Leraar en leerling tegelijk

20 11 05 - 09:24

 
 

Vandaag ga ik naar een Avatar Event, een voorlichtingsmiddag waarin potentiële cursisten kennis kunnen maken met de Avatartechnieken en informatie krijgen over de cursus. Degenen die al langer deze weblog lezen weten dat Hans en ik allebei Avatarmaster zijn. Avatar is een praktische en ervaringsgerichte training waarin je allerlei technieken leert om meer sturing en inhoud te geven aan je leven. Je leert er om ongewenste gevoelens, beperkingen die je ervaart of twijfels waar je mee rondloopt los te laten. De werkwijze van Avatar is om te leren door ervaren en je neemt je eigen leven als oefenterrein.
Degene die geïnteresseerd is in Avatar en als potentiële cursist met mij meegaat is een docent waarbij ik het vak criminologie volgde afgelopen periode. Via onderzoeksmethoden, axioma's en quantummechanica kwamen we naar aanleiding van een college te praten over de film ''What the bleep do we know?' en vandaaruit over collectief bewustzijn en Avatar. Wat ik daarover vertelde leek hem zo interessant dat hij daar wel meer van wilde weten. Als hij besluit de cursus te gaan doen dan keren de rollen om. Eerst was ik de student en hij de docent en dan is hij de student en ik de master. Maar of dat nou zo'n verschil is?
Hieronder een stukje uit een interview met spiritueel therapeut Hans Laurentius over leraarschap:
Natuurlijk is er strikt genomen geen sprake van leerling of leraar, maar dat kan pas naar waarheid gezegd worden als realisatie er is. Omdat de zoeker zich als persoon ziet, ziet hij de leraar ook als zodanig en dat wordt inderdaad geaccepteerd door de zogenaamde leraar. Maar in werkelijkheid is alles DAT. Verder is iedereen leraar en leerling tegelijk en geen van beide.
Leerlingschap is een hulpmiddel, de goeroe is een soort kruk die je denkt nodig te hebben, omdat je ervan overtuigd bent niet op eigen benen te kunnen staan. Zodra je hebt ontdekt dat je prima lopen kunt heb je hem als kruk niet meer nodig. Misschien loop je nog een tijdje met hem op, maar strikt genomen kan, wanneer de realisatie een feit is, de verhouding beëindigd worden. Wat echter ook vaak gebeurt, is dat de 'relatie' op een ander niveau verder gaat. Eigenlijk een kwestie van vriendschap die overblijft. In samenzijn valt veel te leren en te ontdekken; sommigen ontwaken en vinden het prima zo, voor een ander gaat het pad een andere kant op.
DVD
What the Bleep Do We Know!?<br  />William Arntz
What the Bleep Do We Know!?
William Arntz

vier reacties

marieke

Boeiend. Ik had nog nooit van avatar gehoord, maar naar aanleiding van jullie site er al eens naar gekeken. Het spreekt me erg aan.

marieke (E-mail ) (URL) - 20-11-’05 10:22
brigitte

Ik ga ook nog een keer mee naar zo’n introductiedag want ik ben nog steeds erg nieuwsgierig en overtuigd dat het ook iets voor mij zal zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 20-11-’05 11:38
Pike

Het lijkt mij ook geweldig, maar vandaag is lastig. Geen idee hoe ik vanaf hier in Nunspeet kan komen op dit moment. Waarschijnlijk val ik in slaap in de trein en blijf ik tussen Emmen en Zwolle heen en weer rijden. Maar als er een keer een bijeenkomst in mijn buurt is, zal ik er zeker heengaan! Het spreekt mij ook bijzonder aan namelijk. En ik weet bijna zeker dat het voor mij heel nuttig kan zijn.

Pike (URL) - 20-11-’05 13:42
Mo

Als ik wat meer tijd had, ging ik me er vast en zeker eens wat meer in verdiepen. Wie weet na de studie :-)

Mo (URL) - 21-11-’05 08:22


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.