Wat is misdaad?

07 10 05 - 15:38


Van de week waren in ons criminologiecollege de thema's 'wat is misdaad' en 'hoe werkt criminalisering' aan de orde. Twee hele interessante thema's. Des te grappiger ook omdat de studenten die het college bijwonen in leeftijd variƫren van 20 tot in de vijftig jaar. Dat brengt met zich mee dat het perspectief van waarmee gekeken wordt en het referentiekader dat ieder heeft nogal verschilt. De vraag "wat is misdaad" kan op heel veel verschillende manieren beantwoord worden afhankelijk of je het bekijkt vanuit juridisch oogpunt of bijvoorbeeld vanuit antropologisch standpunt. Wij hebben bijvoorbeeld in onze samenleving een overheid en een strafrechtsysteem maar dat is lang niet in alle culturen en samenlevingen het geval. Of soms is de overheid die er is zover weg dat er geen gezag meer van uitgaat naar kleine 'tribal' samenlevingen die er hun eigen gewoonten en rituelen op na houden om te zorgen dat er samen te leven blijft. Het idee dat een misdaad beantwoord moet worden met een straf is ook maar een aanname en wordt lang niet in alle culturen voor waar aangenomen. Er zijn ook best andere opties denkbaar als reactie van een samenleving op een gedraging die schade of letsel toebrengt.
Ook is heel interessant om te zien dat het begrip van wat strafwaardig is in de loop van de tijd verschuift met het politieke en economische klimaat, de normen en waarden en toenemend inzicht. Zo worden milieudelicten tegenwoordig strafwaardig geacht en vroeger niet of nauwelijks. Ook ten aanzien van wat op het gebied van seksualiteit en intimiteit getolereerd wordt of strafwaardig moet zijn is sinds de seksuele revolutie van de zestiger en zeventiger jaren wel het e.e.a. verschoven. Wat wel duidelijk wordt is dat het vaak niet zozeer het gedrag is waarop gereageerd wordt maar vooral op wie het doet en in welke context.
Ik sprak nog even na met een aantal medestudenten en we zeiden tegen elkaar dat het echt genieten is bij deze colleges. Er komen zoveel interessante dingen voorbij! Op de het plaatje de bekende familie Soprano (inderdaad die van de Waste management business) die een hele aardige lijst met 'MobSpeak' op het internet hebben staan.

vier reacties

V@nM@n

Dat is toch iets anders dan alleen maar saaie juristen taal (h)

V@nM@n (URL) - 07-10-’05 20:11
brigitte

Grappig ook dat, hoewel jij er zo boeiend over kunt vertellen en er zoveel lol in hebt om rechten te studeren, ik er niet aan moet denken :-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 07-10-’05 22:38
petra

Misdaad en straf is toch een soort: Oog om oog…

petra (E-mail ) (URL) - 08-10-’05 09:04
Kaat

Leuk dat plaatje van de Soprano’s. Zo geweldig die serie.

Kaat (URL) - 08-10-’05 12:38


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.