Bert Klunder: Zonder omwegen

15 04 05 - 12:59

klik foto voor vergroting


Bert Klunder herinner ik me voornamelijk nog van het fantastische 'Mannen voor Vrouwen' dat de RVU in 2001 in 12 delen uitzond. Wie dat cabareteske voorlichtingsprogramma destijds gemist heeft kan er hier in RealVideo nog van genieten. Deelnemende cabaretiers waren o.a. Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Joep van Deudekom, Bert Klunder en Beau van Erven Dorens.

Bert sprong er met zijn droge humor voor mij destijds uit als degene waar ik het meeste om moest lachen. Hij wist ook als enige af te geven op vrouwen zonder hen te ontzien maar tevens op een manier die vrouwen leuk vonden. Gisterenavond trad hij met zijn programma 'Zonder omwegen' op in het Beauforthuis. Hoe zou hij zich ontwikkeld hebben? In de aankondiging op de Beauforthuissite stond "Een leeg toneel. Geen piano. Geen kratje bier. Geen massagetafel. Geen spreekgestoelte. Alles kaal tot op het bot." Zo was het ook! Bert kwam op met een klapstoel en een handdoek. Hij liet het voorkomen alsof hij even zijn komende optreden kwam inleiden, maar dat hoorde er uiteraard bij. Zijn optreden lag wel een beetje in het verlengde van zijn optreden in mannen voor Vrouwen, maar nu had hij een karikatuur gemaakt van een klagende pessimistische man die dikke oordelen heeft over vrouwen en homo's en zich slachtoffer voelt van het leven. Dit alles onder het motto: 'Waarom is het? Hoe moet het? en Wat kunnen we er aan doen?' Vrouwen kregen er weer behoorlijk van langs. Ze kunnen niks zijn nergens goed voor. 'Vrouwen zijn net als het leven. Verwacht er niet teveel van' was een van zijn uitspraken. of 'Als een vrouw boos is, ben jij een vuile egoist'. De aanwezige vrouwen genoten ervan! Bert was heel sensitief naar de zaal en reageerde op soms subtiele reacties van het publiek. Als hij teveel in zelfbeklag ging reageerden voornamelijk de vrouwen met 'aah wat zielig...' Een groot deel van het optreden ging over het paradijs en uiteraard over de twijfelachtige rol van Eva daarin. Met veel creativiteit wist hij het thema paradijs in al zijn facetten te belichten. Ik had het idee dat er aardig wat fans in de zaal zaten want er soms al gelachen voordat hij zijn zin beeindigd had. Het is knap hoe Klunder met zo weinig middelen een avond weet te vullen en er toch voor weet te zorgen dat er veel te lachen valt. Wat ik nu nog steeds niet weet is of hij nog andere kanten kan laten zien dan de rol die hem kennelijk op de huid geschreven is namelijk die van de norse man die altijd wel een oordeel klaar heeft.

zeven reacties

Simone

Ja, ik vond Bert in het programma Mannen voor Vrouwen ook heel vermakelijk en op een goede manier kritisch… (joker)

Simone - 15-04-’05 13:57
Paul

Soms zit iemand in z’n rol gevangen.

Paul (URL) - 15-04-’05 17:43
Mieke

Als je deze uitsnede ziet van de foto dan zou het ook heel goed een vrouw kunnen zijn.

Mieke - 15-04-’05 23:59
Hans

Dat had je nou niet moeten zeggen…

Hans (URL) - 16-04-’05 05:40
Lammert

Ik ken Bert voornamelijk van Brigitte Kaandorp. Hij is geloof ik de regiseur van haar shows en heeft soms ook rolletjes gehad in een aantal van haar voorstelling als….norse man idd.

Lammert (URL) - 16-04-’05 12:07
marian

Ik keek regelmatig naar mannen voor vrouwen. Vond ik erg leuk.

En Bert heb ik ook gezien in combinatie met Brigitte Kaandorp waar jij de directeur speelt van een jubilerende school en Brigitte als verschillende typetjes opkomt.

marian (E-mail ) - 17-04-’05 14:40
tsjalline

Ik ken de dochter van Bert Klunder, Madelief. zij moet nu haar vader missen die is overleden. Ik vind het vreemd dat jullie dat er niet bijzetten! kusjes aan Ief…

tsjalline - 12-08-’07 18:33


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.