Schuchtere schapen

25 12 05 - 18:50

 
 

Vandaag stond de zon al meteen aan een blauwe hemel te stralen zodra we een hoofd om de gordijnen heen staken. Het beloofde een prachtige winterdag te worden. Na het kerstontbijt gingen we dit keer noordwaarts het eiland bekijken. De route leidde ons langs de waddenkust waar het laag water was hetgeen met de zon erbij schitterende doorkijkjes opleverde. Het schijnt dat er nogal wat zeehonden zitten op het wad bij Sylt maar die lieten zich vandaag niet zien.
Het uiterste noorden van Sylt is een natuurgebied waar honden niet los mogen en je niet van de paden af mag. Het is een grote baai langs het wad en wordt de Ellenbogen genoemd. Je bent hier op het noordelijkste puntje van Duitsland en we worden op onze mobieltjes dan ook hartelijk welkom geheten in Denemarken. Er lopen kuddes schapen los en er zijn alleen wat wandelaars te zien maar verder geen noemenswaardige toeristische activiteit. We zeiden net tegen elkaar dat we nog geen schaap gezien hadden of er stak er eentje vlak voor onze auto de weg over. Aan de kant waar dit schaap vandaan kwam bevond zich nog een hele kudde die duidelijk allemaal van plan waren om ook de weg over te steken. Aha, dat moest de ultieme schapenfoto op kunnen leveren. De auto aan de kant dus en wij eruit. De schapen keken ons argwanend aan en je zag de twijfel toeslaan. Eén dapper schaap deed zijn ogen dicht en ging er voor. Gelukkig kwam er toen geen auto aan want door haar moed der wanhoop had zij het gemakkelijk met haar leven kunnen bekopen. De Duitsers op Sylt rijden namelijk allemaal duur en hard. Je hebt geen idee wat wij de afgelopen dagen aan luxe auto's voorbij hebben zien scheuren. Vooral dure 'PC-tanks' zijn hier erg in zoals de Porsche terreinwagen die je hier om de tien auto's langs de weg ziet staan.
Maar terug naar de schapen. Wij vreesden dat ons idee om de schapen voor de eeuwigheid vast te leggen er wel eens een aantal zo buiten zichzelf zou kunnen brengen dat ze rare dingen zouden gaan doen. Hans besloot het oversteekproces te bespoedigen door de kudde van achteruit op te drijven terwijl ik het verkeer in de gaten hield. Jammer genoeg zijn er geen foto's van Hans die duintje op duintje af galoppeerde achter de schapen aan maar ik heb wel een foto van de vluchtende schapen.
Aan het eind van de Ellenbogen is het leuk wandelen en kun je rondlopen van de wadkant naar de zeekant. Grappig was dat het aan de wadkant schitterend zonnig en windstil was en een paar minuten later aan de zeekant winderig en guur. Nog een bijzonderheid van de Sylterkust zijn de kliffen die zijn ontstaan waar de geestgronden (afzettingen uit de laatste ijstijd) tot aan de zee reikten. We waren vandaag bij het Rote Kliff bij het dorpje Kampen dat zeker 6 meter hoog boven het strand uit torent en ieder jaar weer een stukje kleiner wordt door erosie. Je kunt daar maar beter niet 's nachts een stukje over het strand gaan lopen als je de weg niet weet want het lijkt net een gewone duinovergang naar dat klif maar dan sta je ineens voor zo'n gapend gat.
Wordt vervolgd...

drie reacties

brigitte

O ik zie het helemaal voor me, Hans achter de schapen aan, geweldig!

brigitte (E-mail ) (URL) - 25-12-’05 21:03
fff

Best een fier schaap die ene in de wind.
Gaaf hoor dat jullie lekker doorloggen vanaf het vakantieadres.

fff (URL) - 25-12-’05 23:52
GeeSpot

Die eerste foto is echt geweldig!!!

GeeSpot (E-mail ) (URL) - 26-12-’05 11:44


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.