De wachtlijst voor de wachtlijstbegeleiding

13 10 05 - 14:45


In Tolbert worden twee kinderen om het leven gebracht een week nadat de biologische vader melding deed bij het Meldpunt Kindermishandeling. Bij Bureau Jeugdzorg in Groningen is een wachtlijst en daarom bleef het dossier van dit gezin gewoon liggen. "Jeugdzorg nalatig", kopt de krant vandaag. Maar ik vraag me af of dat zo is. Althans, het systeem is totaal ondeugdelijk maar binnen dat systeem kun je gewoon niet van nalatigheid of van tekortkomingen spreken volgens mij. Als je iemand vraagt om met een aquarelpenseel een huis te schilderen kun je hem ook niet aanrekenen dat het niet in een normale tijd klaar is.
Ik kom regelmatig bij Bureau's Jeugdzorg en dan val je van de ene verbazing in de andere. Er moet nu 24-uurs bereikbaarheidsdienst gerealiseerd worden en de crisissen die zich bij deze dienst aandienen mogen uitsluitend telefonisch worden opgelost. De dienstdoende maatschappelijk werkers kunnen niet met leidinggevenden of gedragswetenschappers overleggen maar alleen met collega's die op dat moment ook dienst hebben.
En wist je dat er Bureau's Jeugdzorg zijn waar bij de opnemende voorzieningen sprake is van een wachtlijst is voor de wachtlijstbegeleiding van de wachtlijst? De wachtlijst voor zo'n voorziening waarvoor een indicatie is gesteld is dan bijvoorbeeld vier maanden en om die periode te overbruggen is er wachtlijstbegeleiding. En voor die wachtlijstbegeleiding is dan weer een wachtlijst van twee maanden. Als die laatste wachtlijst nog een beetje langer wordt dan moet er wellicht ook weer wachtlijstbegeleiding komen voor de wachtlijst voor de wachtlijstbegeleiding van de wachtlijst van de opnemende instelling. En nou maar hopen dat daar dan weer geen wachtlijst voor ontstaat.
Snap je nou waarom het zo vaak fout gaat? Ik wel. Dat ligt niet aan die maatschappelijk werkers en gezinsvoogden (al zullen die ook wel eens een foutje maken net als ieder ander) maar aan het systeem waar helemaal niks van deugt.
De foto maakte ik twee jaar geleden op de Uitmarkt (klik klik) en heeft verder met dit onderwerp niks te maken.

drie reacties

petra

Helemaal mee eens. Kinderen die dringend hulp nodig hebben en hun ouders worden door de politiek behoorlijk in de steek gelaten!

petra (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 19:05
brigitte

Die wachtlijsten zouden volgens mij wel wat korter kunnen worden als ze de mensen die eenmaal in behandeling zijn genomen, wat effectiever “behandelen”. Het is er ook een vreselijk bureaucratische boel hoor. Dat kan allemaal kwalitatief veel en veel beter.

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 19:33
V@nM@n

Ook hier doen de bezuinigingen meer kwaad dan goed…

V@nM@n (URL) - 13-10-’05 21:04


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.