Muziekgebouw aan 't IJ

01 05 05 - 22:49


Vandaag waren wij op de open dag van het nieuwe Muziekgebouw aan 't IJ dat hiermee zijn muziekdoop onderging. Wij kunnen zeggen dat wij de BAM-zaal op de hoogste verdieping ingewijd hebben zien worden door het Zapp String Quartet en dat mag toch uniek genoemd worden. Hans zal later nog wel een logje wijden aan de muziek die we zagen maar ik wil even wat schrijven over het gebouw. Wij waren er een uurtje eerder om de grote zaal zonder publiek te kunnen bekijken en waren zwaar onder de indruk. Het gebouw is om de grote zaal heen gebouwd en door de lamellen van die grote zaal is het net alsof (dag)licht naar binnen komt. Niets is echter minder waar. Het geluid en het licht worden effectief tegengehouden door een enorme betonnen muur. Achter de lamellen allerlei kleuren licht waar lichttechnici absoluut hun hart aan op kunnen halen. We hebben de zaal zien metamorfiseren van blauw, naar geel naar oranje naar roze. Het was absoluut indrukwekkend en ook een fantastische akoestiek ook trouwens.
Het is overigens helemaal een schitterend gebouw met een fenomenaal uitzicht over het IJ vanaf alle levels. Een fijn terras buiten waar het heerlijk toeven is en zelfs ligstoelen (met dakje voor schaduw op het hoofd) klaar staan voor de verwende gast. Maar toch valt er een minpuntje te melden bij al die loftuitingen. De catering was absoluut beneden peil, en dan niet zozeer de kwaliteit maar de knulligheid en de snelheid. Het leek wel alsof het niet alleen ieders eerste dag was in het nieuwe Muziekgebouw maar tevens de eerste horeca-ervaring. Daardoor ontstonden enorme wachtrijen voor de buffetten en hebben volgens mij veel mensen niet gegeten en gedronken terwijl anderen ten einde raad zonder te betalen maar naar hun voorstelling gingen. Een kleine overview van het moois wat je kunt aantreffen vind je hier.

vijf reacties

Amiek

Prachtige foto’s Mieke en mooi gepresenteerd! Ben benieuwd wat Hans over de muziek te zeggen heeft. In het Muziekgebouw aan ‘t IJ zit toch ook het nieuwe BIM-huis?

Amiek (URL) - 01-05-’05 23:34
Mieke

@ Amiek: ja klopt! Het BIM-huis zit er ook.

Mieke - 02-05-’05 00:13
Leibele

Ik snap niet dat ze in Amsterdam tegenwoordig alles aan het Ij proppen.Het oude Bimhuis was toch prima?

Leibele (URL) - 02-05-’05 13:29
Simone

Dit nieuwe muziekgebouw, ontworpen door 3x Nielsen uit Denemarken, ziet er zeker spectaculair uit. :-) Je foto’s geven een goede indruk van het geheel. Binnenkort gaan we er ook even een kijkje nemen!

Simone - 02-05-’05 13:45
Amiek

@ Leibele: bij het oude BIM-huis hebben ze allemaal yuppenappartementen gemaakt, en die waren bang voor overlast, daarom moets het oude bimhuis weg. Het nieuwe BIM-huis is overigens gelijk aan het oude bimhuis: zelfde opzet volgens mij hebben ze zelfs het meubilair meegenomen. Met als enige verschil dat achter het podium een groot raam zit waar je uitkijkt over het IJ.

Amiek (URL) - 02-05-’05 13:49


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.