Rekenliniaal

15 07 05 - 17:29


Amiek had het over haar oude HEMA-rekenmachine die maar weinig respect ontvangt van haar medestudenten. Nee, dan de rekenliniaal, de voorloper van alle zakjapanners. Een rekenliniaal is een soort schuifliniaal waarmee men alle rekenkundige bewerkingen die logaritmisch behandeld kunnen worden kan uitvoeren. Het instrument bestaat uit twee ten opzichte van elkaar bewegende schalen. De hoofdliniaal bevat een glijdend gedeelte in het midden met dezelfde schaalverdeling. Op die schalen worden de logaritmen van de getallen lineair afgebeeld. Dat betekent dat de afstand tussen 1 en 2 even lang is als die tussen 2 en 4. Als je twee lijnstukken optelt en het streepje van de loper (het schuifje) op het laatste getal zet kun je het product aflezen (resultaat van de vermenigvuldiging). Vaak zit er een kwadraatschaal op de rekenliniaal en soms ook een derde macht. Wij hadden allemaal zo'n ding op school op de HBS-B en voor de klas hing een groot exemplaar voor de docent om berekeningen voor te doen. Het spreekt voor zich dat dat een bron van grappen was om die grote rekenliniaal voor het bord zodanig gammel te monteren dat hij er 'zomaar' af kon vallen.
Op het plaatje mijn oude rekenliniaal (klik voor vergroting) waarop te zien is dat 1,5 x 2 = 3 en ook dat het 4 het kwadraat is van 2 en 9 van 3. Wil je meer weten over de rekenliniaal kijk dan hier.

vier reacties

Annelies (v/h Minoes)

Over zo’n apparaat heeft mijn het ook altijd. Hij heeft me al tig keer geprobeerd uit te leggen hoe het werkt. Maar het lukt me maar niet om het te begrijpen.

Annelies (v/h Minoes) (URL) - 15-07-’05 17:36
V@nM@n

Daar heb ik ook nog een hele tijd mee gerekend. Het ging best wel snel en goed. Naderhand in de chemie kwam het gebruik van logaritmen weer helemaal terug…

V@nM@n (URL) - 15-07-’05 20:18
Amiek

Ik heb hem nooit geprobeerd. Het is wel een leuke puzzel om te kijken hoe het werkt..

Amiek (URL) - 15-07-’05 22:43
brigitte

Oh ik heb er twee. Een kleintje kreeg ik een keer van mijn vader. ik vond het veel leuker dan een rekenmachine die ik dus wel al een had. Ik heb een grotere rekenlineaal gekocht en een boekje waarin stond uitgelegd hoe hij werkte. Ik heb er veel mee gedaan en in de klas viel ik natuurlijk lekker op met dat ding.

brigitte (E-mail ) (URL) - 17-07-’05 13:11


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.