Strafvervolging gezinsvoogd?

10 03 05 - 14:42Ik schreef al eerder over de wantoestanden in de jeugdzorg die ik van dichtbij - uit eigen waarneming en uit betrouwbare bron - ken. Nu werd vandaag bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoekt in hoeverre de gezinsvoogd die betrokken was bij de zaak van het meisje Savanna strafrechtelijk vervolgd kan worden met andere woorden in hoeverre sprake is van dood door schuld. De 3-jarige Savanna werd vorig jaar dood in de kofferbak van haar moeders auto gevonden.

De Inspectie voor de Jeugdzorg trekt in het rapport de vernietigde conclusie dat vanuit de Jeugdzorg het gezin niet goed werd begeleid. De gezinsvoogd wordt verweten fout op fout te hebben gemaakt, te veel te hebben gefocust op een goede relatie met de moeder en te weinig op de belangen en de veiligheid van het kind. De betrokken gezinsvoogd en een manager van Jeugdzorg Noord Holland zijn op non-actief gesteld.

De inspectie concludeert bovendien dat er voldoende reden is om zorgen te hebben over andere kinderen die onder toezicht staan van Bureau Jeugdzorg in Noord Holland. Dat zullen je kinderen maar zijn! En je zult er maar werken bij dat Bureau Jeugdzorg! Ik ken natuurlijk de details niet van de zaak Savanna of wat betrokken gezinsvoogd wel of niet goed heeft gedaan. Ik weet wel dat het een onaanvaardbare werksituaties is voor de werkers bij de Bureau's Jeugdzorg en ik zou als ik hen was (en in Noord-Holland werkte) onmiddellijk mijn werkzaamheden neerleggen om niet het risico te lopen strafrechtelijk vervolgd te worden voor het falen van hun hele organisatie en het volstrekt ontbreken van management, adequate middelen en ondersteuning. Veel van die werkers voelen zich zo verantwoordelijk voor de kinderen die ze onder hun hoede hebben dat ze ondanks de barre werkomstandigheden toch doortobben maar als dat voor henzelf strafvervolging tot consequentie kan hebben kun je dat van niemand meer verwachten.

Op de foto een kindje dat ik fotografeerde van de zomer op Oerol (klikken voor vergroting). Zij is lekker aan het spelen zoals dat hoort voor een kind van haar leeftijd en ze heeft met de situatie in dit logje verder niks te maken.

elf reacties

Leibele

Als je bij jeugdzorg N.H werkt en je doet je werk zoals het hoort,dan kun je gewoon niet strafrechterlijk vervolgd worden.Je hebt immers niets strafbaars gedaan.Anders is dat dus met de bewuste gezinsvoogd en zijn baas.Maar ook de kinderbescherming,justitie en andere parijen zijn schuldig aan het overlijden van Savanne.School en huisarts en zo.Het wordt de hoogste tijd voor een parlementaire enquete naar de jeugdzorg in het algemeen.Er is struktureel iets mis daarmee.

Leibele (URL) - 10-03-’05 17:20
Melanie

Ik weet uit eigen ervaring dat het een zootje is bij de Jeugdzorg.

Melanie - 10-03-’05 19:28
Chantal

Helaas al 2 jaar ervaring met BJZ Limburg. Wat een stelletje amateurs daar! (Sorry heb geen goed woord over voor die lui!)

Chantal (E-mail ) (URL) - 10-03-’05 20:01
V@nM@n

Ik kan hier geen oordeel over vellen. Ik heb er gelukkig nooit mee te maken gehad. Maar ik kan me voorstellen dat gezien de middelen en het aantal gevallen, dit gewoon niet altijd goed kan gaan.

V@nM@n (URL) - 10-03-’05 21:04
Kaat

Ik heb ooit op radio 1 geluisterd naar een item over de gezinsvoogden. Toen ik een gesprek van een gezinsvoogd met ‘zijn’ jongetje hoorde, draaide mijn maag zich om. Zelfs met mijn niet afgemaakte studie psychologie, had ik het beter gekund.

Ik walg van dit soort wantoestanden en vind dan ook dat de gezinsvoogd van Savanna vervolgd mag worden. Dan had hij/zij zijn werk maar beter moeten doen. Ik ben ook verantwoordelijk voor de fouten die ik maak op mijn werk.

Kaat (URL) - 11-03-’05 10:44
Mieke

@ Kaat: ik ken de toestanden in de Jeugdzorg van dichtbij en een organisatie die het haar medewerkers in de crisisdienst verbiedt om anders dan telefonisch mensen te helpen, huisbezoeken afschaft, geen werkbegeleiding of inhoudelijke ondersteuning biedt, managers heeft die zich alleen maar bezig houden met budgetoverschrijdingen en caseloadverhogingen kan verwachten dat er slachtoffers vallen in haar klantengroep. Het is eigenlijk een wonder dat het er relatief zo weinig zijn. Al is eentje er natuurlijk 1 te veel. En natuurlijk: wie fouten maakt moet daarvoor gestraft worden binnen de daarvoor geldende kaders. Maar we gaan ook niet de chirurg iedere keer dat er op zijn operatietafel een pati├źnt overlijdt vervolgen voor dood door schuld. Dat doen we alleen als er sprake is van grove schuld of nalatigheid. Wellicht ligt die bij de gezinsvoogd in kwestie, zoveel weet ik er niet van. Wel weet ik dat er heel veel nalatigheid ligt bij de instellingen voor Jeugdzorg die hun personeel gewoon niet voorzien van de juiste adequate middelen om hun werk te doen.

Mieke - 11-03-’05 18:52
wendy

hoi ik heb een vraagje mijn vriend zit met hetzelfde probleem nu zijn dochtertje woont bij zijn ex en staat onder bureau jeugdzorg lelystad zijn dochtertje zit ook tussen de criminelen in en wij hebben de gezinsvoogd al meerdere malen gewaarschuwd maar ze nemen niks aan het enigste wat hun zeggen is dit verzin je om moeder zwart te maken nu komt het feit dat dochter met spoed uit huis is gehaald omdat ze gevaar zou lopen daar zegt de voogd maar voor 3 maanden en dan mag ze weer terug naar huis niet normaal gewoon wij zitten elke dag weer als er maar niet gebeld word dat die meid van 4 jaar dood is of wat dan ook vanwege de nalatigheid van jeugdzorg alle advocaten beweren dat jeugdzorg in hun recht staat dat ze er niks aan doen belachelijk gewoon wij zoeken de advocaat die een rechtzaak tegen jeugdzorg begonnen is maar weten helaas niet meer hoe deze persoon heet kunnen jullie ons mischien helpen reactie naar email graag alvast bedankt hoop dat er iemand is die de naam weet van deze advocaat en desnoods adres telefoonnummer.

wendy (E-mail ) (URL) - 02-03-’06 01:28
Mieke

@ Wendy: ik zal even per mail reageren.

Mieke - 02-03-’06 08:58
Fausto

Zie het artikel in de Volkrant van 16/12. Ik vind die lui stuitend!

Fausto (URL) - 17-12-’06 13:45

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.