Europese Grondwet
25 05 05 - 13:05
Ik hoorde van het weekend dat zelfs het voortijdig afvallen van Glennis Grace bij het Songfestival door sommige mensen als bewijsvoering wordt aangevoerd om NEE te gaan stemmen bij het aanstaande referendum op 1 juni a.s. Dit heeft er natuurlijk echt helemaal niks mee te maken maar drukt wel goed uit hoe veel Nederlanders zich voelen t.a.v. Europa. Alle dreigementen en onheilspellende boodschappen van JP ten spijt ziet de gemiddelde landgenoot absoluut niet wat hij/zij er wijzer van zou kunnen worden om een stem uit te brengen voor de Grondwet. En zeg nou zelf, een grondwet die niet eenvoudig uit te leggen valt aan de bevolking dat klopt toch niet? Eigenlijk vind ik dat een Grondwet - een wet met basisafspraken en uitgangspunten - niet meer dan een paar A4-tjes in beslag zou mogen nemen. Als je het in zo'n ruimte niet kunt zeggen hou dan maar helemaal je mond.
Ik ben absoluut niet tegen Europa. Nu al - dus ook zonder Europese Grondwet - zitten we met handen en voeten aan Europa vast en ik denk niet dat we er zoveel slechter van zijn geworden. Slechts ongeveer 10 % van wat er in deze grondwet staat is echt nieuw en het is een soort verzamelstuk van allerlei verdragen die er nu ook al gelden maar met een stuk bestuurlijke uitbouw er bij. En daar zit precies het probleem. Inhoudelijk gaan we er echt niet op vooruit met de nieuwe grondwet maar de procedures worden wat gesmeerder en de machtsverhoudingen wat anders. En de uitkomst van die onderhandelingen is een compromis van alle verschillende belangen. Puur naar Nederland bekeken gaan we er op achteruit want we geven bijvoorbeeld ons veto op en de vraag is of we dat over hebben voor de voortgang van Europa. Ik vind de grondwet zoals die er nu ligt daarvoor absoluut onvoldoende garanties bieden.
En als het gaat over de grondrechten van de burgers dan gelden die allang vanuit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees Sociaal Handvest (ESH). Daarbij is Nederland partij en daarvoor hoeven we dus ook geen nieuwe Europese grondwet aan te nemen. En het kabinet trekt er 3,5 miljoen euro?s aan belastinggeld extra uit om het volk ervan te overtuigen dat er ja gestemd moet worden. Daar is maar 1 zinnig antwoord op mogelijk namelijk NEE!
acht reacties
Alleen bij JA tegen de Europese Grondwet geven we onze veto op. Al die veto’s maken de besluitvorming natuurlijk stroperig en traag dus er wordt een andere wijze van weging van de stemmen gekozen. Naar landgrootte waarbij de stem van Nederland wel wat meer gewicht krijgt dan het feitelijke inwonersaantal zou rechtvaardigen maar toch, het is geen veto.
Mieke - 25-05-’05 14:51Dat is duidelijke taal.
IngKey (URL) - 25-05-’05 16:00Eens
V@nM@n (URL) - 25-05-’05 19:38Ik zeg ook nee. Ik vind zowiezo dat je Nederland niet met bijv. Polen over een kam kan scheren.
Kaat (URL) - 25-05-’05 20:47Waar ik ook nog wel moeite mee heb is dat ik vind dat Turkije echt niet bij Europa hoort. Ik vind dat dat land niet toe mag treden. Dat speelt dan nu nog wel niet direct, maar hoe zit het daarmee als het een “ja” wordt? Wie beslissen daar uiteindelijk over?
brigitte (E-mail ) (URL) - 25-05-’05 23:40Tja, dat is dan de meerderheid binnen Europa die daar straks over beslist. En dan heeft Nederland dus geen veto meer als we nu voor de Europese Grondwet stemmen.
Mieke - 25-05-’05 23:48Helemaal mee eens, jammer dat JP hier niet leest Mieke Hij zou vast met z’n gele kaarten komen aanzetten.
Downer (URL) - 26-05-’05 12:17
Goed verhaal…ja, heel jammer van dat weggegooide belastinggeld! Maar waarom geven we ons veto op?
Simone - 25-05-’05 14:37