Ken jij Luther Blissett?

25 10 05 - 13:20


Nee? Nou dat kan kloppen want Luther Blissett bestaat niet maar is een internet-constructie, een pseudoniem en een collectieve meervoudige persoonlijkheid waar in feite iedereen achter kan zitten. Luther is een soort Loesje eigenlijk. Luther Blissett ontstond in 1995 in Italië uit de resten van de autonome beweging en in onderstaande songtekst "Mind invaders" kun je heel goed zijn bedoelingen aflezen.

My name is your name
Without names everybody is free
One name for the whole world
One name for the music
United, united, so much united
that we don't even have names
If they don't recognize us
they won't emprison us
If they can't distinguish us,
they won't knock us down
you are me, I am you
without name everybody's free
I am nobody, you are nobody
like Ulysses vs. the Cyclop
if I am nothing I'll be free
if you are nothing you'll be free

De naam Luther Blissett is geleend van een voetballer met die naam die in zijn carrière tamelijk roemloos ten onder was gegaan. Maar Luthers naam had evengoed Berry Grote Gansei kunnen zijn of Loesje. En hij vervult een belangrijke functie want hij beheert websites, schrijft boeken en tractaten en duikt op in diverse discussies online, hij is ongecoördineerd en ongepland en kan zomaar ineens naast je opduiken. Hij is gek op radicale acties en heeft zelfs een eigen website.
Overigens gaat het verhaal dat Luther Blissett in 2000 seppuku heeft gepleegd. Dat is een soort zelfmoord die bedoeld was om de naam zoals die gebruikt werd vanaf 1995 met een schone lei te laten beginnen en zo ruimte te geven aan nieuwkomers die vorm en inhoud wilden geven aan Luthers bestaan.
Grappig verhaal he? Ik vond het op zoek naar internetcultuur voor mijn scriptie toen ik stuitte op het boek 'Leven op het net' van Marianne van den Boomen. En of de seppuku van Luther Blissett ook het gewenste resultaat heeft gehad? Ik zou het niet weten en ik had voorheen ook nog nooit van Luther gehoord. Maar misschien duikt hij binnenkort wel weer ergens op. Je weet het nooit met zulke figuren! Misschien is hij heel geschikt als gastlogger voor werknemers die geen problemen willen met hun baas maar toch wel eens hun ei kwijt willen op hun weblog.

vijf reacties

V@nM@n

Och ja, anoniem gaan loggen…
Ik weet het niet hoor. Ik ben liever mezelf

V@nM@n (URL) - 25-10-’05 22:21
petra

seppuku plegen voor je naam… Nee dan maar liever gewoon. Ik had er nog nooit van gehoord.

petra (E-mail ) (URL) - 26-10-’05 10:07
Mieke

@ Petra: Als je niet echt bestaat is dat niet echt een probleem lijkt me.

Mieke - 26-10-’05 10:17
ricardo

Volgens mij is inmiddels algemeen bekend dat onder het pseudoniem 4 italianen schuilgaan, die samen, bijvoorbeeld, het boek Q hebben geschreven. Zij zijn begonnen met het gebruik van de naam. Seppuku hebben zij “gepleegd” om van de naam Luther Blissett af te komen; ze gaan nu door onder de naam Wu Ming. Het hele idee achter het gebruik van dit soort pseudoniemen is dat auteurschap van teksten niet kan/mag/zou moeten vastliggen. Zie ook hun website.

Heb jullie trouwens gezien, denk ik, bij NATD in Beauforthuis.

ricardo - 31-10-’05 17:48
Mieke

@ Ricardo: Leuk dat je ons gezien hebt. Had maar even dag gezegd, dan hadden wij jou ook gezien. BTW, leuk concert he? :-)

Mieke - 31-10-’05 18:47


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.