Recht of gunst?

17 12 05 - 15:28


Heb je het wel eens meegemaakt, dat je iemand helpt en dat diegene dan een houding aan neemt alsof jij eigenaar bent geworden van zijn probleem? Ik heb het een paar keer meegemaakt en ik ben er iedere keer weer verbaasd over hoe gemakkelijk sommige mensen de verantwoordelijkheid voor hun eigen dingen bij anderen weten te parkeren. En als jij je dat dan laat gebeuren...
Het meest frappante voorbeeld ervan heb ik meegemaakt met een aangetrouwd familielid die ik een tijdje financieel geholpen heb, zodat ze haar auto kon blijven rijden. Ik betaalde de verzekering en de wegenbelasting van de auto voor haar en ook af en toe de benzine. Zij kon door een aantal fysieke beperkingen moeilijk met het openbaar vervoer en op die manier zou haar mobiliteit toch relatief groot zijn. Ik had toen ik er mee begon aangegeven dat mijn aanbod om die kosten voor haar te betalen gelden voor de periode dat ik het me kon permitteren en maximaal voor 10 jaar. Toen het eind van die periode van 10 jaar in zicht kwamen kwam ze een keer op bezoek. Ze had aangegeven even met me te willen praten. Na enige inleidende opmerkingen kwam DE vraag er uit: wat IK dacht te gaan doen aan haar probleem nu de afgesproken termijn binnenkort af zou lopen. Mijn mond viel open. Wat IK gedacht had er aan te doen? Niks natuurlijk, de afspraken waren helder! Ik heb haar dan nogmaals laten weten mijn 'sponsoring' van haar op de afgesproken datum ècht stop te gaan zetten.
Ik kreeg op een bepaald moment nog wel een briefje van haar waarin ze bedankte voor al die jaren financiële steun maar ik had toch het idee dat ze anders verwacht had. Volgens mij neemt ze me kwalijk ik er mee op gehouden ben. Het blijft gek dat iets dat begon als een aardig gebaar - bedoeld om iemand te helpen - op een bepaald moment in de beleving van die andere partij een recht wordt in plaats van een gunst.

zeven reacties

petra

Dat heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.

petra (E-mail ) (URL) - 17-12-’05 15:36
V@nM@n

Een vreemde situatie en een rare reactie, straks moet je ook nog een nieuwe auto kopen..

V@nM@n (URL) - 17-12-’05 16:12
Eljo (Morpurgo.nl)

Een vreemde vogel zeg. Bereken even wat je in 10 jaar hebt betaald en zet dat af tegen wat zijn voor jou heeft gedaan. Volgens mij mag zij de komende 10 jaar wel heel lief gaan doen naar jou toe als dank voor jou goede zorgen.

Eljo (Morpurgo.nl) (E-mail ) (URL) - 17-12-’05 16:37
Anne-Lise

Vreemd. Rare mensen lopen er toch rond.

Anne-Lise (URL) - 17-12-’05 21:15
Janneke

Vreemd, misschien. In ieder geval niet netjes. Maar als je tien jaar lang ‘gesponsord’ wordt, zoals je het noemt (en dat is het uiteindelijk), en die ‘sponsorgelden’ gaat zien als een extra bron van inkomsten, dan is het inderdaad zuur als dat wegvalt. Dan vraag ik me echter wel af wie er verkeerd bezig is met financi?n en planning enzo. Wel jammer dat iets wat zo mooi begint, zo moet eindigen.

Janneke (URL) - 18-12-’05 00:07
Pike

Ze verwachtte dus eigenlijk misschien gewoon dat je nog 10 jaar zou doorbetalen. Het is altijd makkelijker problemen bij jezelf weg te leiden naar een ander toe toch? Hoef je zelf geen actie te ondernemen of er over na te denken. Maar knap waardeloos als je iemand 10 jaar geholpen hebt en dan eigenlijk gewoon nog meer willen.

Pike (URL) - 18-12-’05 10:30
sabdesigns

Heet dat niet een gegeven paard in de bek kijken !

sabdesigns (URL) - 18-12-’05 12:34


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.