Publieke omroep

27 05 05 - 09:48


Sinds het afschaffen van de omroepbijdrage is het nog erger tobben dan voorheen binnen de publieke omroep. Nu er geen speciaal geoormerkt geld meer is dat geclaimd kan worden is het publieke bestel afhankelijk van de politieke willekeur van het ogenblik. De ene wijziging in de mediawet na de andere en het ene beleidsplan na het andere zien het levenslicht. Het lijkt vechten tegen de bierkaai en ook op sommige weblogs (van mensen die bij de publieke omroep werken) zie je signalen dat de bezuinigingen dramatische vormen aan zijn gaan nemen. Men staat onder gigantische druk niet in de laatste plaats vanwege commerciële giganten zoals Talpa maar ook omdat er vanuit de Europese Commissie op dit moment een onderzoek gaande is naar het publieke bestel in Nederland met de vraag of er geen sprake is van oneigenlijke mededinging.
Het meest recente plan van Medy van der Laan wil de publieke omroep 50 % van het budget laten inleveren en de andere helft wordt van via de Raad van Bestuur van de publieke omroep projectmatig ingezet. Overigens heb ik begrepen dat er ten aanzien van de regionale omroep meer financiele zekerheid is dan voor de landelijke verzuilde omroep omdat gemeenten en provincies daarin ook een rol spelen.
Maar hoe erg is het nou eigenlijk voor de gemiddelde Nederlander als de publieke omroep gehalveerd wordt? Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak kijk naar de publieke omroep en in de auto altijd luister naar Radio 1. Ik zou het beslist missen als het niet meer bestond of drastisch werd ingekrompen. Van mij mogen ze de commerciële omroep wel halveren want meer dan de helft van de programma's is niet de moeite waard om naar te kijken naar mijn idee. Hoe zit het met jouw kijk- en lusiterbelangstelling (als je TV kijkt)?










zeven reacties

Kaat

Uit ervaring kan ik vertellen dat er veel onnodig geld gebruikt wordt bij de publieken. Op een redactie van een zondagmiddagradio programma werken bijv. 30 mensen. Bij de commercielen doen ze hetzelfde met 4. Maar een zender er af, daar ben ik niet voor. Ook voor adverteerders is het belangrijk. Sommige doelgroepen zijn nou eenmaal beter te bereiken op NL3. Wel moet er beter gekeken worden naar echt kwalitatieve programma’s en moeten ze niet dezelfde missie hebben als de commercielen, daarvoor zijn ze nou eenmaal publiek.

Kaat (URL) - 27-05-’05 10:00
Downer

Half/half denk ik. Voor de ontspanning, lekker even relaxen en niet hoeven nadenken, films en ook wel enkele discussieprogramma’s kijk ik commerciele zenders.
Voor de wat meer serieuze programma’s, actuele zaken, sport e.d. wat meer de publieke omroep.
Ligt aan mijn bui en of er onderwerpen zijn die me interesseren, maar halveren lijkt me een hele slechte zaak.

Downer (URL) - 27-05-’05 10:43
Leibele

Als ik al kijk dan is het naar de publieke omroep.Er is een uitzondering,ik kijk ook naar Barend en Van dorp.En als het om radio gaat alleen naar Radio 1 en de concertzender.

Leibele (URL) - 27-05-’05 12:26
V@nM@n

Ik schaam me diep als ik dit allemaal lees. Maar voor mij mogen ze die meteen opdoeken.

V@nM@n (URL) - 27-05-’05 20:50
brigitte

Ik vind dat er ook verschil in kwaliteit tussen de commerci?le zenders is. Voor een goede film kun je regelmatig op Net5 terecht, B&D op RTL4 inderdaad, maar veronica, MTV en V8 staan hier voor mij echt nooit op. Maar de kinderen denken daar heel anders over. Maar als wij hen niet stimuleren om iedere dag het jeugdjournaal te kijken komt er ook niks van, dus er ligt ook wel een taak voor de opvoeders.

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-05-’05 21:23
Arjan

Luister dagelijks naar radio 2 en ben tussen al die commerci?le omroepen nog geen ??n zender tegen gekomen die mij kan bekoren.

Arjan (URL) - 27-05-’05 21:33
GeeSpot

Hoorde gisteravond iemand zeggen dat de regering 1 miljoen (!) had betaald voor het RTL-programma Wat stem jij… Brinkhorst kon het niet bevestigen of ontkennen. Gekker moet het toch niet worden :(

GeeSpot (URL) - 28-05-’05 09:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.