Controle op Amsterdam CS

10 04 05 - 21:59Toen we bij Ali B vandaan kwamen afgelopen zaterdag moesten we onderaan de trap naar het perron op Amsterdam CS ons kaartje laten zien aan mannen met Securitas uniformen. Ik vroeg aan de man of hij zich kon legitimeren. Hij reageerde meteen dat hij dat niet hoefde waarop ik hem uitlegde dat ik een vervoersovereenkomst heb met de NS en niet met Securitas. Als Securitas namens de NS die vervoersbewijzen controleert dan moet daar toch een bewijs van zijn lijkt me zo. Bovendien zijn alle Nederlanders van boven de 14 jaar verplicht een legitimatiebewijs bij zich te dragen dus de man moest zich kunnen legitimeren. Ik vroeg hem of hij voor mijn camera wilde herhalen dat hij zich niet hoefde te legitimeren en toen voegde hij er nog aan toe dat ik niet mocht filmen daar. Ook al weer zoiets. In wat voor land leven wij? Moeten wij aan iedereen met een geborduurde naam op zijn mouw alles laten zien terwijl deze mensen weigeren zich bekend te maken als functionarissen die daar qualitate qua iets te zoeken hebben? Ik dacht het niet!!!

Omdat Hans bang was dat we anders onze trein zouden missen heb ik uiteindelijk mijn kaartje laten zien maar wel besloten een brief aan de NS te schrijven met een klacht hierover. Big Brother is watching you more and more en straks wordt zelfs je leesgedrag bijgehouden aan de hand van gegevens op je bibliotheekpasje. Maar daarover in een volgend logje meer. Wat vind jij?
22 reacties

Amiek

Echt absurd. Ben benieuwd hoe de NS er op reageert. Anders misschien Koelman erop afsturen…

Amiek (URL) - 10-04-’05 23:53
Leibele

Wat zijn die mensen van partiekuliere beveiligingbedrijven toch een ontzettende dombo,s.Natuurlijk moet hij zich legitimeren.En sterker is nog dat hij zegt dat je niet mag filmen op het CS.Dat is niet verboden,het is openbare ruimte.Jaren geleden mocht ik niet op straat voor Magna Plaza collekteren voor het Aids Fonds.Maar ja,openbare ruimte dus of de politie of excuses.Die beveiligingmensen besloten toen maar voor dat laatste.

Leibele (URL) - 10-04-’05 23:54
Mieke

Ik heb ondertussen ook mijn beklag gedaan bij Securitas. Ik ben benieuwd.

Mieke - 11-04-’05 00:34
Simone

Weet je wat ik niet begrijp, waarom die man van Securitas niet gewoon zijn legitimatie aan jou liet zien en daar zo moeilijk over deed, heb jij enig idee wat daar achter zit?

Goed van je dat je contact hebt opgenomen met Securitas! :-)

Simone - 11-04-’05 12:33
Mieke

Nou ik denk dat hij gewoon absoluut niet wist wat hij er mee moest. Dat hij gewoon met stomheid geslagen was dat iemand HEM om een legitimatie vroeg. Hij is immers het gezag!!! Want dat staat op zijn mouw. En toen ging hij gewoon met zijn hakken in het zand staan.

Mieke - 11-04-’05 12:40
V@nM@n

Ik heb hetzelfde meegemaakt op het perron Utrecht-Lunetten. Toen iedereen hem om zijn pas ging vragen was hij zeer snel weg…

V@nM@n (URL) - 11-04-’05 20:28
IngKey

Wat goed van je om dat te vragen! Ik vergeet zoiets altijd, laat braaf mijn kaartje zien.

IngKey (URL) - 13-04-’05 10:22
IngKey

Laat je weten hoe de NS en Securitas reageren?

IngKey (URL) - 13-04-’05 10:22
Mieke

@ IngKey: Tuurlijk laat ik horen hoe het afloopt ;-)

Mieke - 13-04-’05 10:31
Mieke

Reactie van Securitas

Tot onze spijt hebben wij kennis genomen van uw klacht d.d. 9 april op stations Amsterdam CS. Hierover kunnen wij u het volgende berichten. Securitas wordt door de NS ingehuurd om haar te helpen met het houden van ingangscontroles. Securitas heeft van NS een mandaat gehad om deze werkzaamheden uit te voeren. Dit mandaat wordt ook door justitie ondersteund.( uitspraak rechtbank Almelo 14-02-05).

Onze medewerkers zijn dus gerechtigd om namens NS reizigers te vragen naar een geldig vervoersbewijs en naleving van de huisregels van NS na te streven. Zonder toestemming van de NS mogen er geen film of foto opnames gemaakt worden op stations. Kortom, onze medewerker heeft zich keurig gehouden aan de instructies van de NS. Met betrekking tot het legitimeren komt u op een hekel punt. Op dit ogenblijk is er binnen NS een concept notitie waarin aangegeven wordt dat NS van mening is dat al het NS personeel voor ingangscontrole of hiervoor ingehuurd personeel zich moet kunnen legitimeren als “toezichthouder”. Echter is deze notitie in concept en kan Securitas personeel zich nu nog niet officieel legitimeren namens NS.

Mieke - 14-04-’05 10:54
Leibele

Juridisch interessant dat antwoord.De huisregels moeten mijns inziens bijvoorbeeld bij de ingang van de stations aangegeven worden.Zoals dat ook geld voor het verbod om te mogen roken.Dat ze aangeven dat NS bezig is met een consept voor de legitimatie van toegangs controleurs geeft eigenlijk aan dat ze dat moeten kunnen doen.

Leibele (URL) - 14-04-’05 13:47
Amiek

Het blijft raar. Je moet als bezoeker dus maar ruiken dat de NS Securitas heeft ingehuurd om voor haar te werken. In de Algemene voorwaarden (http://www.ns.nl/cgi-bin/get.pdf?Satellite_blobcol=url_download&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blobtable=Download&blobwhere=1076947229136&cachecontrol=*%3A0%3A0+*%2F*%2F*&ssbinary=true) staat overigens niets over film en foto. Wel dat je je moet kunnen legitimeren, maar niet tegenover wie. En er wordt al helemaal met geen woord gerept over al dan niet NS personeel.

Ik neem aan dat er rondom de identificatieplicht ook regelgeving gemaakt is ten opzichte van wie je die identificatieplicht hebt.

Heb je ook nog naar de NS gemaild? Ben erg benieuwd naar hun reactie.

Amiek (URL) - 14-04-’05 21:15
Amiek

Ook in de huissregels staat niets over film en foto overigens.

Amiek (URL) - 14-04-’05 21:17
Mieke

Ja tuurlijk heb ik de NS ook eerste gebeld en daarna geschreven. Ik heb van hen nog geen reactie gekregen. Zodra die komt, dan horen jullie et natuurlijk.

Mieke - 14-04-’05 22:53
Amiek

Ok?, dat was idd een domme vraag (blush). Ik word gewoon altijd een beetje kriebelig van dit soort rare dingen.

Amiek (URL) - 15-04-’05 08:12
Amiek

Ben met een raar politielogje bezig en vroeg me af of dit verhaal al een staartje gehad had…

Amiek (URL) - 23-06-’05 16:52
Mieke

Ik heb nooit meer wat van de NS vernomen. Slecht he?

Mieke - 23-06-’05 19:18
Amiek

Heel erg slecht.

Amiek (URL) - 24-06-’05 15:19
Petrus

1. Een beveiliger moet zich legitimeren mits dit een redelijk veroek is van een persoon die direct te maken krijgt met zijn werk.

2. een beveiliger heeft een legitimatie van de afdeling bijzondere wetten van de Politie, deze is dus van Justitie en de NS staat daar buiten.

3. Een beveiliger dient altijd zijn legitimatie bij zich te dragen, is dit niet in orde kan het bedrijf een bestuurlijke boete ontvangen van de minister van justitie.

4. De ID plicht bestaat, echter hoeft niemand zich te identificeren aan een burger. Daaruit volgt

5. Verschil tussen legitimeren en identificeren is redelijk simpel. Kort gezegd: Identificeren zegt iets over je personalia. Legitimeren zegt iets over wat je op dat moment doet.

6. Overeenkomst met de NS klopt, maar de NS bepaald ie controleerd, dit geld ook voor evenementen zoals optredens. De beveiliging bij optredens hebben ook geen pas met daarop de naam van de platen maatschappij of de artiest, dus waarom bij de NS wel!

7. Beveiligers hebben meestal een instuctie om geen uitlatingen te doen voor de camera, immers zijn zij geen persvoorlichters.

Petrus (E-mail ) - 22-03-’06 23:34
dennis

tjonge,
Tuurlijk hoeft hij dat niet te laten zien, die man staat daar niet voor de lol. Je moet die mensen in dat uniformpje gewoon in hun waarden laten en ze respecteren. Wat een stom gelul over je overeenkomst trouwens. Als je bij de V&D naar bijtenloopt zonder te betalen komt er ook een beveiliger achter je aan van een externe firma, en dat is heel normaal. Ik weet niet in welke eeuw jij leefd hoor. Maar ik denk dat die mensen daar staan om het een en ander controleerbaar te maken. En moet die man zich gaan legitimeren? ik vind van niet want zijn uniform zegt genoeg en wie ben jij om dat te vragen? een ambtenaat van bijzondere wetten of de politie zou daar naar kunnen vragen ja.
Maar goed misschien moeten we alle grenzen dan maar opheffen en iedereen gewoon de trein in laten stappen zonderkaartje. dus ook bedelaars, zwervers, en andere personen die jou het ongemakelijk zouden kunnen maken in de trein.
En dan nog zij controleren in opdracht van de NS dus op het moment dat jij een kaartje koopt stem je toch in met de en oja..als ik pal voor je neus ga staan met een camera en je ga filmen zeg je denk ik het zelfde of houd je niet zo van privacy.

dennis (E-mail ) - 30-06-’07 15:56
Mieke

@ Dennis: iedereen kan een uniformpje huren en aantrekken. Ben jij ??n van die mensen die alles gelooft? Ik niet! Ik heb genoeg nonsens meegemaakt van het zogenaamde gezag en machtsmisbruik van mensen met een pet of uniform. Ik kijk dus altijd goed naar wat mijn rechten zijn en ook mijn plichten trouwens. En die beveiliger dient zich te kunnen legitimeren. Net als alle politieagenten of toezichthouders. Dat is de wet.
Voor jou is het trouwens misschien ook een tip om nog eens even te kijken naar de regels van de Nederlandse grammatica.

Mieke - 30-06-’07 16:17
EW

Als de NS een regel stelt dat er niet gefilmt mag worden dan mag dat dan ook niet, tenzij dit buiten het stationsgebied is. Een securitymedewerker kan zich legitimeren met de zgn groene (1 jaar geldig en 1 malig) of de grijze kaart (5 jaar geldig) en op verzoek moet hij hier ook aan voldoen. Als een beveiliger dit niet kan, mag je de politie inschakelen.

EW - 03-09-’07 16:45


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.