De hooiberg van de AIVD

11 05 05 - 12:54


Maandag jongstleden was Roger Vleugels te gast in de uitzending van Barend en Van Dorp. Hij staat te boek als AIVD-deskundige en vertelde wat er allemaal zijns inziens niet deugt aan dat instituut. Dat de AIVD niet adequaat handelt en reageert is zijn stelling en kon hij met allerlei voorbeelden adstrueren. Maar zijn voornaamste kritiek gaat over het feit dat de AIVD vooral bezig is met het verzamelen van gegevens zonder de informatie die in die gegevens verstopt zit boven water te halen. Gegevens worden namelijk pas informatie, dwz hebben pas een waarde, op het moment dat je ze interpreteert in een bepaald kader, vanuit een bepaalde vraag of met een bepaald oogmerk. Je kunt van alle Nederlanders hun doen en laten nauwkeurig bijhouden, telefoongesprekken registreren en E-mailverkeer onderscheppen maar zolang je niet weet waar je naar zoekt word je daarvan niks wijzer. Vleugels noemt dit de hooiberg van de AIVD waarin men van tijd tot tijd op zoek gaat naar een naald. Ik vond het wel een aansprekende analyse die goed aangeeft waar het probleem zit van niet alleen de AIVD maar van veel instanties en instellingen. Men heeft een schat aan gegevens maar een chronisch tekort aan informatie. En dat leidt dan weer tot een ernstige verlamming van de daadkracht die immers gebaseerd moet zijn op goede en actuele informatie over de situatie waarbinnen gehandeld kan worden. Eenzelfde film als Fahrenheit 9/11 die gemaakt is rondom de terroristische aanslag op de Twin Towers zou volgens mij ook wel gemaakt kunnen worden in Nederland over recente schokkende moorden zoals op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. En net als Bush blijft de AIVD rustig op zijn krukje zitten om in het kleuterklasje te luisteren naar het verhaaltje over 'ons huisdier de geit'.

vier reacties

Downer

Ik heb het ook gezien, was erg interessant om zijn verhaal te horen, een totaal achterhaalde werkwijze dus.

Downer (URL) - 11-05-’05 20:50
Kaat

Ik vind het werkelijk ongelovelijk. Hoeveel mensen werken daar in godsnaam. En krijgen die echt betaald? of is het een hobby.

Kaat (URL) - 11-05-’05 22:11
Arjan

Ongelovelijk als je bedenkt dat zo’n dienst er is voor onze veiligheid…

Arjan (URL) - 11-05-’05 23:02
brigitte

Ja hier worden we weer niet vrolijker van.

brigitte (E-mail ) (URL) - 12-05-’05 20:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.