Dineren in het donker

28 04 05 - 23:44


Blindeninstituut Bartimeus bestaat 90 jaar en daarom worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Eén ervan is 'dineren in het donker'. In de maand april kan er in Slot Zeist gedineerd worden in stijl dat wil zeggen een culinaire ontdekkingstocht waarbij vooral de andere zintuigen dan de ogen worden geprikkeld want het vindt plaats in het pikkedonker.
Er zit niks anders op dan met je handen te eten want het bestek dat is ook een probleem, zo vertellen een aantal mensen die het hebben gedaan. Bovendien heb je geen idee wat je eet, tenminste je ogen kunnen het je niet vertellen dus je moet het hebben van je smaakpapillen en je reukvermogen. Ook het tastvermogen wordt aardig op de proef gesteld, al was het alleen maar om je stoel te vinden.
Ik vind het een geweldig idee want mijn ervaring is dat maar weinig mensen die kunnen zien, zich een beetje kunnen voorstellen wat het is om dat niet te kunnen. Ik heb zelf jarenlang als vrijwilliger meegewerkt in de manege van Bartimeushage en kwam daar tot de ontdekking - kon toen voor het eerst echt ervaren - dat blinde mensen helemaal niks kunnen zien. Op de 1 of andere manier dringt in de impact daarvan niet helemaal tot je door als je het niet ervaren hebt wat het betekent. Probeer maar eens met een blinddoek om de weg te vinden in je eigen huis. Er waren een poosje terug toch van die spotjes over 'als er brand uitbreekt en je niks meer kunt zien'.... De meeste mensen brachten het er heel slecht vanaf.
Op de foto een opname uit de dansvoorstelling 'blind date' (gemaakt door Bettine Stöß) waarin waarnemingen en blindheid ook een grote rol spelen (klik voor vergroting).

drie reacties

brigitte

Ja ik heb het ook gezien op TV. Leuk initiatief. Hetzelfde heb ik evaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Ineens merk je allerlei trapjes en smalle stoepjes met reclameborden op, waar je dus in je rolstoel ook niet langs kunt. Zelf ervaren is zoals altijd de beste manier om je in te leven.

brigitte (E-mail ) (URL) - 29-04-’05 09:37
berta

Heel bjzonder …

berta (URL) - 29-04-’05 22:03
Arjan

Volgens mij eet je veel lekkerder wanneer je dat in het donker doet. Mij lijkt het in ieder geval wel wat om eens te eten in een darkroom.

Arjan (URL) - 29-04-’05 23:04


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.