Falende opvoeding en verantwoordelijkheden

02 12 05 - 16:41

 
 

Een falende opvoeding van ouders vergroot het crimineel gedrag van kinderen. Dat is de mening van een groot deel van de Nederlandse bevolking. Veel mensen vinden dat ouders veel meer aandacht moeten besteden aan de opvoeding en vorming van hun kinderen. Het idee er achter is dat een betere opvoeding en een brede algemene ontwikkeling criminaliteit onder jongeren voorkomt en het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot. Dat blijkt uit de Belevingsmonitor die afgelopen voorjaar voor de vijfde keer werd uitgevoerd. Er kwamen in dit onderzoek, dat eens per kwartaal wordt gehouden, zeven thema's aan de orde waaronder criminaliteit, onderwijs & kennis en openbare veiligheid.
Opvallend vind ik ook dat een overgrote meerderheid van de ondervraagden (92 %) van mening is dat ouders in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de vorming van hun kinderen. Ik weet niet of veel onderwijzers en docenten het wel zo ervaren dat ouders die verantwoordelijkheid ook nemen. Volgens mij schorst het daar nog wel eens wat aan.
De plaatjes (klik klik) zijn in ieder geval wel bekend bij de oudere lezers van Miwian en werden gemaakt door Cornelis Jetses, de tekenaar van Ot en Sien en het ouderwetse leesplankje.

negen reacties

Mo

Grappig, hier hebben we laatst bij filosofie ook een discussie over gehad. In hoeverre je karakter en hoe je later wordt aangeboren is, in de genen zit. Ik denk voor een deel, maar je omgeving (ouders, onderwijzers, vrienden, tv) spelen ook een rol denk ik.

Mo (URL) - 02-12-’05 17:06
sabdesigns

Ook de jongere lezers kennen Ot en Sien hoor (ik reken mijzelf niet tot de oudere lezers :-))

sabdesigns (E-mail ) (URL) - 02-12-’05 17:23
Mieke

@ Ik jou ook niet Sab. Nou ja, na volgende week wel natuurlijk. (jokerp)
Maar had jij ook de schoolplaten van Jetses in de klas hangen?

Mieke - 02-12-’05 17:33
Leibele

Wat ik verbazingwekkend vind is dat er zoveel ouders dat vinden.Omdat het ook zoveel kinderen betreft vraag ik me af of die ouders het eigenlijk over zichzelf hebben.

Leibele (URL) - 02-12-’05 17:54
Kaat

Ik denk dat dat sowieso niet altijd op gaat. Ik ken ouders die er alles voor gedaan hebben hun kinderen de juiste weg te laten bewandelen maar waarbij het niet gelukt is. Ellendig is dat.

Kaat (URL) - 02-12-’05 18:37
Anne-Lise

Ik ben ook niet oud, hoor, maar vroeger had ik een Ot en Sien boekje en aan de muur van mijn werkkamer hangt een plaat van Jetses.
Overigens zei een collega laatst dat hij een leerling strafregels had laten schrijven, waarop zijn moeder had gezegd dat het niet hoefde omdat ze dat een ouderwetse straf vond. Misschien zou die moeder eens wat ouderwetser moeten worden, dan zou het kind misschien geen strafwerk nodig hebben.

Anne-Lise (URL) - 02-12-’05 19:02
brigitte

Met een drieling kun je mooi zien dat bepaalde karaktertrekken aangeboren zijn en niet met de opvoeding te maken hebben, maar ik denk inderdaad dat als beide ouders veel uren werken (bijna of helemaal full-time) er sneller wat mis kan gaan. Ik kan me niet voorstellen dat je dan altijd nog volledige grip op je kinderen hebt.

brigitte (E-mail ) (URL) - 02-12-’05 23:19
Pike

Veel ouders leggen een hele grote verantwoordelijkheid bij de scholen: een te grote voor mijn gevoel. En het lijkt ook wel of kinderen steeds minder basale omgangsvormen van hun ouders leren, zoals met twee woorden spreken, geen dingen op de grond gooien, e.d.

Pike (URL) - 03-12-’05 10:08
Petra

Het is best moeilijk om als ouder overal grip op te krijgen. Bij mijn oudste lukt het redelijk en bij de jongste verwacht ik veel meer moeilijkheden. Maar ik ben wel heel consequent. Op tijd naar bed, gewoon samen en alles eten en veel praten…

Petra (URL) - 03-12-’05 18:13


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.