Strafzaak 'Savanna'

08 06 05 - 14:10


Ongeloof en onsteltenis in de rechtszaal gisteren toen de Officier van Justitie de eis formuleerde in de strafzaak tegen de moeder van Savanna en diens vriend. Tegen de moeder is drie jaar en tbs met dwangverpleging geëist en tegen de vriend twee jaar met tbs en dwangverpleging. Het wonderlijke in deze zaak is dat de Officier van Justitie gekozen heeft voor mishandeling met de dood tot gevolg als delictomschrijving in plaats van doodslag, zoals iedereen had verwacht. Dat heeft gevolgen voor de strafmaat die in het geval van doodslag een stuk hoger ligt (maximaal 15 jaar tegenover maximaal 6 jaar voor mishandeling met de dood tot gevolg).
De reden is blijkbaar dat de OvJ het opzet van de verdachten op het van het leven beroven van Savanna niet aanwezig acht. En dat is wel een eis - iets dat bewezen moet worden - om iemand voor doodslag te veroordelen. Dat is eens te meer vreemd omdat er in het strafrecht verschillende gradaties van opzet worden gehanteerd die variëren van 'willens en wetens' tot de 'aanmerkelijke kans op de koop toe nemen'. Het lijkt mij dat de OvJ in dit geval zeker onderboden heeft. Je kunt je afvragen of deze ouders enig benul hadden van een mogelijk gevolg van hun handelen maar het is meer de taak van de verdediging om dat punt te scoren dan van de OvJ die immers vanuit het Openbaar Ministerie - en in feite namens ons allemaal - optreedt.
Wat veel mensen zich overigens niet realiseren is de verregaande werking van TBS met dwangverpleging. Aan TBS wordt namelijk geen termijn gesteld. TBS is ooit ingesteld als maatregel tot beveiliging van de samenleving. Daarmee is niet zozeer de behandeling van betrokkene het doel maar een soort maatschappelijke 'damagecontrol'. Na ongeveer 2 jaar wordt bekeken of de TBS verlengd moet worden of niet. Over het algemeen is een TBS na een jaar of 6 afgelopen, al zijn er ook mensen. bij wie de TBS keer op keer verlengd wordt omdat daar sprake is van langdurige delictgevaarlijkheid volgens de rechter.
Dat betekent in het geval van de moeder van Savanne en haar vriend dat de tijd dat ze achter slot en grendel zitten gemakkelijk kan oplopen tot 6 jaar en - afhankelijk van de bereikte resultaten in de TBS - zelfs wel tot meer.
Ik moet zeggen dat ik niet helemaal snap hoe de OvJ tot zo'n lage eis komt. Dat komt ook niet helemaal tegemoet aan het maatschappelijk sentiment dat er heerst over deze hele zaak. En dat is toch ook iets waarin de rechtspraak rekening mee moet worden gehouden, in ieder geval door het OM en ook door de rechter die er dan dan daarna over moet oordelen.
Op het plaatje zie je een savanna (landschapstype); klik voor vergroting.

zeven reacties

sab

Ik vind het echt van de zotte wat er aan de straffen gegeven word. En dan valt bij mij het argument van TBS ook helemaal in het niet. Aangezien ik vind dat als je zo’n delict (want dat is het) pleegt je met 6 jaar TBS er heel makkelijk vanaf komt . Maar idat brengt me weer bij de discussie over strafmaten in Nederland. Die zijn echt van de ridicule op sommige vlakken.

sab (URL) - 08-06-’05 14:51
brigitte

Ik vind het helemaal te gek voor woorden maar ik verbaas me regelmatig over de rechtsgang in Nederland dus ik kan er helaas alleen maar mijn schouders over ophalen. Wat zou de eenwording van europa en ??n grondwet trouwens gaan veranderen op ons rechtssysteem?

brigitte (E-mail ) (URL) - 08-06-’05 16:15
Kaat

Het is gewoon voor het gevoel van de maatschappij heel laag, die drie jaar. Maar ik ben allang blij dat ze in overweging nemen of de voogd ook vervolgd gaat worden. Nu de artsen nog.

Kaat (URL) - 08-06-’05 18:42
V@nM@n

En dan moet de leek er ook nog begrip voor opbrengen….

V@nM@n (URL) - 08-06-’05 20:17
Leibele

Waar ik meer op zit te wachten is een proces tegen de huisarts van Savanne en anderen die toekeken en niets deden.

Leibele (URL) - 09-06-’05 00:36
Nijntje

Kan iemand mij uitleggen wat er aan de hand is met Savanne? Zal wel aan het feit liggen dat ik niet uit Nederland kom dat ik niet echt weet waar het over gaat…

Nijntje - 09-06-’05 20:02
Mieke

@ Nijntje: het driejarige meisje Savanna werd dood aangetroffen in de kofferbak van de auto waarin haar moeder en diens vriend reden. Ze was gestikt omdat ze een washandje in haar mond had die met een verband was vastgebonden. Savanna werd wel vaker zo gestraft door haar moeder omdat ze vaak huilde en lastig was en daar kon mamma niet tegen. Dat Savanna onder de blauwe plekken zat en verschijnselen vertoonde van ernstige mishandeling en verwaarlozing verbaast je waarschijnlijk niet. De voogd van het gezin die belast was met begeleiding en toezicht liet zich zodanig door de moeder manipuleren dat ze niet ingreep. Er is nu ook een strafrechtelijk onderzoek gaande naar die voogd. Dit verhaal gaat over de strafzaak tegen de moeder en haar vriend die uiteindelijk de dood van het kind hebben veroorzaakt.

Mieke - 09-06-’05 20:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.