Van 'zivilcourage' naar een 'royaal gebaar'

07 07 05 - 20:49

klik foto voor vergroting

"...De eerste studenten die met bonkend hart opstonden om een protest te laten horen tegen het ontslaan van hun Joodse professoren, drukkers die de moed hadden om de eerste illegale bladen op de persen te leggen, huisvrouwen die joden en illegalen als vanzelfsprekend bij hun gezin aan tafel lieten aanschuiven. Daarvoor leerde mijn vader mij een schitterend Duits woord: Zivilcourage". Deze woorden zijn een citaat uit de redevoering van Willem Alexander op Bevrijdingsdag 2005. Ze zijn te lezen in het boek 'Een royaal gebaar, naar vluchtelingen die al te lang wachten', dat werd samengesteld naar aanleiding van de actie 'Een royaal gebaar', een initiatief van Marion Bloem en Ivan Wolffers.
Het boek is een indrukwekkende verzameling van stukken en stukjes geschreven door bekende en onbekende Nederlanders die schrijven over mensen die ze kennen en waar ze om geven. Ontwapende pleidooien van schoolkinderen die niet begrijpen waarom hun klasgenootje weg zou moeten, moeders die hun dochters relatie kapot zien gaan omdat de schoonzoon in spe een asielzoeker is. Schrijnend en tegelijk hartverwarmend. Ze brengen de woorden in praktijk van de nog maar pas overleden Karel Glastra van Loon:

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet
.
Zivilcourage, dat is het sleutelwoord voor alle mensen die hun nek uitsteken in het boek of anderszins.
Hans kreeg een exemplaar omdat hij één van degenen is die belangeloos aan de samenstelling van het boek hebben meegewerkt. Zo'n dertigtal van zijn foto's van de actiedag op 26 april j.l. zijn prominent in een kleurenkatern midden in het boek te bewonderen. Daar is hij best trots op, niet alleen omdat het leuk is om je eigen foto's in druk terug te zien maar ook nog omdat het is voor zo'n goed doel.
Ik heb het 261 pagina's tellende boek, voorzien van veel foto's en tekeningen vandaag nog eens doorgebladerd en ik ben er iedere keer dat ik het zie weer van onder de indruk. Het is een must voor iedereen met het hart op de goede plaats en die zich betrokken voelt bij onze samenleving en gelooft in de overwinning van het gezond verstand. Het geeft trouwens ook nog informatie over vluchtelingenbeleid, asielbeleid en de gevolgen daaravn. Het kost 24,95 en je kunt het hier bestellen. Bij dit prachtige boek krijg je dan ook nog een speciaal voor de gelegenheid gemaakte CD met bijdragen van ondermeer Ernst Jansz, George Kooymans, Huub van der Lubbe, Tjeerd Oosterhuis , Freek de Jonge, de Nits, Denise Jannah, Henny Vrienten en The Lau. Je kunt het uiteraard ook in de boekhandel bestellen met ISBN nr 90 73 187 001.

twee reacties

Leibele

Dat boek komt in mijn boekenkast hoor.

Leibele (URL) - 08-07-’05 00:14
Chantal

Ik denk er ook over na !!!!

Chantal (URL) - 08-07-’05 09:29


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.