Poule des doods

06 11 05 - 10:09


Ik zat gisterenavond in de auto naar Opium te luisteren en daar hoorde ik over een project waarbij begrafenissen in Amsterdam van dode,n die niemand hebben die komt rouwen, worden 'begeleid' door een dichter. Dichter en kunstenaar Frank Starik is initiatiefnemer van dit project voor de eenzame uitvaart dat door het leven gaat onder de naam 'Poule des doods".
In Amsterdam zijn er ongeveer 15 mensen per jaar waarbij niemand behalve de medewerker de Sociale Dienst de begrafenis bijwoont. En nu, sinds de poule actief is, dus ook een dichter van dienst die een gedicht voordraagt speciaal voor die dode geschreven.
Ervaringen en gedichten van de Poule des Doods zijn nu uitgegeven. Op de site staat te lezen; Het boek documenteert naast een verontrustend tijdsbeeld, waarvan ieder de harteloze kenmerken moeiteloos zal kunnen opsommen, vooral hoe dichters zich tot de anonieme dood verhouden en zich daarmee proberen te verstaan. In zekere zin kan dit boek zelfs gelezen worden als een pleidooi voor nuttige kunst, voor een poƫzie die midden in het leven staat, zelfs al vinden wij dat leven in de dood.
Ik vind het wel een mooi initiatief. Het is inderdaad van grote treurnis als er helemaal niemand aan je graf staat om afscheid van je te nemen en als je door niemand gemist wordt als je sterft. Als er - zoals Starink gisterenavond op de radio zei - niemand voorspraak voor je kan doen. Een mooi initiatief van de Amsterdamse dichters dat navolging verdient in andere plaatsen. Misschien een schone taak voor de stadsdichters?
Aan de poule des doods doen mee: Neeltje Maria Min, Menno Wigman, Eva Gerlach, Rogi Wieg, Simon Vinkenoog, Tsead Bruinja, Hans Kloos, Judith Herzberg en Frank Starik. Alle eenzame uitvaarten staan trouwens ook beschreven op de weblog van Starik. Misschien ter inspiratie voor de sombere thema's van DiDi?

Boek bestellen?
De eenzame uitvaart<br  />F. Starink
De eenzame uitvaart
F. Starink

zeven reacties

Ronald

Gewelidig initiatief, maar ik zie Joost Zwagerman dat hier nog niet doen. (die heeft zelfs zijn door de gemeente aangeboden werktafel nog nooit gebruikt)

Ronald (URL) - 06-11-’05 10:53
brigitte

Mooi intiatief. Ik ben wel eens bij een uitvaart geweest (als lid van het dameskoor) waarbij het aantal mensen op het altaar hoger was dan in de kerk en dat is een hele vreemde gewaarwording waar ik erg lang mee bezig ben geweest na alfoop. Naast de triestigheid vond ik het echter ook wel iets “mooi’s” hebben. Maar dat kan ik hier zo niet uitleggen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 06-11-’05 11:57
Mieke

@ Dat moet je dan maar eens live doen want ik snap niet helemaal wat je bedoelt.

Mieke - 06-11-’05 11:59
petra

Ik vind het een mooi initiatief!

petra (E-mail ) (URL) - 06-11-’05 14:04
Renesmurf

Ik weet niet of het echt zinvol is.
Maar het heeft wel wat goeds.
Als mensen heel oud worden blijven er weinig over, aan de ene kant heeft dat ook iets moois.
Eenzaamheid kan ook zielig zijn, soms is dat een keuze.
Maar doe er dan iets aan bij leven.

Maar ondanks dat, een goed initiatief.

Renesmurf (URL) - 06-11-’05 15:02
Kaat

Ik vind het een nobel initiatief.

Kaat (URL) - 06-11-’05 15:04
sab

Grappig want wat jij bij Opium hoorde was zaterdagochtend bij “cappucino”. Het is toch een opmerkelijk initiatief. Maar ook wel weer erg mooi in deze harder wordende maatschappij.

sab (URL) - 06-11-’05 23:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.