Lytje Pole

25 11 05 - 14:36

 
 

Over het leven op Schiermonnikoog, oftewel Skiermûntseac zoals het in het Fries heet, wordt op dit moment een serie uitgezonden op de EO. De Eilanders die erin geportretteerd worden noemen het eiland zelf ook wel 'Lytje Pole' dat letterlijk vertaald kan worden als klein stukje grond. Ik zag in de herhaling een klein stukje van de laatste uitzending en ik herkende veel stukjes van het eiland waar ik zoveel voetstappen heb liggen.
Ik was in de twintig toen ik er vaak kwam bij vrienden die er een kampeerboerderij en een manege hadden. Ik hielp dan met de paarden en maakte met toeristen ritjes naar het strand en de duinen. De manege werd gerund door Johannes, een Eilander die ooit koeien had gehouden maar later overgestapt was op paarden. Om en om met Liesbeth, een studente uit Groningen, reisde ik eens per 14 dagen naar Schiermonnikoog en kon er dan lekker het hele weekend paardrijden.
Het was natuurlijk niet altijd even druk met klanten en als er niet gereden moest worden dan trok Johannes er op uit om fuiken te zetten in de slenken (waarin hij paling ving) of te jutten op het strand. Ook gingen we wel eens mosselen en zeekraal zoeken, met een paard dat een wondje had naar de waddokter (de zee in) of maakten we een ritje alleen voor ons plezier. Met name bij die laatste ritjes kon het wel eens erg hard gaan op het strand. Het was of de paarden voelden dat het nu wel eventjes kon. Leuk was ook dat ik, omdat ik zo vaak op het eiland was, een beetje werd ingelijfd bij de Eilanderbevolking. Ik ben een paar keer gevraagd bij te springen in Hotel Van der Werff toen daar iemand van het restaurant plotseling ziek werd, ik heb foto's gemaakt van diverse huwelijken en nam voor deze en gene spullen mee naar de wal en van de wal weer naar het eiland. Ook op de boot en in de bussen kende ik alle medewerkers en zij mij en het voelde echt een beetje als thuis.
Nu kom ik er niet vaak meer. Johannes is al jaren dood en mijn laatste bezoek aan het eiland is ook al weer een jaar of tien geleden denk ik. Johannes' dochter en haar man hebben de kampeerboerderij opgeknapt en overgenomen. Wat ik er zo op de site van kan zien ziet het er pico bello uit. Ik geloof niet dat ze de manege nog hebben want ik zie niks over paarden meer op de site. Nou ja, Johannes zei altijd al dat er eigenlijk geld bij moest.
Bij een vorig logje liet ik al eens een foto zien maar zoals op bovenstaand plaatje (klik klik) kon iedereen Johannes uitteken: op zijn kleine paardje Oriënta met zijn pijp in zijn mond vriendelijk groetend tegen iedereen die er onderweg voorbij kwam. Ik moet er toch hoognodig weer eens heen, naar dat Lytje Pole.

vier reacties

Kaat

Ik vind het altijd iets heel romantisch hebben, zo’n eiland en z’n bewoners. Je hebt het mooi beschreven.

Kaat (URL) - 25-11-’05 15:34
brigitte

Ik ben als 16 jarige tijdens tienertoer samen met mijn vriendin Judith op Schiermonnikoog geweest. Mooi romantisch eilandje vonden wij het. Ik moet nog maar eens terug gaan.

brigitte (E-mail ) (URL) - 25-11-’05 15:50
Leibele

Leuk hotel,Van Der Werff.

Leibele (URL) - 26-11-’05 00:21
marieke

Ik vond Schiermonnikoog ook een prachtig eiland en wil er graag nog eens heen. Dit keer zonder paarden in de buurt, want dat ik allergisch ben voor paarden is de vorige keer wel gebleken.

marieke (E-mail ) (URL) - 28-11-’05 20:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.