Slaafvrij maar wel verslavend

20 12 05 - 13:45


Je bent helemaal hip als je in plaats van met een Mars je lekkere trek stilt met Tonny's Chocolonely: het slaafvrije snaaien dat uitgevonden werd door de Keuringsdienst van Waarde. Ik vind het een loflijk streven om de politieke kant van wat je eet goed in de gaten te houden. Ik ben één van de mensen die ook geen Outspansinaasappelen at indertijd in 1974 of zo. En ik voetbal ook niet met door kinderen met de hand genaaide voetballen. Ik ben een fan van verantwoord ondernemen en consumeren (of consuminderen zo je wilt).
Maar nou heb ik zo'n schitterend boek gekregen afgelopen week en de titel van één van de paragrafen is: suiker - het zoete gif. Laat nou melkchocolade (waar Tonny's Chocolonely uit bestaat) voornamelijk uit suiker bestaan en maar weinig chocolade bevatten! Dat weet ik dan weer van een bezoek aan een chocoladefabriek in Keulen. Bij Tonny's Chocolonely kun je op de website lezen dat er tenminste 30 % cacao in zit. Dat lijkt veel maar er zit dus ook 70 % suiker en boter in. Ik hoef natuurlijk niemand meer uit te leggen dat suiker verslavend (mooie woordspeling in dit verband) en slecht is omdat het stofwisselingsstoornissen en overgewicht veroorzaakt. Dus het is slaafvrij maar wel verslavend kunnen we constateren. Misschien is het toch beter om maar helemaal af te zien van de zoete snack en met ingang van 2006 wat gezonder te gaan eten. Ik doe nu alvast mee!

veertien reacties

ferrie

ik kreeg er ??n cadeau van hem: http://www.blablablog.nl/B1038127581/C21..

ferrie (E-mail ) (URL) - 20-12-’05 14:07
brigitte

Bij de keuringsdienst van Waarde hebben ze een statement willen maken om mensen bewust te maken over de slavernij in de cacaoteelt. In alle melkchocolade zit zoveel suiker en dat is de reden waarom je beter chocolade kunt eten waar minimaal 70% cacao inzit. Maar die lust weer bijna niemand. En als je dan een statement wilt maken doe je dat dan ook logischerwijze met melkchocolade. In melkchocolade zit ongeveer de helft suiker, 30% cacao en de rest is vetten en melkpoeder. En ik denk dat je mensen nog best wat uit kunt leggen over de verslavende en ongezonde effecten van geraffineerde suiker want mijn ervaring is dat nog erg weinig mensen zich dat bewust zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 20-12-’05 17:07
Anne-Lise

Maar chocola kan ook goed voor je zijn. Er zit een stofje in dat, ik geloof, zorgt voor de aanmaak van endorfinen die een posief gevoel opwekken. Ten minste, zo werkt dat bij vrouwen. Vandaar dat veel vrouwen tijdens de menstruatieperiode zo’n trek in chocola hebben.

Overigens raadt Jamie Oliver in al zijn recepten met chocola ook altijd chocola met minstens zeventig procent cacao aan.

Anne-Lise (URL) - 20-12-’05 20:07
Chantal

Helemaal ervan afzien is niet nodig, doe het met mate, dat is gezond, onthouding is ook niet gezond, je moet jezelf af en toe verwennen. Dat hoort ook bij gezond leven.

Chantal (E-mail ) (URL) - 20-12-’05 20:14
Leibele

Ik hou alleen van puur.Zo,n aktie tegen die slavenarbeid is natuurlijk wel begrijpelijk.Alleen vraag ik me af of die “slaven” er niet nog meer mee op achteruit gaan.Geen slavenchocola is geen werk voor ze.Er moeten dus nog betere manieren zijn te bedenken om ze te helpen.

Leibele (URL) - 20-12-’05 21:57
ingrid

voetbal jij echt zoveel??:-? respekt!
en wat met die chocolade en cacao uit de wereldwinkel?? die hebben jullie in nederland toch ook wel…welaan dan, niet getalmd…sla in die 70%, de feestdagen komen eraan, chocolademousse, chocoladetaart, chocoladeglazuur, chocolademelk…er is geen enkel ekskuus om niet te zwelgen in de chocolade. denk eraan tis niet voor uzelf, tis voor een goed doel! (en voor uw vrienden en uw familie…) ;-)

ingrid - 20-12-’05 22:18
Peter

Nou, de volgende chocolate battle moet dan ook minimaal 70% puur zijn ;)

Peter (URL) - 20-12-’05 23:01
Mieke

Ja, laten we een slaafvrije chocoladebattle doen! Met 70 % uit de wereldwinkel (h)

Mieke - 20-12-’05 23:10
wies

ik begin pas na de 31e….

wies (URL) - 20-12-’05 23:11
brigitte

Mag ik hier reclame maken voor onze weblog? Voor die mensen die meer willen weten over suiker kunnen op onze weblog komen lezen. http://www.famvdhurk.nl/pl/archives/0006.. of http://www.famvdhurk.nl/pl/archives/0006.. bijvoorbeeld.

brigitte (E-mail ) (URL) - 21-12-’05 11:15
Mieke

@ Brigitte: dat mag absoluut. Het is heel leerzaam en nuttig om die logjes te lezen weet ik uit eigen ervaring.

Mieke - 21-12-’05 11:56
V@nM@n

Och ja, je kunt wel alles laten staan. Maar het leven moet wel draaglijk blijven.

V@nM@n (URL) - 21-12-’05 21:56
Fausto

Scherp logje.
Van dat boek heb ik gehoord (suiker het zoete gif). Schijnt heel goed te zijn.

Fausto (URL) - 21-12-’05 22:51
Lisette

er moet inderdaad meer gedaan worden dan alleen de ‘foute’ chocolade niet meer te kopen. De wetten die tegen slavenarbeid (vaak minderjarige kinderen, die 15 uur per dag, 7 dagen per week hun hele jeugd afgebeuld worden) moeten goed nageleefd worden. Daarnaast kunnen jullie nu ook wat doen! Er bestaat een stichting die de kindslaven bevrijdt: ChildRight. Zij vallen binnen op plaatsen waar de slaven ‘s nachts verblijven en nemen de kinderen mee. Ze brengen ze, indien dat kan, terug naar hun ouders. Wanneer dit niet mogelijk is, worden ze in opvanghuizen geplaatst. Ze krijgen onderwijs aangeboden en sociale hulp, totdat ze op eigen benen kunnen staan en een toekomst op kunnen bouwen. Ik sprak laatst iemand, een jongen die in Nederland geadopteerd is. Hij vertelde dat hij zelf bevrijd is door een team van ChildRight. Toen kreeg ik echt weer het gevoel: ja, we kunnen er wel wat tegen doen!
Kijk eens op http://www.childright.nl om te zien hoe jij kunt helpen…

Lisette - 13-01-’06 13:25


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.