In dienst van Diaghilev

27 02 05 - 22:31Vandaag waren we in het hoge noorden waar we ondermeer in het Groninger Museum de Diaghilevtentoonstelling bezochten. Sergei Diaghilev is een kunstvernieuwer van naam uit het begin van de vorige eeuw. Hij is ondermeer zo bekend geworden omdat hij beeldende kustenaars in de arm nam om met hun beeldende expressie de muziek en choreografie te versterken. Zo onstonden historische decors en kostuums voor allerlei balletvoorstellingen gemaakt door tal van grote kunstenaars waaronder Picasso, Benois, Bakst en Matisse. In de catalogus wordt Diaghilev een soort Joop van den Ende "avant la lettre" genoemd, in de zin dat hij velen aan zich wist te binden. Of ze qua artistieke impuls en impact aan elkaar gewaagd zijn, of Joop aan Sergei, waag ik toch te betwijfelen.

Een ander gegeven waardoor Diaghilev bekend werd is vanwege zijn relatie met Vaslav Nijinski, de meest legendarische danser uit de Russische balletwereld. Nijinski trouwde trouwens tot grote woede van Diaghilev, na lange tijd zijn minnaar te zijn geweest, ineens met een vrouw.

We hebben onze ogen uitgekeken. Wat een schitterende tentoonstelling en wat een overweldigen mooie kostuums. Overigens wel onbegrijpelijk hoe de dansers zich in sommige van die kunstwerken konden voortbewegen. Veel kleuren, borduursels, folkloristische motieven maar ook tekeningen, schilderijen, decors. De balletwereld heeft mij vanaf heel jonge leeftijd gefascineerd en in mijn beeld daarvan zijn na vandaag heel wat meer kleuren gekomen.

elf reacties

Kaat

Leuk zo’n uitstapje.

Ik woonde ooit t/o het Groninger Museum en mijn kamer keek er op uit. Dat was elke dag genieten. Zo’n mooi/leuk gebouw.

Kaat (URL) - 27-02-’05 23:01
Mieke

Heee wat leuk Kaat. Ja, het is idd een spannend gebouw. Ik neem aan dat je er ook regelmatig in kwam? Het is altijd weer een genot om daar rond te lopen. Schoonheid en kleur all over the place. En die bovenverdieping met kunstnijverheid. Daar heb ik ook nog mooie foto’s van maar die komen van de week wel een keertje.

Mieke - 27-02-’05 23:14
GeeSpot

Mooie recensie van een mooie tentoonstelling! En wat grappig dat we er alledrie waren, zonder het van elkaar te weten :)

GeeSpot (URL) - 27-02-’05 23:45
Amiek

Ben groot Diaghilev-fan. Toen ik ooit kunstmanager in spĆ© was, was hij mijn grote voorbeeld. Ben nog steeds op zoek naar een biografie of verzamelde brieven ofzo. En ja, als ik tijd had zou ik naar Groningen gaan, of al gegaan zijn want er waren zeker vijf voorstellingen in het festival die ik graag had willen zien….

Amiek (URL) - 27-02-’05 23:45
Mieke

@ Amiek: misschien kunnen we je verblijden met het boekje dat je gratis kreeg met heel veel verhalen over Diaghilev. Of eh…

Mieke - 27-02-’05 23:47
Ssie
  • Joehoeeee * nu weet ik dus zeker dat ik moet gaan ( Groningen is nog steeds niet iets waar je ff langswaait )

Maar na dit gelezen te hebben ( heb op de academie een voordracht gegeven over Ballets Russes ( heb dus ook in de loop van de tijd misschien wat minder bekende boekjes opgeduikeld dus voor liefhebbers * scan * >> was ook erg onder de indruk ) Dankjulliewel voor deze recenties…

Ssie (URL) - 28-02-’05 00:17
Simone

Leuk om te lezen dat je ook in dans bent geinteresseerd.

Ga je wel eens naar dansvoorstellingen?

Dansrecensie’s van jou zijn natuurlijk zeer welkom! :-)

Simone - 28-02-’05 13:29
Mieke

@ Simone: ik ga te weinig naar dans. De laatste voorstelling die we gezien hebben op het gebied van dans was ‘vrouwen in bad’ van het Hans Hof Ensemble in juni vorig jaar. We schreven daar indertijd een recensie over vanaf Oerol. Helaas verdwenen in de hack en servercrash die daar kort op volgde. Maar ik zal Hans eens vragen om toch eens te kijken of hij die logjes nog kan opdiepen. Dan kunnen we die alsnog plaatsen.

Mieke - 28-02-’05 13:42
Hans

@ Simone en niet te vergeten mijn verslagje over Una noche Flamenco. Ik neem aan dat je dat ook als dans beschouwt;-)

Hans (URL) - 28-02-’05 15:03
Mieke

@ Simone: oeps en natuurlijk ook nog Fuego. Dat ik die kon vergeten is buitengewoon stom, zo’n geweldige voorstelling. Maar als ik zeg dat ik te weinig naar dansvoorstellingen ga bedoel ik toch vooral (al dan niet modern) ballet. Zo wil ik nog dolgraag een keer naar de Sacre du Printemps.

Mieke - 28-02-’05 16:51
Simone

Mieke en Hans, bedankt voor jullie dansrecensie’s! :-)

Simone - 01-03-’05 13:22


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.