Première Cuadro Flamenco

08 11 05 - 11:39

klik foto voor vergroting

Gisteren waren we in de prachtige Leidse Stadsschouwburg bij de première van Cuadro Flamenco, de vroegere begeleidingsgroep van Paco Peña, die in 1996 hun laatste voorstelling op de Nederlandse planken zette. De naam Cuadro Flamenco is afgeleid van het Spaanse gebruik om, voor bijzondere gelegenheden, artiesten bijeen te brengen om een 'cuadro' te vormen (een groep bestaande uit zangers, gitaristen en een aantal dansers). De kern van het gezelschap wordt gevormd door danseres Cora Weggeman en gitarist Ricardo Mendeville. Zij vormden voor dit nieuwe programma een 'cuadro' met flamencogitarist Paco Serrano, de danser Daniel Navarro, de zangers David Palomar en Antonio Camos, gitarist Juan Requena en percussioniste/zangeres Sabrina Romero.
Navarro is een jonge talentvolle danser die met fantastisch voetenwerk meteen in het eerste nummer zijn visitekaartje afgeeft. Hoewel hij gekleed gaat in een normaal (in mijn ogen zelfs saai) herenkostuum heeft hij naast virtuositeit een geweldig uitstraling en elegantie in zijn bewegingen. Wat een stijl heeft die man! Wat een strakheid en intensiteit!
Aan Cora Weggeman zie je haar oorspronkelijk klassieke dansopleiding nog goed af. De gratie waarmee zij zich in de wat meer ingetogen stukken over het podium beweegt is soms poëtisch, af en toe spannend en dan weer vol ingehouden passie. Ook vormt zij een prachtig en gracieus beeld in haar dans met de rode zijden rok die zij als een cape om zich heen slaat en waarmee zij zich verbergt en onthult. Ik was erg onder de indruk van de intensiteit en de spanning die zij weet op te roepen in een eenvoudige zwarte jurk met een omslagdoek en uitsluitend begeleid door de drums van Romero .
Dramatisch, gepassioneerd en hartverscheurend is de muziek van de gitaristen en zangers waarbij met name Paco Serrano en Simon Roman veel reacties weten op te roepen bij het publiek. Ademloos keken we hoe snel de vingers van Serrano heel en weer vlogen langs de snaren van zijn gitaar. Ik was zelf ook wel heel gecharmeerd van zangeres Romero die met haar stem klanken opriep die voor mij een verwantschap hadden met de Portugeese fado. Op de muzikanten en zang viel weinig af te dingen. Dat was van ongekende hoog niveau.
Hans en ik vonden allebei overigens dat het programma voor de pauze sterker was dan na de pauze. Misschien kwam dat omdat aan de dansen die Weggeman en Navarro samen dansten net dat extra sprankelende aspect ontbrak dat beiden solo wel hadden. Ik was aanvankelijk heel enthousiast over de sobere bijna gestilleerde aanpak in de vormgeving en waar het precies door kwam weet niet niet maar na de pauze miste dat kracht. Er was ook even iets mis met het licht en de volgspots die de dansers zo nu en dan niet meer in de schijnwerpers hadden. Bij een première kunnen er nog wel eens dingetjes mis gaan, die later weer goed komen. Het is ze vergeven.
Cuadro Flamenco had zich voorheen al een speciale plekje verworven in het Nederlandse theatercircuit en ze hebben met dit programma en deze bezetting alle kwaliteiten in huis om hun plekje weer te heroveren. De flamencoliefhebber mag ze dan ook zeker niet missen! De speellijst vind je op de Cuadro Flamenco site

negen reacties

Chantal

Een mij geheel onbekende artiest en groep…… ik leer steeds weer nieuwe zaken kennen door jou.

Chantal (E-mail ) (URL) - 08-11-’05 11:48
brigitte

De namen zeggen mij ook helemaal niets maar ik ben ook niet dol op flamenco. Fado muziek wel voor even maar niet een avond lang ben ik bang.

brigitte (E-mail ) (URL) - 08-11-’05 11:51
Pike

Wat leuk dat het leuk was!!! Ik ga 30 november naar deze voorstelling toe. Ik verheug me er dus nu nog meer op!

Pike (URL) - 08-11-’05 12:05
wies

wat ik nou vreemd vond is dat ze niet in utrecht komen. ik zag dat ze wel een try-out hadden in het beauforthuis. maar dat wist ik helaas niet. ga zelf 4 december met groepje cursisten. ben gek op flamencodansen, maar moest stoppen ivm ischias.

wies (URL) - 08-11-’05 15:11
Mieke

Wij wilden ook eerst naar het Beauforthuis gaan kwamen uiteindelijk terecht bij de première in Leiden. En dat is natuurlijk nog wel net zo leuk.
Enne, je kunt niet naar Utrecht maar wel naar Figi in Zeist waar ze wel komen op 19 november.

Mieke - 08-11-’05 15:14
Heleen

Flamencodanslessen verhuis van edc de Werkschuit Zeist en de Bilt naar: H F Witte-centrum de Bilt. Woensdag en vrijdag. Workshops sevillanas, palmas, percussie, castagnetten. Info:06-41042464.

Heleen (E-mail ) (URL) - 20-02-’06 16:40
Nienke

brilliante voorstelling, passie, spanning en energie!

Nienke (E-mail ) - 16-05-’06 18:24
Anda

Proeflessen flamenco! 30-08-2006 Aanvang: 19.00 uur. Info: http://www.flamenco-utrecht.nl
06-41042464.
Beginners/gevorderden. regio Utrecht. Woensd/Donderd?Vrijdag.

Anda (E-mail ) (URL) - 16-08-’06 16:49
Heleen

Corazon…Flamencovoorstelling 16-06-2007 50 dansers. zang: Amparo Cortes. Gitaar Alain labrie/Jose Cortes.Percussie udo Demandt. Choreograaf Heleen. Aanvang: 20.00 uur. H F Witte-centrum de Bilt. Info: 06-41042464 http://www.flamenco-utrecht.nl

Heleen (E-mail ) (URL) - 17-04-’07 09:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.