Gegen die wand

18 03 05 - 16:17Gisteren eindelijk die film gezien die ik inmiddels op DVD had gekocht. Iedere keer als we hem in de bioscoop wilden gaan zien kwam er wat tussen dus dan is zo'n DVD een uitkomst. De film speelt in Hamburg en begint met een scene waarin Cahit met zijn auto tegen de muur rijdt uit frustratie en daar komt ook meteen de titel vandaan. Met zijn nek in een 'kraag' zien we hem in een psychiatrische afdeling voor onderzoek naar aanleiding van het onderzoek. Daar loopt hij een jonge vrouw tegen het lijf, Sibel, die haar polsen door heeft gesneden en derhalve ook psychische onderzocht moest worden. Sibel vraagt Cahit (die net als zij van Turkse afkomst is) om met haar te trouwen zodat zij kan ontsnappen aan het juk van haar strenge familie en het volle leven in kan duiken. Hij wil dat eerst niet maar is toch geraakt door haar verzoekt en gaat er in tweede instantie toch op in. Zijn chaotische leven, dat letterlijk en figuurlijk een puinhoop is, verandert drastisch met de komst van Sibel en het lijkt alsof hun samenleving in het appartement een gunstige wending voor beider leven kan worden. Hoewel dat helemaal niet het plan was, worden ze hevig verliefd op elkaar en nemen ze elkaar ook echt tot man en vrouw. Een uitbarsting van jaloezie maakt een einde aan wat op een happy end leek af te stevenen. Cahit moet naar de gevangenis en Sibel slaat op de vlucht naar Turkije uit angst voor de woede van haar familie. Ze kunnen elkaar ook nu niet los laten en uiteindelijk is een hereniging ook onvermijdelijk maar niet het happy end. Of toch wel?

Het is een prachtige film. De film laat alles precies zien zoals het is, onverbloemd en heftig. Mooi gemaakt, markante hoofdrolspelers die gaandeweg het verhaal steeds mooier lijken te worden en aangrijpende scenes die met gevoel voor drama zijn gefilmd. We worden meegevoerd met die twee mensen die met hun kop tegen de muur zijn gelopen in hun eigen levens en bij elkaar verlossing lijken te vinden maar toch elkaars ondergang zijn. Samen maar ook ieder voor zich keren ze uiteindelijk allebei terug naar de roots van hun bestaan. Hoofdrolspelers Birol Ã?nel en Sibel Kekilli hebben een acteerprestatie van formaat neergezet en alle lovende woorden die al over deze film zijn geschreven zijn volkomen terecht. Een aanrader dus als je deze film nog niet hebt gezien.

DVD kopen?
Gegen die wand<br  />Fatih Akin
Gegen die wand
Fatih Akin

acht reacties

henriette

Het lijkt me een indrukwekkend drama.

Overigens, de naam Sibel staat geloof ik wel garant voor psychologische problemen;-) Ik herinner me een boek met die naam, dat later ook verfilmd werd.

henriette (URL) - 18-03-’05 21:05
Kaat

Ik vond hem ook erg mooi. En bijzonder. Fijne muziek ook.

Kaat (URL) - 18-03-’05 22:42
Mieke

@Henriette: ja dat was Sybil volgens mij met de MPS (wel 20+ persoonlijkheden die geintegreerd moesten worden).

Mieke - 18-03-’05 23:37
GeeSpot

De film staat hier voor 3 april op het programma bij de filmproeverij… Film kijken & raki proeven. Had er al zin in, maar na deze recensie helemaal! :o)

GeeSpot (URL) - 19-03-’05 12:28
Fausto

Ik heb de film gezien, maar heb er toch een iets andere mening over. Ik vind namelijk dat er een rare boodschap in de film zit. Mijnsinziens lijkt de boodschap “hoedt u voor ongehoorzame vrouwen, zij storten u in het ongeluk”.

De ongehoorzame vrouw wordt bijna letterlijk gebroken en uit haar as verschijnt een brave huismoeder. Beetje bullshit lijkt me.

Verder vond ik de acteurs wel heftig, maar niet echt geloofwaardig. Met name het mannelijke personage vond ik beperkt en weinig diepgang hebben. Het vrouwelijke personage vond ik vooral een leuke meid, maar het zelfmoord ‘aspect’ begreep ik niet of was niet conequent.

Desalnietemin zeker geen 13 in een dozijn film en de moeite waard.

Al was het alleen al voor de discussie :)

Fausto (URL) - 19-03-’05 13:39
Hans

Het is maar hoe je het bekijkt Fausto. Zoals de vrouw eerst leefde hou je dat ook niet lang vol. Had ze beter zo door kunnen gaan? Ik vond het net als Mieke een zeer indrukwekkende film. Hoewel ik ook een aantal dingen ongeloofwaardig vond. Een frontale botsing tegen een muur overleef je bij 50 km p/u al niet. Met een whiplash kun je niet bewegen zoals de man dat deed. Verder verbaasde het mij hoe geweldadig het leven van Turken en Duitsers in de film was.

Al met al een indrukwekkende film die me nog steeds bij blijft.

Hans (URL) - 19-03-’05 23:57
Mieke

@ Fausto: waar haal jij die boodschap vandaan? En Sibel wordt helemaal niet gebroken, integendeel vind ik zelfs. Ze gaat door, terwijl ze eigenlijk tot moes is geslagen op straat, dan nog gaat ze door waar ieder zinnig mens zou zijn opgehouden. De twee hoofdrolspelers delen hun passie die ze allebei op nogal heftige manier tot uitdrukking brengen en die ze zowel bindt als scheidt. Dat is het dilemma en daar gaan ze ieder op eigen wijze mee om.

Mieke - 20-03-’05 09:12
Fausto

@Mieke, Wat/welke passie delen de hoofdrolspelers dan? Wat bindt hun? Welke interesse delen ze? Waarom houden ze van elkaar?

De vrouw beloofd te wachten, niet veel later geeft ze zich aan een drugsdealer, dan wordt ze in elkaar geslagen en dan blijft ze de rest van haar leven bij degene die haar zwanger heeft gemaakt.

Wow, wat een feministische boodschap, wow, wat een passie.

De karakters in de film gedragen zich extreem. Ik zou dat niet verwarren met passie.

@Hans, ik vond de film ook wel indrukwekkend, maar dat kwam door de heftigheid. Niet door de kwaliteit. Wat me bijvoorbeeld ook opviel was het gebruik van de handheld camera. Sinds Dogma denken veel filmmakers te pas en te onpas dat die camera maar heen en weer mag schudden. Belachelijk.

Fausto (URL) - 20-03-’05 16:55


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.