Ashton Brothers Ballyhoo Utrecht

04 05 05 - 14:10

klik foto voor vergroting

We zagen ze al eerder op de Parade en vorig jaar januari in de Kleine Komedie in Amsterdam met hun programma de 'Tragiek van de Onderman'. Afgelopen maandag zagen wij ze in een uitverkochte Stadsschouwburg Utrecht met 'Ballyhoo' (betekent chaos, trammelant, drukte en spektakel). De Ashton Brothers zijn cabaretiers, acrobaten en muzikanten en die kwaliteiten zijn verweven in een originele show van variété, slapstick, circusacrobatiek en kleinkunst. Zo ook weer in hun recente act.
Vorig jaar wisten ze met zeer bescheiden middelen en zonder gesproken tekst een boeiende show neer te zetten. Deze keer was hun uitgangspunt door het succes duidelijk royaler van opzet. Een glinsterend metalen frame-werk vormt nu de basis van het decor en de acrobatiek. Het vrolijk keuvelende publiek in afwachting van de voorstelling werd verrast met een soort aardbeving. Van het ene moment op het andere was er een oerknal, gelijktijdig doofde het licht in de zaal en gingen de gordijnen van het podium open. Daar hingen de Ashton Brothers luguber in de lucht te bungelen spelend op hun instrumenten. Een spectaculaire opening!
Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde zijn gegroeid en blijven, gesteund door Peter de Jong (Maxi van Mini en Maxi) met originele ideeën komen of met originele persiflages op overbekende circus en theateracts. Er was deze keer meer gesproken tekst en ook waren er leuke verwijzingen naar hun vorige show in de vorm van de vrijstaande ladder en de giechelende mannetjes (met hun shirt over hun hoofd getrokken). Ook het thema van de onderman 'buitengesloten zijn' komt terug in de grap dat er geen plaats meer is voor de als laatste gearriverende muzikant. De beschikbare ruimte op het kratje met de plank wordt steeds kleiner en uiteindelijk staan ze half op elkaar gestapeld te spelen. Overheersend in Ballyhoo is de zeer geslaagde robotact van Gunneweg, waarbij de bediening van een handboor het ondersteunende geluid geeft. Het blijft verbazingwekkend hoeveel talent er samengebald is binnen de Ashton Brothers want ook muzikaal staan ze hun mannetje en de zang is prima voor elkaar. Er werd perfect gebruik gemaakt van scene's voor het gordijn en overgangen naar nieuwe items achter het gordijn. De show heeft in een flitsend tempo en als onderdeel van de act rennen de heren regelmatig met grote snelheid over het podium.
Mini en Maxi mogen er dan mee zijn gestopt, zowel in de Asthon Brothers als in de Wereldband hebben ze 'erfgenamen' gevonden aan wie het goed 'nalaten' is.
Foto: Hans Speekenbrink
(Zie hieronder het verslag van Mieke van 25 januari 2004)

Theater: Ashton Brothers zijn Top!
De Ashton Brothers - Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde - laten met hun voorstelling Tragiek van de Onderman een bonte mengeling van kleinkunst, circus en variété zien. Geïnspireerd door de charme en de tragiek van het rondtrekkend circus van vroeger, creëren ze een spectaculaire sprookjeswereld vol muziek, acrobatiek, absurde komedie en slapstick. Met een enorme dosis enthousiasme, krankzinnige ideeën en de energie van een stel topatleten brengen ze theater pur sang. Publiek en pers gingen uit hun dak. ?Ashton Brothers horen bij de top?, schrijft Het Parool. ?Zotter heb ik het zelden gezien?, vindt NRC Handelsblad. ?Ze gaan het helemaal maken in het theater?, denkt de Volkskrant.

Vorig jaar heb ik de Asthon Brothers gezien op de Parade in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Toen vond ik ze meteen fantastisch. Ik en alle overige Paradebezoekers want het was er ontzettend druk! Het zijn op de Parade allemaal korte voorstellingen van ongeveer een half uur maar het was genoeg om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Toen ik in de krant las over dit programma wilde ik er ook meteen heen. Daarom zijn Hans en ik gisteren naar de Kleine Komedie in Amsterdam geweest. En het was geweldig. De eerste tien minuten had ik iets van 'o jee, straks is het helemaal niet zo leuk als ik me herinnerde', maar daarna werd het net zo leuk, zo niet leuker. Het is een fantastische voorstelling met tempo en vaart die geen seconde verveelt. Je valt van de ene verrassing in de andere. Multitalenten deze vier jonge mannen. En wij hebben genoten!

De Ashton Brothers zijn hun samenwerking begonnen tijdens hun opleiding op de Toneelschool van Amsterdam. Als acrobaten werden zij geëngageerd voor de variétérevue "Variété Varié", een eindejaarsvoorstelling van de school in de Kleine Komedie in de regie van Bart Oomen. Vervolgens besloten zij opnieuw samen te werken tijdens een masterclass van gastdocent Paul de Leeuw. Dit werd een groot succes en hierdoor aangemoedigd maakten de Ashton Brothers op school drie korte voorstellingen. Na de laatste voorstelling wisten zij dat ze ook na school in deze formatie verder wilden werken.
De Ashton Brothers staan nog tot eind februari in het theater. Bekijk eens de info en speellijst en recensie. Als je kunt, moet je dit echt gaan bekijken. Hou die mannen in de gaten!

vier reacties

Puur Kaat

Ik zag ze vorige week in Drunen. Plezant avondje!

Puur Kaat (URL) - 04-05-’05 20:56
Simone

Ja, heel hilarisch…wij gaan binnenkort ook naar de voorstelling van De Ashton Brothers! :-D

Simone - 05-05-’05 10:23
me

De Ashton Brothers zijn cool!!!

me - 18-12-’06 18:19
Tim

Je moet van het genre houden, maar talent hebben ze zeker.

Tim (URL) - 04-01-’07 00:25


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.