De Bambuso Sonoro

02 05 05 - 15:11


Jullie hebben nog een logje tegoed over de Bambuso Sonoro, het instrument dat Hans van Koolwijk ontwierp. Wij zagen en hoorden het op de open dag van het Muziekgebouw aan 't IJ gisteren en het was indruk- en ijzingwekkend. Indrukwekkend omdat het in vol ornaat bestaat uit meer dan honderd bamboe fluiten. De kleinste is ongeveer zeven centimeter en de grootste is bijna zeven meter en ligt dan ook op de grond. Het bijzondere aan dit instrument is dat je het geluid niet alleen kunt horen maar ook kunt zien en ervaren. Je ziet de Bambuso Sonoro trillen en stampen en de performer met het zweet op zijn voorhoofd achter het bedieningspaneel zwoegen en je ervaart het trillen en rommelen van het geluid in je lijf. Als je je handen boven de bamboe fluiten houdt voel je de trillingen van de lucht. Het is ijzingwekkend omdat het een angstaanjagend geluid kan voortbrengen waarvan ik de directie tegen de kunstenaar heb horen zeggen dat hij dat niet mocht doen op de open dag omdat dat de toeschouwers weg zou jagen. Ik heb twee korte filmpjes gemaakt van dit wonderbaarlijke instrument: eentje waarin je het in bedrijf ziet en eentje van een duet tussen de Bambuso Sonoro en een wonderlijk instrument bespeeld door een vrouw. Ik weet niet wat dat instrument is maar misschien weet iemand anders dat. Klik hier en hier en geniet! En nog beter: ga zelf naar het Muziekgebouw aan 't IJ waar je nog meer bijzondere instrumenten kunt vinden.

zeven reacties

hanneke

gatverdamme, kippenvel over mijn hele lijf! inderdaad indruk- en ijzingwekkend!

ik weet niet of ik beeld zou moeten zien?

hanneke (URL) - 02-05-’05 15:36
Mieke

@ Hanneke: ja, je zou beeld moeten zien. Mmm ik zie ook beeld, hoe kan dat nou weer :-(

Mieke - 02-05-’05 16:04
berta

Heel bijzonder!!! O Ja, misschien ga ik deze week nog wel …

berta (URL) - 02-05-’05 16:08
berta

Pee-es: ik had ook geen beeld. Kreeg een melding dat het mij aan iets ontbrak…

berta (URL) - 02-05-’05 16:09
Mieke

En nu? Is er nu wel beeld bij de filmpjes?

Mieke - 02-05-’05 17:02
Simone

Goed zeg, die twee filmpjes! Dit instrument produceert een heel apart geluid. Het doet me denken aan oerwoud geluiden en het zou ook als spannende filmmuziek kunnen fungeren. >-D

Simone - 02-05-’05 17:16
Hans

Mieke toch! je zou toch moeten weten dat dat vreemde instrument een Chinees mondorgel genaamd ‘Sheng’ is!! Ik heb daar eerder over geschreven hier ( inclusief een foto van de befaamde Sheng bespeler Wu Wei)

Hans (URL) - 02-05-’05 17:38


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.