Stuite(re)nde kuikentjes

30 11 05 - 15:00


Kunstenares Mathilde Hemmes heeft de Klaas Dijkstra Academieprijs gekregen voor haar videofilm 'stuiterkuikens', een afstudeerproject voor de Kunstacademie Minverva in Groningen. In de film toont ze dode eendagskuikens die ze heeft opgevuld met stuiterballen om ze een levendig effect te geven (filmpje). Ze heeft veel publiciteit gekregen waarvan het merendeel negatief van mensen die het walgelijk en dieronterend vonden. Hemmes zelf verweert zich door te onderstrepen dat de kuikens uit de diepvries van de dierenwinkel komen waar ze te koop zijn als voedsel voor bijvoorbeeld slangen. Bovendien vindt ze het hypocriet dat wij ons wel druk maken over de dominomus en haar stuiterkuikens maar niet over de dode baby's in arme landen.
Ik moet zeggen dat ik ook wel vind dat er veel ophef over is. Deze kuikens zijn niet speciaal voor dit doel gefokt in tegenstelling tot dieren die gehouden worden voor hun vlees of hun vel. We zijn het niet gewend om zo met dood om te gaan als Hemmes doet maar het is wel een manier om het thema in beeld te brengen. Kunst mag van mij wel wat schuren en grenzen opzoeken. Of ik het zelf nou een prijs zou hebben gegeven... dat denk ik niet. En wat vind jij?


negen reacties

brigitte

Ik wil eigenlijk stemmen op zowel punt 2 als 3. Die kuikens zijn een bijproduct van de kuikenbroederij waar de haantjes vergast worden en alleen de kuikens als leghen in leven mogen blijven. Ik vind de commotie eromheen wel wat overdreven net als bij de mus trouwens. Wat overigens niet wil zeggen dat ik dat niet verkeerd vond.

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-11-’05 16:23
Petra

Het schud sommige mensen wel wakker. Daar heb je (ook) kunst voor.

Petra (URL) - 30-11-’05 20:44
Kaat

Ik begrijp dat het kunst is, maar vind het toch walgelijk. Waar ligt de grens? Gaat ze straks dode baby’s transformeren in bowlingballen?

Kaat (URL) - 30-11-’05 20:51
Puur Kaat

Kunst? Ammehoela, wat een sick mind.

Puur Kaat (URL) - 30-11-’05 22:45
Leibele

Mensen aan het denken zetten is een funktie van kunst.En dit stuiterkuiken is in geen enkel opzicht zo erg als het doden van een dominomus of het gebruiken van dieren voor allerlij vreselijke experimenten.Ik zelf zit dan welliswaar niet te wachten op deze kunstvideo,maar de kritiek van velen hierop deel ik niet.

Leibele (URL) - 30-11-’05 23:17
Chantal

Ik zag het op TV en vond het walgelijk!!!

Chantal (E-mail ) (URL) - 01-12-’05 11:44
Fausto

Wat een goed logje!
Terecht dat Mathilde hier een prijs voor krijgt. Kunst is niet per definitie bedoeld om mensen te plezieren. Ik vind het zelf inspirerend om een andere invalshoek te krijgen in de wereld om mij heen.

Fausto (URL) - 01-12-’05 19:45
sabdesigns

Ik vind het best dat men mensen dmv kunst aan het denken wil zetten. Is het dan ook de bedoeling dat mensen aan het denken zet over of het wel ethisch (al dan niet walgelijk) is om dit soort vormen van kunst toe te laten? Ik kijk dan wel naar een Nachtwacht wat mij aan het denken zet over hoe men dat in hemelsnaam heeft gemaakt.

sabdesigns (E-mail ) (URL) - 02-12-’05 08:05
Brendier

Als je dit soort beelden erg vindt, dan kun je gelijk ook wel je televisie en computer weggooien. Heb je de videoclips en films van vandaag de dag wel eens gezien waar onze kinderen mee geconfronteerd worden? Of de games en het internet? De beelden die wij onze kinderen meegeven alleen al in bijvoorbeeld videoclips van MTV en anderen zijn echt ZO onverantwoord.

Ik vind dit filmpje van het kuiken echt mega sterk! Mensen moeten inderdaad gaan nadenken waar het allemaal heen gaat in deze maatschappij!
Is dit nog wel leven hier?
Ik vind het verre van normaal.
Mijn complimenten aan Mathilde Hemmes voor het activeren van de hersenen van sommige mensen dmv dit filmpje! En als je dit gruwelijk vindt kijk dan gewoon eens om je heen en open toch je ogen mensen?

Brendier - 21-04-’07 11:02


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.