Dahlia Fantasy

04 09 05 - 22:12


Wij zijn naar een bijzonder bloemencorso geweest: dat van Zundert. Nou denken velen misschien met mij: "hoe geweldig kan dat zijn in zo'n klein dorp als Zundert". Nou, heel simpel, het is niet alleen het grootste corso ter wereld maar het bestaat al vanaf 1936. En daar heb ìk in ieder geval mijn hele leven nog geen weet van gehad. Ik ben vroeger ooit wel eens met mijn ouders naar het bloemencorso in Aalsmeer geweest en dat vond ik wel mooi maar toch niet zo geweldig dat ik dat in mijn volwassen leven heb herhaald. Maar dat in Zundert daar wil ik nog wel eens een keer naar toe.
Dahlia's, daar gaat het allemaal om in het corso van Zundert waar zo'n vijfentwintig hectare dahliaveld is met wel 450.000 dahliastruiken. Maar zelfs dat is niet genoeg om alle praalwagens van een bedekking te voorzien zodat dahlia's voor de gelegenheid moeten geïmporteerd worden uit andere plaatsen in Nederland en het buitenland.
Na eindeloos zoeken naar een parkeerplek vonden we eindelijk een plaatsje op P10. Vandaar af was het nog een stukje lopen naar het centrum waar de stoet langs zou komen. We zaten al snel op de goede weg en dat was te zien aan de keurige groepjes stoelen die aan de kant van de weg stonden opgesteld. Ik dacht eerst dat die stoelen te huur werden aangeboden maar naar later bleek nodigt kennelijk ieder gezin woonachtig aan de route alle vrienden en bekenden uit voor een gezellig feestje op de dag van het corso. Wij waren samen met nog een paar anderen erg herkenbaar aan het feit dat we geen stoeltje, koeltas of rugzak met etenswaren bij ons hadden.
We waren redelijk vroeg dus moesten best een tijdje wachten op een stoepje in de zon. Maar het was de moeite waard zo bleek al snel toen de eerste wagen de bocht om kwam. Vooraan de stoet twee aanspanningen met Belgische trekpaarden er voor (je weet wel met zo'n knotje waar de meeste paarden hun staart hebben zitten). En tussen de wagens in allerlei drum- en majorettekorpsen uit allerlei plaatsen tot Friesland aan toe. Er waren totaal 17 wagens, allemaal gemaakt door buurtschappen uit de Zundertse gemeenschap. De mooiste vond ik 'illusie' (wat zie je een dier of een vrouw?), 'wirwar' (eerste prijs), 'hokjesgeest', 'face to face' (helemaal monochrome), 'weerspiegeling' en 'viva Vivaldi'. Waarmee trouwens niet gezegd is dat die anderen niet mooi waren hoor, integendeel. Op het plaatje hierboven een detail van de laatste wagen waar je een prachtige gele bloem ziet met een levend hart dat op gezette tijden ook ging bewegen (klik voor vergroting).
Op de Flickr Photostreams van Hans en van mij zullen de komende dagen allerlei corsofoto's gaan verschijnen. Hou het in de gaten en - nog beter - hou de site van het Zundertse corso in de gaten en ga er volgend jaar zelf je mond open laten vallen van verbazing en bewondering op de eerste zondag in september.

acht reacties

Morpurgo.nl

test Zoals ik al eerder schreef, wat een schitterende foto’s.

Morpurgo.nl (E-mail ) (URL) - 04-09-’05 23:00
Leibele

Als het al vanaf 1936 bestaat vraag ik me altijd af of ze geen pauze hebben gehad in de jaren 1940-1944.(in 45 waren ze al bevrijd).

Leibele (URL) - 05-09-’05 10:52
Chantal

Hoewel Zundert om de hoek ligt, ben ik nog nooit naar het corso geweest, wil het wel ooit zoen hoor.

Chantal (E-mail ) (URL) - 05-09-’05 12:38
Chantal

Oeps, ik bedoelde dus ‘doen’……

Chantal (E-mail ) (URL) - 05-09-’05 12:38
brigitte

Een paar weken geleden was er een documataire over Zundert. Ze lieten zien hoe voor veel mensen het hele jaar alles in het teken staat van het corso. Heel leuk om te zien was dat. Ik wilde ook wel gaan maar met de kinderen erbij leek me dat toch minder handig. Misschien volgend jaar.

brigitte (E-mail ) (URL) - 05-09-’05 14:33
Mieke

Het is anders ook met de kinderen heel leuk hoor! Er is gewoon heel erg veel te zien.

Mieke - 05-09-’05 14:48
petra

Het lijkt ontzettend tuttig maar wat een mooie foto’s.

petra (E-mail ) (URL) - 05-09-’05 21:32
V@nM@n

Nooit van gehoord, maar het is genoteerd…

V@nM@n (URL) - 05-09-’05 22:00


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.