Gezocht: bedrogen internetconsument

14 11 05 - 17:07

 
 

Ik volg op dit moment het vak IT & recht en het eerste college vandaag ging over e-commerce oftewel kopen en verkopen via het internet of andere digitale media. Net zoals bij de koop IRL is het kopen en verkopen van spullen via een Webwinkel aan strenge regels gebonden en de consument is daarin behoorlijk beschermd. De ervaring leert echter dat lang niet iedere webwinkel zich aan de regels houdt en menig consument zich laat afschepen, onbekend als hij of zij is met de regels. Het gekke is dat er nauwelijks jurisprudentie is over dit soort dingen (dat wil zeggen er zijn bijna geen rechtszaken geweest waarin dit soort kwesties aan de orde waren en waarin de rechter uitspraak deed). Waarschijnlijk komt dit omdat veel consumenten hun rechten niet kennen.
In het napraten na het college bedachten we dat het misschien leuk zou zijn om een proefproces te voeren en een zaak over het webwinkelen voor de rechter te brengen. Weer eens wat anders dan een paper schrijven en veel kosten hoeft het voor de consument in kwestie niet met zich mee te brengen omdat we het dan doen bij wijze van opdracht in het kader van onze studie. Dan resteren nog wat administratieve kosten zoals griffierechten maar dat is te overzien.
Dus bij deze gezocht: een consument die een probleem heeft met een webwinkel (in Nederland) dat betrekking heeft op het retourneren van goederen die tegenvallen of anders zijn dan gedacht. Neem even contact met mij op als je zo'n consument bent of er eentje kent, dan kunnen we eens kijken of het de moeite loont om voor je te gaan procederen.

zes reacties

Leibele

Ik ben nog nooit bedrogen door e-shops.Ik kijk eerst of zo,n toko te vertrouwen is.En dat gaat uitstekend.

Leibele (URL) - 14-11-’05 19:24
Mo

Interessant onderwerp. Ben benieuwd naar het vervolg van jullie proefproces! :-)

Mo (URL) - 14-11-’05 21:25
Mo

Enneh, mooie nieuwe layout. Fijn overzichtelijk.

Mo (URL) - 14-11-’05 21:26
V@nM@n

Lijkt me een leuke case, heb er gelukkig nog geen ervaring mee. Is nog altijd goed gegaan…

V@nM@n (URL) - 14-11-’05 22:43
Petra

Het ging bijna mis… Maar na een telefoontje is alles opgelost. En ik ben dus blij dat ik niet aan je onderzoek hoef mee te werken.

Petra (URL) - 15-11-’05 06:54
brigitte

Hmm ik ben de laatste tijd zo in de stemming voor processen dat ik het bijna jammer vind dat ik geen slechte ervaringen heb ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 15-11-’05 07:16


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.