Kijk uit met je bibliotheekpasje

11 04 05 - 01:22In het vorige logje had ik het al even over het in de gaten houden van ons lees- & leengedrag en dat gaat over het volgende. Door nieuwe wetgeving zijn bibliotheken waarschijnlijk straks verplicht informatie over ondermeer leengedrag af te staan aan Justitie. Amerika gaf het voorbeeld in de strijd tegen het het terrorisme door de invoering van de PATRIOT Act, een wet die opsporingsinstanties verregaande bevoegdheden geeft. Zo zijn de bibliotheken in de USA verplicht de FBI volledige inzage te geven in het leesgedrag en de gegevens van hun klanten. Ook in Nederland buigt de Eerste Kamer zich momenteel over een dergelijk wetsvoorstel waarmee ook in Nederland ondermeer ons leesgedrag kan worden opgevraagd. Er wordt een algemene informatieplicht in het leven geroepen waarbij nieuw is dat in principe iedere opsporingsambtenaar allerlei gegevens op kan vragen. Privacy wordt structureel ondergeschikt gemaakt aan rechtshandhaving. De wet over de gegevensvordering is al bijna een voldongen feit en volgens mij weet bijna niemand daarvan en dat is des te zorgelijker.

Natuurlijk moet Justitie middelen hebben om criminaliteit van terrorisme te bestrijden maar er zijn grenzen en die zitten bij het recht op privacy. Ik vind dat het niemand wat aangaat of ik lees en wat dan wel. Ik heb het recht anoniem te lezen. En van instanties die al dat soort gegevens van mij bijhouden die kunnen worden opgevraagd, wil ik geen lid meer zijn. Ik lever al mijn pasjes in desnoods. Wat vind jij?
Voor meer informatie over deze ontwikkelingen kun je hier en daar informatie vinden.

tien reacties

brigitte

Ik heb geen bibliotheekpas, maar mijn kinderen wel. Nu lijkt me dat nog tamelijk onschuldig maar ik vind het wel een verwerpelijk idee.

brigitte (E-mail ) (URL) - 11-04-’05 08:20
Mieke

Alles waar dossiervorming over plaats vindt lijkt me niet onschuldig, ook al gaat het nu nog om kinderen. Straks wordt het leesgedrag van je kinderen jou aangewreven!

Mieke - 11-04-’05 09:45
Puur Kaat

Het begint allemaal toch steeds enger te worden met dat gegluur.

Puur Kaat (URL) - 11-04-’05 12:08
Leibele

Het is het scenario van Orwell.Big Brother is watching you.Dat boek waar dat over gaat zal ik dan ook konstant via de bieb in mijn bezit houden.Dan weten ze dat ik ze door heb.En het woord “demokratie“zou ze verboden moeten worden te gebruiken als ze onze staatsvorm willen typeren.Desnoods via een gerechtelijke uitspraak.

Leibele (URL) - 11-04-’05 12:35
Simone

Zelf heb ik tot nu toe nog niets gehoord over deze wet over gegevensvordering.

Ik vind het onzin dat Big Brother mijn lees-en leengedrag gaat controleren, indien noodzakelijk. Dit gaat echt te ver! >-(

Simone - 11-04-’05 13:05
Mieke

@ Simone: kijk maar eens bij die linkjes. Je wordt er helemaal niet blij van en het is inderdaad een zeer zorgelijke ontwikkeling!

Mieke - 11-04-’05 13:08
V@nM@n

Pas maar op, ze kunnen ons gedrag al volgen via de weblog…..

V@nM@n (URL) - 11-04-’05 20:25
Mieke

@ VanMan: ik ben er van overtuigd dat ze dat ook al doen, misschien niet bij ons maar zeker bij sommigen.

Mieke - 11-04-’05 20:32
Amiek

Ik vind het controleren van leengedrag nog vrij mild vergeleken met het bewaren en scannen van telefoongesprekken en email…..

Volgens mij moet je dus de bommenmaakboeken kopieren in de biep, en dan de kasteelromans mee naar huis nemen. Denken ze nu echt dat bommenmakers zo dom zijn?

Amiek (URL) - 12-04-’05 10:48
Arjan

Eerlijk gezegd maak ik mij er niet zo druk om.

Zoals Amiek al aan gaf zijn de mensen die iets

kwaads in de zin hebben niet zo dom om daar

op zo’n makkelijk te controleren manier informatie

over in te winnen.

Arjan (URL) - 12-04-’05 20:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.