' en 'Nacio Do Brasil' wordt een bossanova-achtige lazy sound gecreëerd met smoothe pianobegeleiding. In de tweede set gaat de band pas goed los met allerlei één-tweetjes (filmpje) tussen de verschillende musici zoals bij voorbeeld in 'Peregrino' en 'Fome total'. Bij 'Whaa' is ook het publiek aan de beurt om de backing vocals voor zijn rekening te nemen. Het paste perfect in de sfeer van het concert dat de zaal er vol voor gaat met hun"dua hora paso!". Na 'Get your self together' begint 'Outro Lado' , een nummer over de kant van mensen die je wel nooit zult leren kennen, met alleen gitaris Alvin Lewis en Lilian Vieira on stage. Even is het verstild en ingetogen op het podium maar het duurt niet lang of alles staat weer te swingen (filmpje) en het publiek swingt mee.
In 'Humana' kunnen met name Jasper Blom en Stefan Schmid zich uitleven een een experimenteel electronisch duet voor twee heren waarbij de snijdende soundscapes van Schmid het moeten opnemen tegen de wonderlijke echoënde geluiden (filmpje) die Blom uit zijn sax en een scala aan electronica weet te toveren. Ook Claus Tofft en Stefan Kruger soleren er in deze set lustig op los. Al met al leidt dat er toe dat het concert maar liefst anderhalf uur langer duurt dan gepland. Maar het publiek vind het helemaal niet erg, geniet met volle teugen en lacht om de grappen en vondsten waartoe de musici zich laten inspireren. Het concert wordt afgesloten met het energieke 'To life' waarbij de zaal op zijn kop staat. Een staande ovatie is het antwoord van het publiek voor deze band die zich wat mij betreft inderdaad mag rekenen tot de beste live-acts die er op dit moment in ons land zijn.
Een toegift zit er vanwege het late tijdstip helaas niet meer in maar Lilian Vieira had vanuit haar kleedkamer nog wel een nieuwjaarswens voor de lezers van JazzPodium die we bij deze overbrengen. Zuco103 is nog te zien binnenkort in het Beauforthuis (op 15 januari). Gaan dus!

Bezetting:
Lilian Vieira - zang
Stefan Schmid - keyboards
Stefan Kruger - drums
Lesley Kühr - bas
Claus Tofft - percussie
Alvin Lewis - gitaar
Jasper Blom - saxofoon en klarinet

De laatste CD's van Zuco103 kun je hier vinden:
Whaa<br  />Zuco 103
Whaa
Zuco 103
One Down, One Up (Unplugged/Live)<br  />Zuco 103
One Down, One Up (Unplugged/Live)
Zuco 103

vijf reacties

Marco Raaphorst

ik vind Zuco103 top! maar je zou ook eens naar Den Haag moeten komen. elke dinsdag in Danzig is er eerste klas jazz te horen. met een Fender Rhodes erbij… heerlijk!

Marco Raaphorst (URL) - 07-01-’06 21:11
Petra

Hier is bijna geen jazz, het lijkt wel of dat in het zuiden minder leeft. Ik zal nog eens op zoek gaan. Ik ga vanmiddag wel met Mathilde Santing spelen. Mijn camera mee, maar geen foto’s van het concert natuurlijk…

Petra (URL) - 08-01-’06 08:07
Marco Raaphorst

het zuiden heeft lekkere biertje en een rustige mentaliteit. over het algemeen… ;)

Marco Raaphorst (URL) - 08-01-’06 18:14
alie

Hoi leuke recensie over ZUCO. Zijn het nu filmpjes ? Want ik krijg geen beeld erbij. He trouwens die discografie is niet helemaal uptodate, moeten jullie daar niet de laatste plaat bijzetten ? Whaa!
Groetjs
Alie

alie (E-mail ) - 08-01-’06 18:52
Mieke

@ Alie: het zijn idd filmpjes in QuickTime. Ik weet niet waarom je geen beeld krijgt. Heb je wel QT ge?nstalleerd op je computer? Anders kun je het hier gratis downloaden.
We hebben geen discografie geprobeerd te maken maar wel Whaa! aanbevolen onderaan het artikel.

Mieke - 08-01-’06 19:35


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.