Bedreigingen in Nederland

27 10 05 - 12:13


Na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh worden bedreigingen van prominenten Nederlanders kennelijk populair of althans er is meer publieke aandacht voor. NIet dat het voor die tijd niet voorkwam maar nu achten veel mensen de kans dat de bedreigingen worden uitgevoerd ook een stuk reƫler. We hebben allemaal kunnen zien hoe Fortuyn en Van Gogh weerloos en afgeschoten op straat lagen en dat is een heel realistische angstbeeld.
Naar de bedreigingen van beroepsgroepen die verondersteld worden onze rechtsstaat te bewaken deed Frank Bovenkerk (criminoloog verbonden aan het Willem Pompe Instituut in Utrecht) met een aantal collega's onderzoek. Een paar weken geleden vertelde hij er over in het collegde, zondag j.l. deed hij zijn verhaal in Buitenhof en van de week lag het boek hier in de bus. Achtereenvolgens worden het openbaar bestuur, de politie, advocaten, rechters en officieren van justitie, journalisten en notarissen onder de loep genomen. Het blijkt dat in alle beroepsgroepen sprake is van bedreigingen en dat die in sommige gevallen ook succes hebben in de zin dat functionarissen terugtreden of inbinden. Een griezelige gedachte vind ik dat.
Een deel van het verheviging van bedreigingen als fenomeen wordt verklaard door de algemene verruwing van de samenleving en het verlies van respect voor het gezag dat in de hele maatschappij waarneembaar is. Maar het is wel gek dat in Nederland dit proces duidelijk is dan in de ons omringende landen. Ik heb het boek nog niet uit maar raad het jullie wel aan. Het geeft een zeer leesbaar beeld van waar me met zijn alleen mee te maken hebben, bedreigingen van de fundamenten waarop onze rechtstaat is gebaseerd en hoe daarmee wordt omgegaan.
De foto vond ik op het internet en werd gemaakt door Robin Zegers.

Boek bestellen?
Bedreigingen in Nederland<br  />Frank Bovenkerk
Bedreigingen in Nederland
Frank Bovenkerk

drie reacties

Petra

Ook onderwijzers, leraren en huisartsen. Veel mensen denken dat bedreigen helpt en het vervelende is dat ze vinden dat het moet worden uitgevoerd.

Petra (URL) - 27-10-’05 14:33
brigitte

Lijkt me een zeer interessant boek maar dan niet voor op mijn nachtkastje!

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-10-’05 23:15
Leibele

Jawel,een kwestie van normen en waarden.Maar een van de grootste bedreigers zijn bijvoorbeeld de Overheid.Als je dit niet doet,dan verlies jij je uitkering-Een brandlucht?Welnee je ruikt helemaal geen brandlucht.Kanker?Ach je kunt best nog wel werken en daarom ga je maar uit de WAO.

Leibele (URL) - 28-10-’05 11:24


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.