Vrije cultuur of harde aanpak?

08 12 05 - 15:48


De opkomst van het internetgebruik heeft een tijdbom gelegd onder het auteursrecht zoals wij dat nu in de Nederlandse wet kennen. Met name in de sfeer van de handhaving zijn er natuurlijk enorme problemen in cyberspace. Dat er iets moet veranderen dat staat wel vast maar hoe dat is een onderwerp van hevige discussie. Er is een stroming die van mening is dat er veel strengere maatregelen genomen moeten worden tegen auteursrechtinbreuken. Een vertegenwoordiger van die stroming is de Stichting Brein, die in dat kader al enige jaren op jacht is naar de aanbieders van illegale (muziek)bestanden. Maar gelukkig zijn er ook nog mensen die een andere mening hebben over deze kwestie. Autoriteit op dit gebied is Creative Commons bedenker Lawrence Lessing die van mening is dat de piraterij bij een harde aanpak alleen maar een veel grotere kans heeft om in een schemergebied terecht te komen net zoals bij drugs is gebeurd en dat het niks oplost. Hij pleit voor een gedeeltelijke tolerantie al was het alleen maar om er grip op te houden. In dit filmpje wordt nog een wat meer ideële invalshoek gekozen. Daarin wordt gesteld dat je, als je cultuur met rechten afschermt, ook je verleden afschermt omdat iedere creatieve uitiing gebaseerd is op of getriggerd wordt door eerdere creatieve uitingen. Dat vind ik wel een aansprekende gedachte. Ik ben ook van mening dat cultuur gedeeld moet worden en moet stromen en dat het niet goed is als economische belangen daar een barrière voor vormen.
Dat je - ook als je zelf bereid bent alles te delen - toch moet blijven oppassen blijkt uit dit artikel over weblogger Marco Raaphorst die zijn CC-gelicenseerde muziek aantrof op een commerciële site (waarin de CC-licentie wordt vergeleken met de BUMA-STEMRA exploitatie). Overigens is het mijzelf ook wel eens overkomen dat ik een door mij gemaakte foto, die ik op het internet had gepubliceerd, tegenkwam in uitingen van anderen. Gebruiken vind ik op zich goed maar niet commercieel en ik vind het prettig als er even over wordt gecommuniceerd. Als het wordt gevraagd ga ik altijd akkoord onder de CC voorwaarden die we ook op onze site hebben staan. Op het plaatje zie je foto's die ik nam van dansvoorstellingen (klik klik).
Over de thematiek van de vrije cultuur gaat het boek 'Free Culture' van Lessing dat mij van de week van harte werd aanbevolen en dat ik meteen heb gedownload (via deze website waar het geheel in lijn met de Creative Commons gedachte als pdf beschikbaar is), lekker leesvoer voor de lange winteravonden. Het is natuurlijk ook gewoon te koop in boekvorm (zie linkje hieronder), mocht je dat liever willen.

Free Culture<br  />Lawrence Lessig
Free Culture
Lawrence Lessig

drie reacties

marieke

Ik kan de uitgangspunten van CC wel onderschrijven. Kan ik deze gewoon overenemen op mijn site? Het drukt me met mijn neus op het feit, dat ik niet heb gevraagd, om het DiDi logootje ook bij mijn bijdragen te zetten. Dat heb ik eigenlijk egdaan om de verwijzing naar jullie site duidelijk te maken, maar overleg was netjes geweest.

marieke (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 23:40
Mieke

@ Het DiDi logootje mag je gewoon overnemen. Dat staat ook op de DiDi-pagina. Je kunt op de site van CC kijken hoe je e.e.a. regelt. Zie onze copyrightpagina En als je dan nog vragen hebt dan mail je gewoon ff. :-)

Mieke - 10-12-’05 15:12
Marco Raaphorst

Lawrence Lessig heeft mij trouwens aan een pro bono advocaat gekoppeld vanwege het misbruik met mijn song One Small Step. 1 e-mailtje naar Lawrence was genoeg.

Het boek Free Culture is zeker een aanrader!

Marco Raaphorst (URL) - 29-12-’05 09:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.