High tech crime

24 11 05 - 14:53

 
 

Deze week heb ik een interessant gastcollege bijgewoond van iemand van het NHTCC dat zich bezig houdt met High Tech Crime oftewel misdaden die begaan zijn met en/of tegen informatie- en communicatietechnologie. Het blijkt dat er in de praktijk nauwelijks aangifte wordt gedaan van cybercrime. Dat is wel gek omdat zo'n iedereen er wel eens mee te maken krijgt in de vorm van spam, phishing, hacking of defacing. Webloggers weten helemaal wat het is om allerlei spammers buiten de deur te houden op je weblog. Maar dat is nog niet alles. Cybercrime gaat ook over fraude, bedreigingen, terrorisme, spionage, samenzwering, illegale handel, kansspelen, kinderporno, stalking, merkenvervalsing of piraterij via het internet. Er zijn voorbeelden genoeg bekend uit het nieuws van die laatste rij delicten.
We worden met zijn alleen steeds afhankelijker van internet en andere moderne middelen voor informatie en communicatie en daarmee worden we ook steeds kwetsbaarder voor aanvallen op onze systemen tenzij we high tech crime serieuzer gaan nemen. Daar is nu met het NHTCC een begin mee gemaakt en ook op deze site kun je allerlei nieuws kunt vinden op het gebied van cybercrime.
Het aangifte doen is waarschijnlijk het gemakkelijkste via de site van Nederland Veilig waarop je ook internetaangifte kunt doen. Daarmee bereik je in ieder geval dat er registratie plaatsvindt van de delicten.
Overigens werd ook nog eens benadrukt dat het idee dat je je kunt beveiligen een fictie is, net als het idee dat je anoniem bent op het internet. Je moet het vergelijken met op straat lopen: je kunt wel een capuchon over je hoofd trekken en een zonnebril opzetten maar je kunt toch nog getraceerd worden omdat je overal sporen achterlaat.

vier reacties

brigitte

Het is weer wat nieuws en het zal even duren voordat dit soort dingen bij het grote publiek bekend zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 24-11-’05 19:15
petra

ik denk niet dat er veel mensen aangifte gaan doen.

petra (E-mail ) (URL) - 24-11-’05 20:39
Mieke

@ Petra: Nee, dat is zo maar dat is juist zo jammer. Daardoor blijft er veel cybercrime onder de oppervlakte terwijl de deskundigen er van overtuigd zijn dat het heel erg veel voorkomt.

Mieke - 24-11-’05 22:47
Leibele

Aan internet beveiliging kun je een hoop verdienen.Zou een bedrijf als Symantec expres wormen en virussen kweken om hun omzet positief te beinvloeden?

Leibele (URL) - 25-11-’05 00:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.