Mieke over fotograferen

29 05 05 - 11:39


Naar aanleiding van de vragen die een aantal mensen van de week stelden hier een stukje over mij en fotograferen. Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door fotograferen. Wij hadden als kind vroeger al een goedkoop fototoestelletje en heel soms mochten we ook met het toestel van mijn vader fotograferen. Het resultaat stelde toen nog niet veel voor maar ik vond het wel prachtig. Later toen ik groot was ben ik helemaal in de zwart/wit foto's gedoken. Ik had weinig geld maar kocht een tweedehands spiegelreflexcamera waarmee ik ontzettend veel heb gefotografeerd. Ik woonde toen in Amsterdam in een benedenhuis en van onze schuurtjes hadden de buurman en ik twee gezamenlijke projecten gemaakt: een badkamer en een doka. Enig nadeel was dat je om naar de doka te kunnen eerst door de badkamer moest. Maar ik heb er duizenden foto's afgedrukt.
Tijdens mijn studentenjaren heb ik ook een tijd de fotodienst van een kunststichting gerund. Daar heb ik zelfs een Rolleiflex aan over gehouden, zo'n klassieke 6 x 6 camera (zie plaatje en klikken voor vergroting). Prachtige foto's heb ik daarmee gemaakt: zwart/wit en vooral ook dia's. Later heb ik er een verzamelaar van oude camera's een geweldig groot plezier mee gedaan hoewel ik hem achteraf bezien misschien beter had kunnen bewaren.
Toen ik naar mijn huidige woonplaats verhuisde lag de fotohobby weer een tijdje stil. Ik had wel een camera maar geen doka maar en van fotograferen kwam niet zoveel terecht. Ik kocht een Olympus Mju compactcamera en schoot af en toe een kiekje. Het was pas in 2002 dat ik het fotograferen weer op pakte na de aanschaf van mijn Pentax digitale cameraatje. Het feit dat Mac zo'n fantastisch fotoprogramma had stimuleerde ook om met digitale fotografie aan de gang te gaan.
Het was erg leuk dat Hans ook een enthousiast fotograaf was en vanaf het moment dat wij elkaar leerden kennen hebben we elkaar op dat punt gestimuleerd. Ondertussen heb ik trouwens ook een andere camera (een Canon Powershot Pro) die wat meer mogelijkheden heeft op het gebied van macro en teleopnames dan die kleine Pentax en beschik ik ook over een Canon 300D spiegelreflexcamera. Die Powershot zit eigenlijk altijd in mijn tas.
Grappig is dat Hans en ik wel een eigen stijl en interesse in het fotograferen hebben ontwikkeld. Hans heeft zich vooral toegelegd op de stage- en toneelfotografie en ik doe meer stillevens en macro's. We leren trouwens ook wel veel van elkaar en kiezen soms zonder dat we het van elkaar weten dezelfde invalshoek of hetzelfde thema. Ik doe ook vaker dan Hans mee aan de dagelijkse fotochallenges. Het is erg leuk om aan de hand van een thema aan het fotograferen te gaan of je fotobieb door te browsen op zoek naar een geschikte inzending. Je ziet dan dingen op een manier die anders niet het geval zou zijn.
Downer vroeg ook nog of er een relatie zit tussen fotograferen en loggen. Jazeker wel! We proberen zo veel mogelijk eigen foto's te gebruiken dus probeer je een soort stock-collectie te maken in de loop der tijd. En heel vaak heb ik een idee voor een logje en ga ik er een foto bij maken omdat ik dan ook meteen een richting heb over de visual die er bij zou kunnen passen. Al met al neemt fotografie een grote plek in in mijn belangstelling.

zes reacties

V@nM@n

Sinds ik in het bezit ben van een digitale camera maak ik ook veel foto’s. Vroeger met ontwikkelen en afdrukken was me dat te duur. Nu is het ook zo erg niet meer als er van de twintig foto’s maar 1 goed is. Als ik de foto’s zie die Hans en jij maken moet ik echter nog veel leren…

V@nM@n (URL) - 29-05-’05 19:56
Arjan

Leuk om te lezen dat ook voor jou iPhoto zo’n stimulans was qua fotografie.

Arjan (URL) - 29-05-’05 21:47
Mieke

Overigens zijn wij nu overgestapt op een ander programma iView omdat iPhoto de hoeveelheden foto’s die wij het te verwerken geven niet goed aan kan. ;-)

Mieke - 29-05-’05 23:07
Downer

Het zat er al vroeg in dus, maar dat verwachtte ik eigenlijk al ;-) Jullie foto’s zijn schitterend, soms zelfs de simpelste dingen, waarbij ik me dan vaak afvraag waarom ik zulke dingen nou nooit zie ;)

Downer (URL) - 30-05-’05 01:13
Mieke

@ Downer: dat is wel iets dat je kunt ontwikkelen door het gewoon te doen. Maak overal foto’s van en je ontdekt vanzelf wat interessant is en wat niet.

Mieke - 30-05-’05 08:13
berta

Leuk te lezen …

berta (URL) - 30-05-’05 21:44


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.