Fernando Lameirinhas viert feest in Carré

19 04 05 - 16:18

klik foto voor vergroting


Wat doe je als je 40 jaar in het vak zit? "Je geeft gewoon een feestje", moet Portugese Nederlander Fernando Lameirinhas gedacht hebben. Hij schakelde voor de productie de Cultuurfabriek in die er om bekend staan dat geen evenement te gek of te groot is. Zij konden rekenen op de belangeloze medewerking van artiesten die Lameirinhas een warm hart toedragen. Zo waren daar Raymond van het Groenewoud, Paul de Leeuw, Bløf, Frank Boeijen, Trijntje Oosterhuis, Lilian Vieira en diverse andere internationale vrienden en gasten. Fernando, ook wel de Nederlandse koning van de Fado genoemd, is na veel omzwervingen uiteindelijk in Nederland blijven hangen. Zijn ouders waren om politieke redenen uitgeweken naar België en samen met zijn sympathieke broer Antonio richtte hij het bandje Jess & James op dat al gelijk een nummer één scoorde. Fernando kon het succes niet aan en belandde als een soort dubbelganger van Frank Zappa in London waar hij leefde als straatmuzikant en aan de drugs raakte. Voor velen is zoiets einde verhaal, maar Fernando vond in die donkere periode zichzelf en besloot voortaan alleen nog in het Portugees te zingen. Een eenmalig concert in Amsterdam deed hem besluiten om hier te blijven. Zijn nieuwe band Sail-Joia had al snel succes met het hitje Amsterdão. Opnieuw was hij (weer) niet bestand tegen het succes. Hij experimenteerde wat in de jazz-rock om uiteindelijk alleen nog de akoestische gitaar ter hand te nemen. Duetten met bekende Nederlandse acts als Bløf en Paul de Leeuw, hielpen hem door te breken en bekendheid te krijgen bij een groter publiek.

Fernando wordt op handen gedragen door Nederlandse artiesten. Zij bewonderen niet alleen zijn vakmanschap en oprechtheid, maar vallen ook voor zijn charme en zijn warme persoonlijkheid. Paskal Jakobsen van Bløf noemde hem gisteren de liefste man die hij kent. Uiteraard ging dat ook op voor het volgepakte Theater Carré. Gasten die tot zijn vriendenkring behoren en mensen die er wat voor over hebben om bij zijn jubileum aanwezig te zijn. Fernando speelt het liefst voor kleine zaaltjes en hij moest duidelijk even wennen aan het front van mensen, van eerste rij tot en met de nok en was er even door geemotioneerd. "Even aankomen" zei hij. Zijn vrouw en moeder zaten ook in de zaal en daar was hij duidelijk trots op. Het repertoir is mede gezien de vele buitenlandse gasten zeer uiteenlopend. Opvallend is hoe Fernando wonderwel harmonieert met al zijn opgetrommelde vrienden. Hoogtepunt van de avond was de ontroerende song 'Abraca-me - Omhels me' met Bløf waar ook ons vorige Dichters op Dinsdag-logje (hieronder) aan gewijd is. Een videofragment van dit nummer opgenomen in Paradiso is hier op zijn site te bekijken en te beluisteren.

Het mooie van Fernando is dat hij zacht is, maar toch volop kracht en warmte uitstraalt, zowel in the lead als wanneer hij volgt alsmede in zijn gitaarspel. Die samenzang van hem is schitterend om te volgen, zijn stem danst gewoon rond de andere stem(men) heen. Voor de pauze elf nummers en na de pauze tien. Ik kijk nu al uit naar de DVD die die avond ook opgenomen werd. De kleine camera's stonden vrijwel onzichtbaar opgesteld en werden op afstand bediend. 'Amsterdao mi corazon' is voortaan voor de gelukkigen die er bij waren ook 'Fernando mi corazon'.

Zijn uitstekende band bestaat uit: Broer Antonio Lameirinhas (Portugal)- basgitaar en zang, Liber Torriente (Cuba)- drums en Percussie, Juan Pablo Dobal (Argentinië)- piano en zang, Jasper Blom - saxofoon. Met gastmusici Leonardo Amuedo (Uruguay), Wout Pennings en het Ragazze kwartet: Rosa Arnold, Jolanda Streefkerk, Annemijn Bergkotte, Geneviève Verhage m.m.v. Juke van Beuningen en Arjen Leendertz. Er zijn nog optredens gepland in Amsterdam (Meervaart) en Delft (de Veste).

Foto's: Hans Speekenbrink

zeven reacties

Puur Kaat

Dat speciale feestje had ik ook wel willen meemaken.

Puur Kaat (URL) - 19-04-’05 18:36
Simone

Ja, deze man heeft een enorm sympathieke uitstraling en ik heb destijds mogen genieten van zijn ontroerende zang. %-)

Simone - 19-04-’05 19:14
marieke

Het was echt een mooi feestje! Mooie foto ook, ik ben benieuwd naar de rest. En als jullie iets horen van de DVD: laat het me even weten. Dat soort zaken gaat nogal eens aan me voorbij en deze wil ik erg graag hebben.

Groetjes, marieke

marieke (E-mail ) - 19-04-’05 23:31
Mieke

Het was niet alleen een mooi feestje maar ook een gelegenheid waar Egbert van genoten zou hebben. Die had het helemaal fantastisch gevonden. Zou die lege stoel daarvoor bedoeld zijn geweest?

Zodra de foto’s online staan dan stuur ik een mailtje en als we lucht krijgen van een DVD ook.

Mieke - 20-04-’05 10:01
Hans

Ik hoorde dat Fernando en Antonio gisterenavond te gast waren bij Paul de Leeuw.

Als ik het goed heb wordt dat programma vanavond herhaald op Nederland 3

:-)

Hans (URL) - 20-04-’05 12:13
Ab Van der Hulst

Wij waren bij dat mooie feestje! Ook een beetje ter gelegenheid van mijn dochter die deze week 23 wordt – ?n geslaagd verjaardagskado! Tranen bij Blof, ?tjonge wat een passie; o.k. Hans, ben het met je eens ? het was de mooiste, maar wil daarnaast Raymond van het Groenewoud vermelden (de leukste ? met zijn ?vrouwen?) en het duet met Frank Boeyen als meest aangrijpend samenspel tussen bijna klassiek geschoolde stemmen die in elkaar vervlechten. Eigenlijk allemaal juweeltjes. Wel leuk om te merken hoe eenstemmig er op zo?n (helaas eenmalig) concert wordt gereageerd. Wachten op de DVD. Tot die tijd gewoon nog even nagenieten.

Ab Van der Hulst - 20-04-’05 15:32
Hans

Leuk Ab! om ervaringen terug te vinden van mensen die er bij waren! Laat iedereen die er bij was en hier (toevallig) komt maar reageren!!!:-)

Hans (URL) - 20-04-’05 15:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.