Taizé

23 08 05 - 17:59


Vandaag zag ik op de TV een stukje van de begrafenisplechtigheid van de vorige week neergestoken Frère Roger die in 1940 de oecumenische geloofsgemeenschap van Taizé oprichtte. Een geloofsgemeenschap die heel veel nationaliteiten, rassen en geloven heeft bijeengebracht. Ook heel veel jongeren vonden de weg naar Taizé. Maar vooral denk ik dat deze geloofsgemeenschap heeft bereikt wat veel kerken niet gelukt is, om mensen spirituele bagage en rituelen mee te geven en ze te inspireren om sterker, met meer compassie en verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen in het leven te staan.
De liederen en gebeden uit Taizé zijn prachtig. Heel vaak duren de diensten in Taizé nog heel lang voort nadat ze zijn afgelopen omdat veel mensen het prettig vinden om nog bij elkaar te blijven en meditatieve liederen te zingen. In het koor waar ik ooit zong hebben we er ook meerdere op het repertoire gehad zoals bijvoorbeeld het Nada te turbe waarvan je hier een stukje kunt horen.

Nada te turbe, nada t'espante
Quien a Dios tiene, nada le falte;
Nada te turbe, nada t'espante
Solo Dios basta.

twee reacties

Chantal

Ik heb ook wat gezien, en vond het indrukwekkend. Elke cultuur heeft zo zijn gebruiken.

Chantal (E-mail ) (URL) - 23-08-’05 19:32
Mieke

@ Chantal: dit is geen cultuur maar een oecumenische internationale geloofsgemeenschap. Dat is juist het prachtige ervan. Het is een taal die in vele landen wordt verstaan.

Mieke - 23-08-’05 19:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.