Telefoneren tijdens tentamen?

20 04 05 - 15:19Vandaag had ik mijn tweede tentamen: rechtssociologie. Interessant vak maar ook lastig omdat ik totaal geen idee had of mijn voorbereiding voldoende zou zijn om het tentamen te halen. Mij is ook een raadsel waarom het geen open-boek-tentamen kon zijn en waarom we die hele reader met rechtssociologische onderzoeken uit ons hoofd moesten leren. Desgevraagd zei professor B (die het vak geeft) mij dat de reden hiervoor was dat de praktijk had uitgewezen dat studenten dan op het tentamen in tijdnood kwamen. Nu leverde deze methode in ieder geval tijdnood bij mij op in de voorbereiding op het tentamen zo vlak na het andere tentamen van maandagmiddag. Maar ik heb het denk ik wel gehaald; mede gezien alle hoge punten die ik heb voor de voorafgaande opdrachten.

Er gebeurde nog wel iets merkwaardigs. We waren net een goede tien minuten bezig met het tentamen toen een telefoon rinkelde. Die van bovengenoemde professor. Hij nam het gesprek aan en handelde het af. Even later gebeurde het nog een keer en daarna nog een keer. Het ging over een stuk dat kennelijk zoek was en voor iemand anders dringend nodig was. Maar dat het stoorde spreekt vanzelf. En bovendien riep het ook behoorlijk wat verbijstering op bij de studenten die in de tentamenzaal zaten. Toen professor B. zijn derde gesprek had afgerond liep ik naar hem toe en verzocht hem zijn eventuele volgende gesprekken buiten de zaal af te handelen omdat het nogal stoorde. Hij verzekerde me toen dat er geen gesprekken meer zouden komen omdat de kwestie was opgelost.
Toch was ik er behoorlijk van uit mijn doen, door de telefoontjes maar ook door het rare antwoord toen ik er wat van zei. Ik besloot er een opmerking over te maken op mijn tentamenformulier. Daarop schreef ik dat het niet alleen schending van de regels was (telefoons horen uit tijdens een tentamen) maar ook van de (ongeschreven) norm (er moet alles aan gedaan worden om er voor te zorgen dat studenten zo ongestoord mogelijk hun tentamen kunnen doen) om op die wijze tot drie maal toe een telefoongesprek te ontvangen en voeren. Dat ik vind dat dit echt niet kan en getuigt van weinig respect voor ons als studenten en voor de situatie en voor velen bijbehorende stress van zo'n tentamen. Ik voegde er aan toe dat ik hoopte dat mijn kritiek op professor B geen negatieve invloed zou hebben op de beoordeling van mijn tentamen en dat ik daar bij nader inzien wel op vertrouwde.

Toen ik de tentamenzaal verliet bood professor B. mij zijn excuses aan voor de storing van de telefoongesprekken. Ik heb hem toen gezegd dat ik vond dat hij zijn verontschuldigingen aan ons allemaal moest aanbieden en dat ik er bovendien ook een opmerking over had gemaakt op mijn tentamen. Ik ben wel benieuwd hoe dit nu weer afloopt, of ik er nog wat van hoor en wat mijn cijfer zal zijn.

De foto hierboven maakte ik maandagmiddag bij het andere tentamen in de Jaarbeurshallen. Je ziet wel wat een enorme zalen dat zijn en ook hoeveel mensen er al weg waren toen ik de zaal verliet (klik voor grotere foto).

vijftien reacties

tofu

Nou ja zeg! Wat een gek verhaal. Het is echt ongehoord dat een surveillant, de prof himself nota bene, mobiel gaat bellen tijdens een tentamen. Ik surveilleer ook regelmatig bij tentamens en ik durf dan nog niet eens een boterham te eten, uit angst dat het boterhamzakje teveel knispert en afleidt. Goed dat je er wat van hebt gezegd en op je ‘recht’ bent gaan staan.

tofu (URL) - 20-04-’05 15:41
Enzo van der Voort

Als dit de kwaliteit is van ons onderwijssysteem zie ik niet in waarom de studenten op zo’n moment niet en masse hun mobieltje weer aanzetten om secondanten te bellen. Zeker daar het geen open-boek tentamen betrof. Zijn rechtenstudenten dan zo braaf?

Enzo van der Voort (E-mail ) (URL) - 20-04-’05 17:36
Mieke

Tja, dat was een goed plan geweest en als ik secondanten had gehad, had ik het onmiddellijk gedaan. Echter, mijn boeken zaten in mijn tas en ik had niet geweten wie ik had moeten bellen. Maar braaf zijn de meeste studenten wel ja. Ik denk eigenlijk ook dat ik de enige ben die er iets over op het tentamen heeft geschreven.

Mieke - 20-04-’05 17:40
Kaat

Ik denk echt dat ik zwaar uit m’n slof was geschoten tegen die prof. Knap van je dat je zo kalm bleef.

Kaat (URL) - 20-04-’05 18:25
Leibele

Wat een ongelofelijke boere…….Knap hoor dat je zo netjes bleef.

Leibele (URL) - 20-04-’05 19:03
Paul

ja, daar moet je wat van zeggen. Dat kan toch niet op een examen?

Paul (URL) - 20-04-’05 19:34
V@nM@n

Gezamelijk een klacht indienen?

V@nM@n (URL) - 20-04-’05 19:38
ton

Goed aangepakt!

ton (E-mail ) (URL) - 20-04-’05 21:26
Downer

Nah belachelijk zeg, je hebt groot gelijk dat je er wat van hebt gezegd en genoteerd, dit vind ik echt niet kunnen.

Downer (URL) - 20-04-’05 23:06
GeeSpot

Way2go! Tuurlijk moet je daar iets van zeggen. De laatste keer dat ik daar examen deed, vloog er steeds een paniekerige duif door de zaal, ook niet echt handig :s

GeeSpot (URL) - 21-04-’05 10:05
Simone

Heeft professor B. zijn excuses nog aangeboden voor de overlast? >-(

Simone - 21-04-’05 11:13
Mieke

@ Simone: Alleen aan mij. Dat is wat mager he. Ik heb hem verteld dat hij zijn verontschuldigingen aan iedereen moest aanbieden volgens mij.

Mieke - 21-04-’05 11:15
Janneke

Jeetje, wat belachelijk! Ik had er waarschijnlijk ook niks van durven zeggen, ligt er ook aan wie de professor was, maar ik had er sowieso wat over op het tentamenblaadje geschreven of op het evaluatieformulier over de cursus dat wij meestal bij het tentamen krijgen. Het is toch echt geen stijl! En ja, inderdaad, eigenlijk had iedereen gewoon moeten gaan bellen, maar dat doe je in zo’n (stress)situatie niet gauw…

Janneke (URL) - 21-04-’05 14:02
Arjan

Dit is idd wel heel erg vreemd.

Arjan (URL) - 21-04-’05 22:16
Morpurgo.nl

Je hebt helemaal gelijk. Er zoudenhelemaal geen telefoons in dat lokaal mogen zijn.

Morpurgo.nl (E-mail ) (URL) - 22-04-’05 00:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.