Nieuwe koers jeugdzorg?

08 09 05 - 10:34


Iedereen weet dat er grote problemen zijn in de jeugdzorg. De spraakmakende zaak rond het meisje Savannah maar ook veel andere zaken maken pijnlijk duidelijk hoe slecht het gesteld is met de hulpverlening voor kinderen die in de problemen zitten. Je zou denken dat de jeugdzorg zelf druk bezig is met het verbeteren van de kwaliteit van de hulpverlening en het aantrekken van goede professionals die er voor kunnen zorgen dat er geen doden meer vallen zoals de kleine Savannah. Niet is minder waar. Ik kreeg de volgende tekst toegezonden van een advertentie uit het Noord Hollands Dagblad van 3 september jongsleden waarin een 'teamleider jeugdzorg' wordt gezocht.
Gevraagd wordt een 'teamleider jeugdzorg', met als taken: het geven van groepsgericht leiding, sturing en richting aan het team jeugdbescherming bestaande uit 10 tot 12 fte uitvoerende werkers.
Profiel: U hebt een HBO en /of academische opleiding afgerond en enige jaren managementervaring in een professionele omgeving. Als teamleider hebt u kennis van en inzicht in groepsdynamische processen. Tevens hebt u ervaring met personeelsbeleid en kwaliteitszorg. U hebt gevoel voor verhoudingen en kunt zich vereenzelvigen met de belangen en problemen van het management. Uw sociale vaardigheden en plan- en organisatievermogen zijn effectief en resultaatgericht. U bent een netwerker met gevoel voor de externe beeldvorming over Bureau jeugdzorg.
Vooral de combinatie van taken en profiel is heel apart. Kennelijk heb je voor het leiden, sturen en richting geven van een team dat uit fte's bestaat (niet uit personen!) nodig dat je je kunt vereenzelvigen met de belangen en problemen van het management en dat je gevoel hebt voor de externe beeldvorming van Bureau Jeugdzorg. Niks te vinden over: weten wat er speelt in het werkveld, de problemen, creativiteit in het oplossen daarvan en je netwerken gebruiken bij het opzetten van goede samenwerking ter verbetering van de kwaliteit van de hulpverlening of iets wat daar op lijkt. Het lijkt er op dat het Bureau Jeugdzorg zich grotere zorgen maakt over het eigen belang en de beeldvorming dan over de belangen van haar cliënten. Het is bijna komisch van treurigheid dat de instellingen die moeten zorgen voor de meest kwestbare groep in onze samenleving - de kinderen- niet verder kijkt dan de eigen neus lang is. En wat voor boodschap geef je dan als management aan je personeel? Dat de belangen en problemen van het management altijd voorgaan? Je zal maar een kind zijn dat in zo'n systeem terecht komt. Brrrrrr.

vier reacties

brigitte

Ja het is idd weer heel typisch. Ik kwam gisteren ook weer buiten met een kater gevoel na mijn zoveelste gesprek op het GGZ. Wat een onkunde en wat die bureaucratie allemaal kost. Ontelbaar keren ben ik er nu al op gesprek geweest en ik zou dat kunnen samenvatten in drie hooguit vier sessies. Als er ergens iets te bezuinigen valt is het daar wel.

brigitte (E-mail ) (URL) - 08-09-’05 11:32
Anne-Lise

Het enige contact dat ik tot nu toe ooit met Jeugdzorg heb gehad, was het proberen geplaatst te krijgen van een leerling in een cursus sociale vaardigheden. Ze waren al drie keer zijn inschrijfformulier kwijtgeraakt en ze vonden te drukke kinderen belangrijker (dit was juist een te stil jongetje). Moeder zat er ook achteraan. Uiteindelijk hielp het wel. Maar dat na anderhalf jaar zeuren.

Anne-Lise (URL) - 08-09-’05 17:46
Chantal

Ik heb geen ervaringen zelf met de jeugdzorg, maar merk wel dat het vaak in de media komt, dat het er niet echt goed verloopt. Jammer, want kinderen zijn daar de dupe van en die moeten juist beschermd worden.

Chantal (E-mail ) (URL) - 09-09-’05 10:12
Leibele

Ik raak er meer en meer van overtuigd dat die agogisch geschoolde beroepsgroep in dit soort instellingen er voor zichzelf zitten.Ze zijn er meer bezig met eigen belang na te streven dan met de mensen waarvoor het nu allemaal bedoelt is.

Leibele (URL) - 12-09-’05 12:39


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.