Halloween

31 10 05 - 14:37


Hans en Amanda maakten deze prachtige Halloweenpompoen (klik klik) die gisteren al prachtig stond te branden. We deden er vroeger nooit aan maar tegenwoordig wordt Halloween ook steeds vaker in Nederland gevierd, al weet volgens mij lang niet iedereen waar het vandaan komt.
Het is een traditie die zijn oorsprong vindt bij de Kelten. Zij vierden op 31 oktober de afsluiting van het Keltisch jaar met de "Even of all Saints". Op die avond krijgen de zielen van alle mensen die dat jaar waren overleden toegang tot het dodenrijk. Een andere naam voor die avond was "Hallow Even". Het verkleden op de 31e oktober diende er toe de zielen van de overledenen af te schrikken om niet het risico te lopen dat de levenden door de overledenen in bezit zouden worden genomen. Door jezelf nou heel lelijk te verkleden loop je in ieder geval niet de kans herkend te worden door de geesten.
Maar nou die pompoen, hoe zit dat dan?
Dat is weer een heel ander verhaal over een man die de toegang tot hemel en hel werd geweigerd nadat hij de duivel had opgesloten in een boom. Om zich te wapenen tegen de duisternis kreeg hij wel een stukje gloeiend hout mee dat hij in een uitgeholde biet stopte om het lnager te laten branden. De immigrante Ieren die in Amerika Halloween introduceerden vonden een pompoen mooier dan een biet en zodoende is de pompoen nu onlosmakelijk met Halloween verbonden. 't Is maar dat je het weet.

vier reacties

brigitte

Ik wist het niet, leuk. En hier zijn ook al pompoenen uitgehold maar verder hoeft het voor mij allemaal niet zo, al die overgewaaide dingen uit Amerika.

brigitte (E-mail ) (URL) - 31-10-’05 16:23
Anne-Lise

En met Sint-Maarten maken wij lampions van uitgeholde koolrapen.

Anne-Lise (URL) - 31-10-’05 19:39
Raven

Vanavond Samhain gevierd met een aantal mede-wicca’s. Samhain is het oorspronkelijke keltische feest, waar – zoals je zegt – Halloween van afstamt. De pompoenen zijn erbij gekomen omdat pompoenen veel vaker voorkomen in amerika dan bieten, puur practische redenen dus. Wij hebben vanavond niet alleen gevierd dat de zielen zijn aangekomen in de andere wereld, maar ook dat de God, die een tijdje geleden is “gestorven” nu ook in de andere wereld is toegekomen. De God is nu de god van de dood, van de onderwereld. Voor ons is dit nieuwjaar, ons jaar begint met het begin van het koude seizoen, de tijd om uit te rusten, om de aarde en alles wat leeft kans te geven om in de lente terug leven te geven. Iedereen een fijn nieuwjaar gewenst.

Raven (E-mail ) - 01-11-’05 01:27
Petra

Best aardig maar ik doe liever sint-Maarten.

Petra (URL) - 01-11-’05 08:42


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.